ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΠΡΟΣ: Ένα ντοκουμέντο, το απόρρητο σχέδιο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που συντάχθηκε το 2014 με «στόχους» της Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την Αρμενία, φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο ιστότοπος Nordic Monitor και ο δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.
Ενδεικτικό είναι το όνομα που επέλεξε η Τουρκία για το απόρρητο σχέδιο: Cerbe (ή στα Αγγλικά Djerba). Αυτό είναι το όνομα ενός νησιού της νότιας Τυνησίας κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη. Εκεί έγινε η μάχη του Τζέρμπα το Μάιο του 1560 μεταξύ των οθωμανικών δυνάμεων και του στόλου της Χριστιανικής Συμμαχίας. Οι Τούρκοι κέρδισαν τη μάχη, η οποία τους έδωσε κυριαρχία στη Μεσόγειο Θάλασσα.
«Το σχέδιο είχε ημερομηνία 7 Ιανουαρίου 2014, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα ενημερώθηκε εν μέσω αυξημένης έντασης μεταξύ της Τουρκίας και του μπλοκ Ελλάδας / Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει ο Μποζκούρτ στο Nordic Monitor.
Το όνομα του συνολικού σχεδίου της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ταιριάζει με την αφήγηση που προωθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι συνεργάτες του, οι οποίοι συχνά πλαισιώνουν τα προβλήματα της Τουρκίας με τους δυτικούς συμμάχους της ως μέρος μιας ανανεωμένης σύγκρουσης μεταξύ της Χριστιανικής Ευρώπης και της μουσουλμανικής Τουρκίας .
Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου 2021, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ως «αντι-μουσουλμανικούς» και κατηγόρησε την Ευρώπη ότι σπέρνει μίσος και μνησικακία εναντίον των Τούρκων. Είπε δε ότι θα θέσει τα ζητήματα στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα έκανε ποτέ ένα βήμα πίσω, αναφερόμενος προφανώς στη θέση της κυβέρνησής του για την ανατολική Μεσόγειο, ένα θέμα που -όπως σημειώνει το Nordic Monitor- σίγουρα θα εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ.
Τον Ιούνιο του 2018 ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η γειτονιά της Τουρκίας αντιμετωπίζει «μια μεταμοντέρνα χριστιανική σταυροφορία», ενώ ο μέντοράς του, ο τότε πρόεδρος του κοινοβουλίου İsmail Kahraman, δήλωσε τον ίδιο μήνα ότι υπήρχε τείχος των χριστιανικών σταυροφόρων ενώπιον της Τουρκίας και δεσμεύτηκε ότι η χώρα θα ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο.
Για όλα τα είδη εσωτερικών προβλημάτων ενοχοποιείται η Δύση από Τούρκους ηγέτες. Όταν η τουρκική λίρα βυθίστηκε λόγω κακοδιαχείρισης και οικονομικών προβλημάτων, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ερντογάν, Yigit Bulut, βγήκε και είπε τον Μάιο του 2018 ότι η μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας ήταν μέρος μιας χριστιανικής σταυροφορίας εναντίον της Τουρκίας.
Η ύπαρξη του πολεμικού σχεδίου της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο ανακαλύφθηκε σε φάκελο δικαστηρίου στην τουρκική πρωτεύουσα, με τον εισαγγελέα Serdar Coşkun, πιστό του Τούρκου προέδρου, προφανώς να ξέχασε να αφαιρέσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα προτού τα υποβάλει στο δικαστήριο.
Τα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου εισβολής στην Ελλάδα και την Αρμενία, διαπιστώθηκε ότι ανταλλάχθηκαν μεταξύ κορυφαίων διοικητών στο Γενικό Επιτελείο μέσω ενός ασφαλούς εσωτερικού email σύστημα επικοινωνιών.
Το έγγραφο δεν έχει επιμέρους λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια του Γενικού Επιτελείου εκτός από το όνομα και την ενημερωμένη ημερομηνία του προγράμματος. Οι λεπτομέρειες του πολεμικού σχεδίου πρέπει να έχουν επισημανθεί ως «απόρρητες» και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να κοινοποιηθούν μέσω του συστήματος intranet που λειτουργεί στους διακομιστές ανταλλαγής email του τουρκικού στρατού. Σύμφωνα με μια οδηγία για την ασφάλεια των πληροφοριών, τέτοια ευαίσθητα σχέδια μπορούν να μεταδοθούν μόνο μέσω ειδικών συστημάτων επικοινωνίας.
Το έγγραφο PowerPoint φαίνεται να έχει προετοιμαστεί για παρουσίαση στο Αρχηγείο ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία. Ο τουρκικός στρατός αξιολογούσε τις ικανότητές του και τις δεσμεύσεις των στρατευμάτων σύμφωνα με διάφορες οδηγίες που ισχύουν σε σχέση με τις γειτονικές του χώρες. Ήθελαν να διατηρήσουν τις επιθετικές και αποφασιστικές ικανότητές τους στα δυτικά και νότια μέτωπα, ενώ μετέφεραν μερικά στρατεύματα και εξοπλισμό στα σύνορα της Συρίας.
Το Nordic Monitor έχει αναφερθεί και στο παρελθόν σε πολεμικά σχέδια σε σχέση με την Ελλάδα και την Αρμενία.
Η κυβέρνηση του Ερντογάν εκτοξεύει την πολεμική ρητορική της εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου από το 2013, όταν κλονίστηκε από σημαντικές έρευνες διαφθοράς που ενοχλούσαν τον Ερντογάν, τα μέλη της οικογένειάς του και τους επιχειρηματικούς και πολιτικούς συνεργάτες του. Ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηριζόμενος από τους εθνικιστές συμμάχους του, χρησιμοποιεί την Ελλάδα και την Κύπρο ως «σάκο του μποξ» για να αποσπάσουν την προσοχή από τα προβλήματα στο εγχώριο μέτωπο, σημειώνει το Nordic Monitor, φέρνοντας ως παράδειγμα την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
onalert.gr