Επιμέλεια: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ – ΣΥΡΙΑ: Τις πληγές τους συνεχίζουν να μετρούν οι κάτοικοι σε Τουρκία και Συρία μια εβδομάδα μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου που έχει οδηγήσει στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους και τραυματίες και όπως όλα δείχνουν εκατομμύρια άστεγους.
Θλιβερές όμως είναι οι εικόνες και από τον Ιερό Ναό Αγίων Πέτρου και Παύλου στην Αντιόχεια, που δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και τους μετασεισμούς,
Οι εικόνες μετά τον σεισμό στον ίδιο Ιερό Ναό:
Η Εκκλησία της Αντιοχείας ιδρύθηκε στην αρχαία πρωτεύουσα της Συρίας από τους αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Θεωρείται η αρχαιότερη Εκκλησία στον κόσμο, μετά την Εκκλησία Ιεροσολύμων, κι έχει συνδέσει την πρώιμη ιστορία της με κορυφαίες προσωπικότητες της Χριστιανοσύνης. Θεωρείται η «μητέρα των «Εκκλησιών». Εδώ ο απόστολος Παύλος «ολοκλήρωσε τη μόρφωσή του» και εδώ φαίνεται ότι ακούστηκε για πρώτη φορά η λέξη χριστιανός.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Απόστολος Πέτρος θεωρείται ο πρώτος επίσκοπος της Εκκλησίας της Αντιοχείας. Στη μονόχωρη σπηλιά που πρωτοδίδαξε ο Πέτρος χτίστηκε, άγνωστο πότε, ένας μικρός ναός, στη δυτική όχθη του ποταμού Ορόντη και στους δυτικούς πρόποδες του όρους Χατζ (Hac) ή Σταυρίν (αρχ. Σίλπιον).
Μεταξύ του 2ου και 4ου αιώνα η Αντιόχεια είχε μεγαλώσει τόσο που η εκκλησία αυτή κατέληξε να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Στην αρχική της μορφή ήταν ένας θολωτός χώρος σκαλισμένος σε πελώριο βράχο, με πρωιμότερη πιθανή χρονολόγηση το 38-39, γεγονός που, αν αληθεύει την καθιστά πιθανώς τον πρώτο καθεδρικό χριστιανικό ναό στην ιστορία.
Αργότερα προστέθηκαν πέτρινοι τοίχοι και δύο κίονες, μεγαλώνοντας το οικοδόμημα και χωρίζοντάς το σε τρία κλίτη. Σε νεότερες εποχές έχουμε και άλλες προσθήκες.
Το 2005, το τουρκικό κράτος ανακήρυξε την εκκλησία προστατευόμενη πολιτισμική κληρονομιά και το 2011 μπήκε στη λίστα των υποψήφιων μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Να σημειωθεί ότι το Πατριαρχείο Αντιοχείας είναι το μοναδικό που δεν βρίσκεται πλέον στην ιστορική του έδρα. Μεταφέρθηκε από την Αντιόχεια/Αντάκια (σημερινή Τουρκία) στη Δαμασκό, στα μέσα του 14ου αι. Εδρεύει στο κέντρο της παλαιάς πόλης, στο πρωτοχριστιανικό συγκρότημα της Θεοτόκου / Μαριαμίτα, όπου λειτουργούν εκπαιδευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Πέραν της έκκλησης που έκανε η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής κ.κ. Ιωάννης Ι’, με στόχο την ανταπόκριση στις καταστροφικές ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός που έπληξε τους Ιερούς Ναούς και τις ενορίες μας στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας, την Αντιόχεια, την Αλεξανδρέττα, και τη Μυρσίνη, και στις βόρειες περιοχές της Συρίας, το Χαλέπι, τη Χάμα, και την Λαοδικεία, το Πατριαρχείο Αντιοχείας έχει συγκροτήσει έναν οργανισμό αρωγής με αποστολή την άμεση ανταπόκριση και βοήθεια στους πληγέντες.
Και ως εκ τούτου, για όσους επιθυμούν να συνεισφέρουν και να βοηθήσουν, είτε υλικά ή σε είδος, μπορούν να επικοινωνήσουν με αυτόν τον οργανισμό/φορέα έκτακτης ανάγκης ως εξής:
Στη Συρία:
Τμήμα Οικουμενικών Σχέσεων και Ανάπτυξης – Αρχιμ. π. Μελέτιος Chatahi.
Διεύθυνση: Δαμασκός, Bab Sharqi, Πατριαρχείο Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής.
Τηλ.: +963 11 541 4490
Κινητό: +963 941 333 850
Τραπεζικός Λογαριασμός: Byblos Bank, αριθμός λογαριασμού: 2350203788008
Στον Λίβανο:
Ι. Πατριαρχική Μονή της Παναγίας Μπάλαμαντ – Αρχιμ. π. Georges Yaaqoub
Διεύθυνση: Ι. Μονή της Παναγίας Balamand, Al Koura, Βόρεια Λιβάνου.
Κινητό: +961 3 080 550
Τραπεζικός Λογαριασμός:
Λογαριασμός Κατόχου: Πατριαρχείο Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής
Τράπεζα: IBL Bank S.A.L.
Υποκατάστημα: Balamand – Lebanon
Αριθμός λογαριασμού: 022 0023010220700026
IBAN: LB67005200220023010220700026
Κωδικός Swift: INLELBBE
Νόμισμα: USD (Αμερικανικό Δολάριο).
Οποιαδήποτε συνεισφορά, όσο μοκρή κι αν είναι, μπορεί να συμβάλει στην μείωση του πόνου πολλών.