Πριν από λίγο καιρό ο επικεφαλής της νομισματικής πολιτικής της Deutxche Bank Bilal Hafeez έδωσε μια ομιλία στο Αμβούργο σε οικονομικό συνέδριο για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το τμήμα ερευνών της τράπεζας μετέφρασε την ομιλία του Hafeez και την απέστειλε στους πελάτες της τράπεζας ως memo.
Η ομιλία του Γερμανού τραπεζίτη περιστράφηκε γύρω από τους κινδύνους της ευρωζώνης και την ανάγκη το ευρώ να προχωρήσει μπροστά και για να γίνει αυτό χρειάζεται περισσότερη ολοκλήρωση των οικονομικών θεσμών προκειμένου αυτό να έχει επιτυχία.
Στη συνέχεια ο Hafeez παρομοίασε την παρούσα κατάσταση του ευρώ με την «άσχημη ενηλικίωση» με ένα παιδί που είναι 14 ετών και αντιμετωπίζει προβλήματα, λέγοντας πως για να σωθεί το ευρώ χρειάζεται κάποιος να ενώσει όλους τους Ευρωπαίους έτσι ώστε να απελευθερώσουν τις παραγωγικές τους δυνάμεις και να θέσει το δημιούργημα αυτό της ΕΕ σε κίνηση:
«Έχει όλα τα χαρακτηριστικά του εφηβικού άγχους. Βρίθει από εσωτερικές συγκρούσεις, είναι προβληματικό στη δομή του και η ηγεσία του εμπνέει σκεπτικισμό και σοβαρές υποψίες. Τότε ποιος ή τι μπορεί να είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλη περιοχή του ευρώ; Πάντως όχι οι «πατέρες» του ευρώ η Γερμανία και η Γαλλία. Πρέπει να είναι μια εξωτερική δύναμη ένα πρόσωπο που όλοι οι Ευρωπαίοι σέβονται και που τα κίνητρά της και ο χαρακτήρας να είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Αυτό αφήνει έξω σχεδόν κάθε πρόσωπο που ζει σήμερα καθώς όλοι θα κάνουν κάποιος λάθος ή θα έχουν κάτι στο παρελθόν τους που θα υπομονεύει την προσπάθεια τους.
Έτσι μένουμε μόνο με επιλογές προσώπων από την ιστορία καθώς οι ζωές τους και το έργο τους μπορούν να εκτιμηθούν σωστά. Μπορώ να σκεφτώ μόνο ένα πρόσωπο που το σέβονται όλοι οι Ευρωπαίοι και δεν έχει αμαρτήσει ποτέ: Και αυτό είναι ο Ιησούς Χριστός.»