Εκδήλωση για παιδιά με ειδικές ανάγκες υπό την αιγίδα της συζύγου του Προέδρου της Συρίας
Του Γιώργου Θεοχάρη
Απλή, σεμνή, ανεπιτήδευτη, προσγειωμένη, προσιτή και ανοικτή στα παιδιά, με μεστό, θερμό, ελπιδοφόρο και καρδιακό λόγο, η Άσμα Άσαντ έκλεψε για άλλη μία φορά την παράσταση σε μία τελευταία δημόσια εμφάνισή της.
Η Άσμα, πριν την «επανάσταση» της Αλ-Κάιντα στη Συρία, συγκέντρωνε τα κολακευτικά σχόλια των μεγαλύτερων δυτικών ΜΜΕ.
Μετά την «επανάσταση» της Αλ-Κάιντα κατά του καθετώτος και την άρνησή της να δεχθεί πρόταση της Δϋσης να εγκαταλείψει τον άνδρα της και την Συρία, η κυρία Άσσαντ έγινε η γυναίκα του «τυράννου» Άσσαντ, που «σκοτώνει τον λαό του».
Υπό την αιγίδα της κυρίας Άσμα Άσσαντ ο Συριακός Οργανισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες (AAMAL) πραγματοποίησε μια γιορτή, που σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, κατά την οποία ο οργανισμός ανακοίνωσε το νέο όνομά του «Συριακός Οργανισμός για Άτομα με Αναπηρίες» (AAMAL).
Κατά τη διάρκεια της γιορτής, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης, προβλήθηκε μία ταινία μικρού μήκους με τίτλο «μια δεκαετία ελπίδων που έγιναν πραγματικότητα», την οποία συνόδευσαν μια θεατρική παράσταση για τα παιδιά με διάφορους τύπους αναπηρίας, μία τελετή προς τιμήν των αποφοίτων και μία έκθεση φωτογραφίας.
«Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε δέκα χρόνια επιτευγμάτων και ελπίδων που έχουν γίνει πραγματικότητα. Αυτή είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε ό,τι έχει επιτευχθεί και την ίδια στιγμή να κοιτάξουμε μπροστά, να επιτύχουμε περισσότερες επιτυχίες και να οικοδομήσουμε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον», δήλωσε η κυρία Άσσαντ.
Επιπλέον είπε: «ο πόλεμος που επιβλήθηκε στην Συρία είναι ένα κακό και άσχημο πράγμα, ακριβώς όπως όλοι οι πόλεμοι, ακόμα κι αν ήμασταν αποφασισμένοι να μάθουμε, να εργαστούμε και να αναπτυχθούμε. Έτσι, αποδείξαμε την ικανότητά μας να επωμιστούμε την ευθύνη μας και να ξεπεράσουμε όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».
Η κυρία Άσσαντ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των ετών του πολέμου υπήρχαν παιδιά και οικογένειες που τραυματίστηκαν σε σπίτια, σχολεία ή χώρους εργασίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν ειδικές ανάγκες. Το πιο σημαντικό πρόσωπο είναι ο τραυματισμένος στρατιώτης του Συριακού Αραβικού Στρατού και των δυνάμεων στήριξης, λόγω της ανδρείας και του ηρωισμού που έδειξαν στην υπεράσπιση της χώρας, παρά τις απώλειες που μπορεί να υποφέρουν.
Εάν αναλάβουμε τις τεράστιες ευθύνες μας απέναντι στους πολίτες με αναπηρία, για τις οποίες έχουμε πάντοτε δεσμευτεί, έχουμε μεγαλύτερες ευθύνες προς τους τραυματίες στρατιώτες, που θυσιάστηκαν για χάρη της πατρίδας.
Η κυρία Άσσαντ δήλωσε ότι εκτιμά τις προσπάθειες όλων εκείνων που συμμετείχαν από την αρχή, εκπαιδευτικών και εποπτικών αρχών και καθενός που ένωσε τις προσπάθειές του με αυτές της οργάνωσης, απευθύνοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τις οικογένειες των ατόμων με αναπηρίες, και ιδίως στις μητέρες τους που αρνήθηκαν να τα παρατήσουν.
Σε όλο το διάστημα της περασμένης δεκαετίας ο Οργανισμός υποστήριξε 26.617 παιδιά, 2.550 οικογένειες, 168 μαθητές και 97 φορείς που ειδικεύονται σε υποθέσεις αναπηρίας.