Για περιορισμενης κλίμακας επίθεση στη Συρία κάνουν λόγο τις τελευταίες ώρες τα διεθνή ΜΜΕ επίθεσης η οποία θα εκδηλωθεί σε στόχους οι οποίοι έχουν ήδη προεπιλεγεί και βρίσκονται στη διάθεση του Αμερικανού προέδρου για έγκριση.
Η επίθεση όπως αναφέρεται είναι θέμα ολίγων 24ώρων και κυρίως θα περιλαμβάνει πυραυλικές επιθέσεις με βλήματα cruise. Οι ΗΠΑ βλέπουν τις επιθέσεις ως μέσο πίεσης για να προσέλθει η συριακή κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες «επι ίσοις όροις» έτσι ώστε να εξαναγκαστεί να προβεί σε σημαντικές παραχωρήσεις.
Από την πλευρά της η Συρία όμως αντιδρά εξαγγέλοντας ουσιαστικά τη διαμόρφωση ενός «αραβικού μετώπου» εναντίον των ΗΠΑ και την χρησιμοποίηση «στρατηγικών όπλων» εναντίον του Ισραήλ όπως προανήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου Σύρος αξιωματούχος.
«Εάν μας επιτεθούν οι ΗΠΑ εμείς θα επιτεθούμε στο Ισραήλ», δήλωσε ο σε αραβόφωνο ραδιοσταθμό ο Σύρος υφυπουργός πληροφοριών Halaf Al-Maftah όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ.
Ο Σύρος υφυπουργός προειδοποίησε ακόμη τις δυτικές χώρες αλλά και το Ισραήλ ότι σε περίπτωση επίθεσης στη Συρία θα αντιμετωπίσουν ένα ευρύ συνασπισμό κρατών όπου εκτός της Συρίας ανέφερε ακόμη το Ιράν, το Ιράκ και το Λίβανο, ενώ υποσχέθηκε πως ομάδες ενόπλων ορμώμενες από το Λίβανο και τη Συρία θα μεταφέρουν τον πόλεμο στο έδαφος του Ισραήλ.
Ο Al-Maftah δήλωσε ακόμη ότι η χώρα του διαθέτει στρατηγικά όπλα και θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον του Ισραήλ εάν δεχθεί επίθεση, χωρίς όμως να διευκρινίσει τι όπλα είναι αυτά.
«Η Συρία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα πιθανά σενάρια. Θεωρούμε όλη αυτή τη συζήτηση περί επικείμενης επίθεσης ως μέρος ενός γενικότερου ψυχολογικού πολέμου και πίεσης προς τη Συρία. Δεν ανησυχούμε για αυτές. Ελπίζουμε όλοι αυτοί που μας απειλούν να μας ακούσουν προσεκτικά σε ότι λέμε. Θεωρούμε ότι η μοναδική λύση για ζήτημα της Συρίας είναι πολιτική», πρόσθεσε ο Σύρος αξιωματούχος.
«Θα χρησιμοποιήσουμε ότι μέσα διαθέτουμε»
Στο μεταξύ ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως η χώρα του θα αποκρούσει κάθε ενέργεια επίθεσης από τις ΗΠΑ και τις δυτικές της συμμάχους.
«Έχουμε δύο επιλογές», είπε ο Walid Muallem «είτε παραδινόμαστε είτε υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας με ότι μέσα διαθέτουμε. Η δεύτερη επιλογή είναι η καλύτερη και θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας» συμπλήρωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου. .
Ο Muallem πρόσθεσε πάντως με νόημα πως η χώρα του διαθέτει αμυντικά συστήματα που εάν χρησιμοποιηθούν θα αιφνιδιάσουν κάποιους.
«Η Συρία δεν είναι μια εύκολη περίπτωση, Έχουμε αμυντικά όπλα που θα ξαφνιάσουν τους άλλους» σημείωσε.
Θέμα ημερών ή και ωρών η επίθεση
Όπως αναφέρει το Reuters η συριακή «αντιπολίτευση» και οι περί αυτής «ακτιβιστές», αυτοί δηλαδή που εκτελούν εν ψυχρώ αμάχους και παιδιά ενημερώθηκε από δυτικές πηγές ότι η επίθεση στη Συρία είναι θέμα ολίγων ημερών. Οι πληροφορίες αυτές συγκλίνουν με χθεσινά δημοσιευάμτα του βρετανικού Τύπου ότι αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά σκάφη συγκεντρώνονται στην περιοχή ανοικτά της Συρίας έτοιμα να εξαπολύσουν με βλήματα cruise Tomahawk εναντίον του συριακού καθεστώτος.
Μάλιστα στα ίδια δημοσιεύματα αναφέρεται πως οι επιθέσεις είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσουν στο τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της επομένης δηλαδή στο διάστημα που μεσολαβεί από αργά το βράδυ της Παρασκευής ή έως τη Δευτέρα τις πρώτες πρωινές ώρες.
Όπως αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ οι στρατιωτικοί διοικητές βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην κατάρτιση της «λίστας» των πιθανών στόχων που πρόκειται να κτυπήσουν στη Συρία σε μια επιχείρηση η οποία θα παρομοιάζει –όπως έχουμε ήδη αναφέρει- με τις πρώτες ημέρες των επιχειρήσεων εναντίον του Qaddafi στη Λιβύη.
Πηγές κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου ανέφεραν στην εφημερίδα Asharq al Awsat η οποία έχει την έδρα της στο Λονδίνο, ότι η σχετική λίστα περιλαμβάνει πάνω από 150 υποψήφιους στόχους. Αυτοί περιλαμβάνουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αεροπορικές βάσεις, βάσεις αντιαεροπορικής άμυνας, πυραυλικά συστήματα και τα… συνήθη κέντρα ελέγχου και διοίκησης. Οι ίδιες λιβανικές πηγές ανέφεραν ακόμη την εκτίμησή τους ότι οι επιθέσεις δε θα περιοριστούν σε ορεινές περιοχές της Συρίας.
Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό David Cameron το βράδυ του περασμένου Σαββάτου συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα οι προετοιμασίες για την εκδήλωση επίθεσης στη Συρίας και σε διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τις 2 εβδομάδες.
Στην υπόθεση παίρνει ενεργό ρόλο και η Τουρκία η οποία μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ahmet Davudoglu συμφώνησε τόσο με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών John Kerry όσο και με τον Βρετανό William Hague ότι δεν είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του ΣΑ του ΟΗΕ για την πραγματοποίηση των επιθέσεων, ύστερα από την αποτυχία να ληφθεί κοινή απόφαση μετά το βέτο που άσκησαν Ρωσία και Κίνα.
«Είναι δυνατό να δράσουμε σε περιπτώσεις χρησιμοποίησης χημικών όπλων χωρίς τη σύμφωνη και ομόθυμη γνώμη του ΣΑ του ΠΗΕ», διερωτήθηκε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών για να απαντήσει στη συνέχεια: «Θα πω πως ναι. Αλλιώς δε θα είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σε τέτοια εγκλήματα και δεν νομίζω ότι αυτή είναι μια αποδεκτή κατάσταση».
Επίθεση και στο βάθος… Γενεύη;
Νεότερες πάντως εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι η επίθεση που πιθανότατα θα εκδηλωθεί εκ μέρους των δυτικών δυνάμεων θα είναι μικρής κλίμακας με στοχευμένες επιθέσεις σε προεπιλεγμένους στόχους χωρίς όμως να λάβει τις διαστάσεις που είχε η επίθεση στη Λιβύη η οποία στο τέλος ουσιαστικά εξουδετέρωσε πλήρως τις λιβυκές δυνάμεις και τον ίδιο τον Qaddafi.
Αυτό, όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές γίνεται με σκοπό να αφαιρεθεί η οποιαδήποτε υπεροχή που έχει σήμερα το συριακό καθεστώς στο πεδίο της μάχης έτσι ώστε αυτό να προσέλθει στις συνομιλίες «επί ίσοις όροις» με τους αντάρτες.
Άλλωστε όπως εκτιμάται ούτε οι ΗΠΑ αλλά ούτε και η Βρετανία και πολύ λιγότερο βέβαια η Γαλλία έχουν την απαραίτητη συγκέντρωση δυνάμεων στην περιοχή για να καταφέρουν ένα καταστροφικό κτύπημα στη συριακή πολεμική μηχανή. Η περιορισμένη επιπρόσθετα κλίμακα της επίθεσης θα μετριάσει και τις ρωσικές αντιδράσεις αφήνοντας χώρο για μια κοινή συμφωνία με απώτερο στόχο την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη αλλά χωρίς κανείς από τα δύο μέρη να έχει «το πάνω χέρι» σε αυτές.