ΗΠΑ: Ο Επίσκοπος Ανατολικής Αμερικής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ. Ειρηναίος κάλεσε τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan, να αποσύρει τη στήριξή του από τις κοσοβαρο-αλβανικές αρχές της χώρας (του Κοσσυφοπεδίου), επειδή καταπιέζουν τον σερβικό λαό και την ορθόδοξη εκκλησία στην περιοχή.
Την περασμένη Τετάρτη, οι πρεσβείες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στην αυτο-ανακηρυχθείσα δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου κάλεσαν τις αρχές στην Πρίστινα να αναγνωρίσουν το δικαίωμα στη γη του μοναδικού σερβικού μοναστηριού του 14ου αιώνα, Βισόκι Ντέτσανι. Η δικαστική διαμάχη της Μονής με το Κράτος του Κοσσυφοπεδίου για τα 24 εκτάρια μοναστηριακής γης διήρκεσε πάνω από 16 χρόνια, με τις σημερινές αρχές του Κοσσυφοπεδίου να σχεδιάζουν να χτίσουν αυτοκινητόδρομο εκεί.
Στην επιστολή του, ο Επίσκοπος Ειρηναίος επέστησε την προσοχή στα τρέχοντα προβλήματα της Μονής, υπενθυμίζοντας στον κ. Sullivan ότι στις 19 Μαΐου έκλεισαν πέντε χρόνια από την έναρξη ισχύος της απόφασης του συνταγματικού δικαστηρίου αυτής της νότιας σερβικής περιοχής, σύμφωνα με την οποία η κατακτημένη γη πρέπει να επιστραφεί στο μοναστήρι».
Σημειώνεται ότι όλο αυτό το διάστημα οι αλβανικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου αρνούνται να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις των δικαστηρίων και αγνοούν τις εκκλήσεις διεθνών οργανισμών και διπλωματών να επιστρέψουν αμέσως τη γη στο σερβικό μοναστήρι υπό την προστασία της UNESCO.
Ο γέροντας κάλεσε τον κ. Σίλιβαν να εξετάσει την τρέχουσα κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια για σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών συγκεκριμένα κατά του σερβικού πληθυσμού, καθώς και να ανακοινώσει το τέλος της αμερικανικής υποστήριξης στις αρχές του Κοσσυφοπεδίου λόγω της συνεχούς δίωξης της σερβικής ορθόδοξης εκκλησίας και του σερβικού λαού», αναφέρει το μήνυμα.
Η Μονή σήμερα
Υπό στρατιωτική προστασία
(με πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα της Μονής)
Αμέσως μετά την άφιξη των Ειρηνευτικών Δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου (KFOR) στην περιοχή και στα Μετόχια, τον Ιούνιο του 1999, η μονή τέθηκε υπό την προστασία των ιταλικών στρατευμάτων. Σήμερα, το μοναστήρι προστατεύεται από στρατιώτες του KFOR, της Αυστρίας, της Σλοβενίας και της Μολδαβίας, οι οποίοι τελούν υπό ιταλική διοίκηση. Παρεμπιπτόντως, η μονή του Βισόκι Ντέτσανι (Visoki Dečani) είναι το τελευταίο μοναστήρι, που προστατεύεται από τις διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις. Όλα τα υπόλοιπα μοναστήρια, από το 2013, προστατεύονται μόνο από την τακτική Αστυνομία του Κοσσόβου.
Μέχρι πριν μερικά χρόνια, η KFOR ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια των μοναχών που ταξίδευαν, καθώς και των επισκεπτών της μονής, οι οποίοι δεν μπορούσαν να μετακινούνται ελεύθερα. Σήμερα, σε γενικές γραμμές, είναι πλέον ασφαλές να μετακινηθεί κανείς στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια, όμως, σε κάποια μέρη οι μοναχοί διαβαίνουν με επιφύλαξη και δίχως περιττές καθυστερήσεις.
Παρά τη σχετική απομόνωση, η μονή προσπαθεί να διατηρήσει την παραδοσιακή φιλοξενία, οπότε το Ντέτσανι συνεχίζει να είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μέρη, που επισκέπτονται δημόσια πρόσωπα και στρατιωτικοί, που διαμένουν στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια, καθώς και τουρίστες από όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται το Ντέτσανι, στο πλαίσιο των προγραμμάτων περιηγήσεων στα μνημεία της UNESCO στα Βαλκάνια. Επιπρόσθετα, συχνές είναι οι επισκέψεις ορθόδοξων Σέρβων προσκυνητών στο Κόσσοβο και τα Μετόχια από τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και από όλο τον κόσμο. Ειδικότερα, ο αριθμός των προσκυνητών αυξάνεται τις ημέρες των εορτών (Σλάβες) της μονής και κατά τις γιορτές της Αναλήψεως του Κυρίου, της Κοίμησης της Θεοτόκου την 28η Αυγούστου (15η Αυγούστου με το Ιουλιανό ημερολόγιο) και του αγίου Στεφάνου Ντετσάνσκι του βασιλιά, στις 24 Νοεμβρίου. Τότε, στο ναό απαράμιλλου κάλλους του Ντέτσανι παραβρίσκονται στη Θεία Λειτουργία και μερικές εκατοντάδες πιστών.
orthodoxianewsagency.gr