CNN: Μια νέα κρίση στις σχέσεις Ουάσινγκτον – Κιέβου ξέσπασε τις τελευταίες ώρες, μετά τις βαριές εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Το CNN, σε ανάλυσή του, χαρακτηρίζει αυτή την αντιπαράθεση ως «νίκη της Ρωσίας» και προειδοποιεί ότι η κόντρα των δύο ηγετών μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Οι δηλώσεις που προκάλεσαν θύελλα
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Τραμπ, μέσω του Truth Social, επιτέθηκε στον Ζελένσκι, αποκαλώντας τον «δικτάτορα χωρίς εκλογές» και αφήνοντας αιχμές για τη διαχείριση των αμερικανικών οικονομικών ενισχύσεων προς την Ουκρανία. Οι δηλώσεις του συνοδεύτηκαν από έμμεσες αναφορές σε υποτιθέμενη κακοδιαχείριση κονδυλίων ύψους 350 δισ. δολαρίων που δόθηκαν στο Κίεβο.
Σύμφωνα με το CNN, η ανάρτηση αυτή δεν ήταν ένα αυθόρμητο ξέσπασμα, αλλά μια καλά υπολογισμένη πολιτική κίνηση. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να θεωρεί ότι η σκληρή στάση του απέναντι στην Ουκρανία θα του αποφέρει πολιτικά οφέλη ενόψει των εκλογών, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων αντιτίθεται στη συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας στο Κίεβο.
Η απάντηση του Ζελένσκι και οι φόβοι για το μέλλον
Ο Ζελένσκι δεν άφησε αναπάντητες τις προσβολές. Με δημόσιες δηλώσεις του, υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησής του να παραμείνει στην εξουσία χωρίς εκλογές, επικαλούμενος τον στρατιωτικό νόμο λόγω του πολέμου. Παράλληλα, επιχείρησε να αποδομήσει το αφήγημα του Τραμπ, λέγοντας ότι «η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί με όρους που ευνοούν τη Ρωσία».
Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε προσπαθήσει το προηγούμενο διάστημα να διατηρήσει διαύλους επικοινωνίας με τον Τραμπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί κρυφά στον Πύργο Τραμπ στο Μανχάταν, όπου ο Ζελένσκι επιδίωξε να πείσει τον Ρεπουμπλικανό πολιτικό ότι η Ουκρανία αξίζει τη στήριξη των ΗΠΑ. Ωστόσο, η συνάντηση αυτή δεν άλλαξε τη στάση του Τραμπ, ο οποίος φαίνεται να διατηρεί τις αμφιβολίες του για τον Ζελένσκι και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο ρόλος της Ρωσίας και η παγκόσμια ανησυχία
Οι δηλώσεις του Τραμπ προκάλεσαν παγκόσμια ανησυχία, καθώς θεωρείται ότι ενισχύουν το αφήγημα της Μόσχας. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η Ουκρανία κυβερνάται από ένα «αντιδημοκρατικό καθεστώς» και έχει επιχειρήσει να παρουσιάσει τη Δύση ως υπεύθυνη για τη συνέχιση της σύγκρουσης.
Σύμφωνα με το CNN, η σφοδρή κριτική του Τραμπ προς τον Ζελένσκι μπορεί να έχει διπλό στόχο: αφενός να πιέσει την Ευρώπη να αυξήσει τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία και αφετέρου να αποδυναμώσει τον Μπάιντεν, ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της συνέχισης της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο.
Η στρατηγική πίσω από τις επιθέσεις
Η ανάλυση του CNN υπογραμμίζει ότι η τακτική του Τραμπ είναι καλά υπολογισμένη. Σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου ανέφεραν στο δίκτυο ότι η επίθεσή του στον Ζελένσκι είχε στόχο να ταράξει την Ευρώπη και να την αναγκάσει να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο της στήριξης προς το Κίεβο.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόφαση της Δανίας να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, κάτι που, σύμφωνα με συνεργάτες του Τραμπ, αποτελεί ένδειξη ότι η στρατηγική του αποδίδει. «Αν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμα της Δανίας, τότε αυτή θα είναι μια τεράστια νίκη», φέρεται να δήλωσε σύμβουλός του στο CNN.
Το αβέβαιο μέλλον του ουκρανικού
Η κόντρα Τραμπ – Ζελένσκι έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι μάχες στο ανατολικό μέτωπο συνεχίζονται, ενώ η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις της με στόχο να εκμεταλλευτεί την πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αν η αμερικανική στήριξη προς το Κίεβο μειωθεί ή αν η Ουκρανία βρεθεί σε διεθνή απομόνωση λόγω των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ, τότε το Κρεμλίνο μπορεί να αποκτήσει καθοριστικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης.
Από την άλλη, το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές χώρες εντείνουν τις συζητήσεις τους για ενίσχυση της Ουκρανίας δείχνει ότι η πίεση του Τραμπ ίσως λειτουργήσει ως καταλύτης για νέες εξελίξεις.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η σύγκρουση των δύο ηγετών αλλάζει τα δεδομένα στο ουκρανικό ζήτημα και ενδέχεται να καθορίσει την πορεία του πολέμου τους επόμενους μήνες.