Περίεργο τρόπο επέλεξε το υπουργείο Οικονομικών για να μετάσχει στους εορτασμούς της εκατονταετίας της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, αλλά και της συμπλήρωσης 1.150 ετών, το προσεχές έτος 2013, από τη μετάβαση των θεσσαλονικέων αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στις χώρες των Σλάβων και την έναρξη του ιεραποστολικού και εκπολιτιστικού έργου τους. Η σημαντική αυτή για την ευρωπαϊκή Ιστορία και τον σλαβικό κόσμο επέτειος αφορά την αποστολή των δυο θεσσαλονικέων αδελφών από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία στο κράτος της Μεγάλης Μοραβίας, τμήμα του οποίου αποτελούσε και η σημερινή Σλοβακία. Οι δύο ιεραπόστολοι είχαν υποστηριχθεί στην αποστολή τους και από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η οποία είχε εκδηλώσει παράλληλη πρωτοβουλία, γι’ αυτό η Ρώμη τούς θεωρεί σήμερα και δικούς της αγίους.
Η Σλοβακία προγραμματίζει πανηγυρικούς εορτασμούς για την εν λόγω επέτειο και, μεταξύ άλλων, την έκδοση αναμνηστικού κέρματος των 2 ευρώ, που θα παριστά τους δύο ιεραποστόλους και θα κυκλοφορεί νόμιμα σε όλη την ευρωζώνη. Το σχέδιο αυτό της σλοβακικής Κεντρικής Τράπεζας, που ουδεμία αντίρρηση συνάντησε από τις χώρες του ευρώ, πλην της Γαλλίας, για καθαρά δικούς της ιστορικούς και συνταγματικούς λόγους (αυστηρός χωρισμός Εκκλησίας και κράτους), ενόχλησε το… ελληνικό υπουργείο Οικονομικών!
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που μας εκπροσώπησε στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, ανέσυρε διάταξη της EE. που δεν επιτρέπει την απεικόνιση θρησκευτικών συμβόλων στην εθνική όψη των ευρωκερμάτων και απαίτησε, φορτικά, την εφαρμογή της στην περίπτωση των σλοβακικών αναμνηστικών διεύρων, ώστε οι Έλληνες άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος να παριστώνται χωρίς ράσα, σταυρούς και φωτοστέφανα!
Η ελληνική στάση προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της σλοβακικής πλευράς, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζάς της, γιατί επανέφερε μνήμες της κομμουνιστικής περιόδου, όταν υπήρχε άγρια δίωξη και απάλειψη κάθε θρησκευτικού συμβόλου. Δημιουργήθηκε, δηλαδή, το οξύμωρο μια σλαβική χώρα να προσπαθεί να πείσει την Ελλάδα, πνευματική κληρονόμο του Βυζαντίου, όπως πιστεύαμε, να συναινέσει στην απεικόνιση των δύο αγίων με τα βυζαντινά θρησκευτικά σύμβολα ! Αυτά, μάλιστα, την ώρα που και άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες (Τσεχία, Βουλγαρία, Σκόπια) και το Βατικανό κινητοποιούνται για τους δικούς τους εορτασμούς.
Δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα, με βάση τίνος εντολές ενήργησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στη συγκεκριμένη περίπτωση και γιατί οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες, δεν κινήθηκαν για να προλάβουν πρωτοβουλίες τύπου Ρεπούση, που αυτή τη φορά μας γελοιοποιούν και διεθνώς. Μετά μας κακοφαίνεται όταν γειτονικές μας χώρες οικειοποιούνται εθνικά, θρησκευτικά και ιστορικά μας σύμβολα.