ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε την Πέμπτη από το Ελσίνκι να υπάρχει «σχεδόν αυτόματη αλληλεγγύη» μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών στον τομέα της άμυνας, πράγμα που σημαίνει πως θα επεμβαίνουν, αν κάποιο απ’ αυτά δεχθεί επίθεση.
«Η βούληση μας είναι σαφώς να αναλάβει η Ευρώπη τη στρατηγική αυτονομία της και να ενισχύσει την αλληλεγγύη της σε ό,τι αφορά την άμυνα», δήλωσε ο Μακρόν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Φινλανδό ομόλογό του.
Πρότεινε για τον σκοπό αυτό να εξετασθεί η δημιουργία «μιας ενισχυμένης σχεδόν αυτόματης αλληλεγγύης, πράγμα που θα σημαίνει πως μεταξύ των κρατών μελών που θα συμφωνήσουν σ’ αυτή τη μεταρρύθμιση, θα μπορέσουμε να έχουμε μια αληθινή αλληλεγγύη επέμβασης αν ένα κράτος δεχθεί επίθεση».
Γι’ αυτό θα χρειαστεί να «επανιδρυθούν» οι ευρωπαϊκές συνθήκες, ιδιαίτερα το άρθρο 47.2 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που αφορά την αμοιβαία παροχή βοήθειας μεταξύ κρατών και το οποίο επικαλέσθηκε για πρώτη φορά η Γαλλία μετά τις επιθέσεις της 13ης Σεπτεμβρίου 2015 στο Παρίσι.
Η μεταρρύθμιση αυτή θα επέτρεπε στην ΕΕ να έχει «ένα είδος ενισχυμένου άρθρου 5», διευκρίνισε ο Γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος στη διάταξη του ΝΑΤΟ που προβλέπει πως μια «ένοπλη επίθεση» εναντίον μιας από τις χώρες μέλη «θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των μελών» και ενεργοποιείται έτσι η παροχή βοήθειας στο εν λόγω κράτος.
Ο Εμανουέλ Μακρόν διευκρίνισε πως το «βήμα» αυτό «δεν αντιβαίνει» στο ΝΑΤΟ, το οποίο «παραμένει μια σημαντική και στρατηγική συμμαχία».
«Όμως έχουμε ανάγκη μια ενισχυμένη αλληλεγγύη» μεταξύ των Ευρωπαίων, σύμφωνα με τον ίδιο.
Μέτρα για «να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες κοινής άμυνας» θα προταθούν «μέσα στους επόμενους μήνες», διευκρινίσθηκε από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου.
Μια τέτοια πρόβλεψη σαφώς και στέλνει μήνυμα στη Ρωσία, αλλά τι γίνεται με την Τουρκία, η οποία ενώ απειλεί διαρκώς όλες τις χώρες της ΕΕ που συνορεύει, δηλαδή Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, παράλληλα είναι και μέλος του ΝΑΤΟ;