ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Όλα τα βαλκανικά ΜΜΕ ασχολούνται με τις λεπτομέρειες της απόδρασης του «αρχαιομακεδόνα» Νίκολα Γκρουέφσκι από την ΠΓΔΜ στην Ουγγαρία, όπως αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.
Η σερβική έγκριτη εφημερίδα «Politika» έγραψε ότι ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, κατέφυγε στη Βουδαπέστη με πλαστό διαβατήριο που έλαβε από τα Τίρανα.
Μετά από αυτή την αποκάλυψη, η αλβανική Αστυνομία λέγεται ότι προέβη σε ελέγχους.
«Διαπιστώθηκε ότι «ο πολίτης Νίκολα Γκρούεφσκι με ημερομηνία 11/11/2018 γύρω στις 19.11 εισήλθε στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας μέσω του σημείου διέλευσης των συνόρων ‘Χάνι Χοτ’ με προορισμό το Μαυροβούνιο, ως επιβάτης στο όχημα με πινακίδα κυκλοφορίας CD1013A που ανήκει στην Ουγγρική Πρεσβεία των Τιράνων».
Σύμφωνα με το Τμήμα Συνόρων και Μετανάστευσης «ο Νίκολα Γκρούεφσκι την 11/11/2018 πέρασε από τον έλεγχο αφού δεν υπήρχε σχετική μνεία για το όνομά του».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «το τμήμα της Ιντερπόλ στα Σκόπια στις 13/11/2018 και ώρα 19.35 έστειλε ειδοποίηση στην Ιντερπόλ των Τιράνων σχετικά με τη διεθνή αναζήτηση του Γκρούεφσκι». Δηλαδή, δύο ημέρες μετά.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάζουν τον Νίκολα Γκρούεφσκι να διέφυγε με αλβανικό διαβατήριο ως επιβάτης σε ουγγρικό διπλωματικό όχημα της πρεσβείας των Τιράνων, να περνά στο Μαυροβούνιο και από εκεί στη Σερβία με προορισμό τη Βουδαπέστη.
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός καταζητείται για να εκτίσει ποινή κάθειρξης στη χώρα του.
Η απόδραση είχε και… Τσέτνικς
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι όταν πέρασε τα σύνορα και μπήκε στη Σερβία τον παρέλαβαν Τσέτνικς και τον παρέδωσαν με ασφάλεια στο Χόργκος (Horgoš, μικρό χωριό στη βόρεια Σερβία), δήλωσε ο Βόισλαβ Σέσελι στην εκπομπή της σερβικής τηλεόραση Hepi.
«Τα τελευταία νέα είναι ότι αδελφός μας Νίκολα Γκρούεφσκι από τη Μακεδονία μέσω της Σερβίας πήγε στην αδελφική Ουγγαρία», δήλωσε ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού κόμματος.
Ποιος είναι ο Γκρουέφσκι
Ελληνικής καταγωγής από τον πατέρα του ο Νίκολα Γκρουέφσκι -Νικόλας Γρούιος είναι το ελληνικό του όνομα- μεγάλωσε σε οικογενειακό γιουγκοσλαβικό κομμουνιστικό περιβάλλον.
Οι γονείς του χώρισαν και ο παππούς του από την πλευρά της μητέρας του ήταν γνωστός φιλοβούλγαρος. Ο μικρός Νικόλα μεγάλωσε ως «γενιτσαράκι».
Όταν εισήλθε στην πολιτική αποφάσισε να «εκδικηθεί» την πατρίδα του πατέρα του.
Ο παππούς του είχε σκοτωθεί στο αλβανικό μέτωπο ως Έλληνας στρατιώτης πολεμώντας τους Ιταλούς.
Η γιαγιά του και ο πατέρας του κατέφυγαν στα Σκόπια πολιτικοί πρόσφυγες στον εμφύλιο.
Μεταξύ των Ελλήνων των Σκοπίων -πολιτικών προσφύγων και ντόπιων της ελληνικής μακεδονικής μειονότητας- ήταν γνωστό ότι ο μικρός Γκρουέφσκι ήταν Έλληνας.
Μεγαλώνοντας αποφάσισε να επιβάλλει στους Σκοπιανούς την αρχαιομακεδονική ταυτότητα, άποψη η οποία βεβαίως προϋπήρχε, προπαγανδίζοντας παράλληλα ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες αλλά Ιλλυριοί ή Θράκες, που αργότερα εξσλαβίστηκαν γλωσσικά και απόγονοί τους είναι οι σλαβόφωνοι της Μακεδονίας.
Τα εξοργιστικά παραμύθια του Γκρουέφσκι είχαν και διασκεδαστικές στιγμές, όπως όταν έφερε ένα φύλαρχο από το Πακιστάν, τον ανακήρυξε απόγονο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του έταξε να του χτίσει παλάτι στα Σκόπια.
Ενδιαφέρουσα επίσης ήταν και η άλλη θεωρία που ανέπτυξε, ότι οι Ρομά στα Σκόπια ήταν απόγονοι αρχαίου αιγυπτιακού στρατού που είχε στείλει η… Κλεοπάτρα.
Ο Νίκολα Γκρουέφσκι σήμερα μπορεί να είναι καταζητούμενος, αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η αλαζονεία του αρχικά τροφοδοτήθηκε από δυτικές χώρες και αργότερα από τη Ρωσία και την Τουρκία.