-Με τον χριστιανικό πληθυσμό να απειλείται από τους φανατικούς μουσουλμάνους
-Φανατικοί ισλαμιστές χρεώνουν στους χριστιανούς την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι!
Του Περικλή Δημητρολόπουλου
Με τον χριστιανικό πληθυσμό να απειλείται από τους φανατικούς μουσουλμάνους και τους παρατηρητές να εκφράζουν φόβους ότι το τέλος του Ραμαζανιού θα συνοδευτεί από λουτρό αίματος, η Αίγυπτος μπαίνει σε μια νέα και πιο επικίνδυνη φάση της κρίσης. Η στοχοποίηση των χριστιανών βασίζεται στην εκτίμηση των φανατικών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ότι ενορχήστρωσαν την ανατροπή από τον Στρατό του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου στην Ιστορία της Αιγύπτου.
Το σκηνικό στην πόλη Ασιούτ αποτυπώνει ανάγλυφα τις μουσουλμανικές διαθέσεις. Χιλιάδες μουσουλμάνοι διαδηλώνουν σχεδόν κάθε ημέρα στον δρόμο της πόλης όπου κυριαρχεί το χριστιανικό στοιχείο με το σύνθημα «ισλαμική, ισλαμική παρά τους χριστιανούς», ενώ μικρά παιδιά έγραφαν με σπρέι στους τοίχους υπό την επίβλεψη ενός ενηλίκου το σύνθημα «Μποϊκοτάρετε τους χριστιανούς».
Η εικόνα δεν είναι ίδια στο Κάιρο όπου ο βασικός αντίπαλος των μουσουλμάνων είναι οι δυνάμεις ασφαλείας του Στρατού και της Αστυνομίας. Στην υπόλοιπη Αίγυπτο όμως και κυρίως στις νότιες περιοχές της χώρας του Νείλου, το αντιχριστιανικό συναίσθημα έχει αρχίσει να ανεβαίνει στα ύψη. «Ο Ταουάντρος είναι σκύλος» είναι μια φράση που μπορεί να ακούσει κανείς από μουσουλμάνους, οι οποίοι εκφράζουν με αυτόν τον τρόπο την απέχθειά τους στο πρόσωπο του Πατριάρχη των Κοπτών, ενώ πολλοί χριστιανοί βλέπουν τις πόρτες των σπιτιών τους και των μαγαζιών τους να σημαδεύονται με έναν κόκκινο σταυρό, προάγγελο ενός γενικευμένου πογκρόμ εις βάρος τους.
Ο χριστιανικός πληθυσμός έχει προς το παρόν στο πλευρό του 16 οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων, οι επικεφαλής των οποίων απηύθυναν κοινή προειδοποίηση για τον κίνδυνο ενός ανεξέλεγκτου κύματος βίας. Παράλληλα, ζήτησαν από τις Αρχές να λάβουν μέτρα προστασίας των χριστιανών, οι οποίοι αποτελούν το 10% του γενικού πληθυσμού και πολύ συχνά πέφτουν θύματα διακρίσεων.
Η Ασιούτ, μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων από την οποία είχαν περάσει η Παναγία και ο Ιησούς για να ξεφύγουν από την οργή του Ηρώδη σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, απέχει περίπου 400 χιλιόμετρα από το Κάιρο. Οι χριστιανοί αισθάνονται απροστάτευτοι βλέποντας τις Αρχές να αδυνατούν να ελέγξουν τις καθημερινές διαδηλώσεις και να σβήσουν τα συνθήματα μίσους από τους τοίχους. «Οι μουσουλμάνοι δεν θα σταματήσουν όσο τους επιτρέπεται να μη δίνουν λογαριασμό σε κανέναν» δήλωσε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία ένας 38χρονος χριστιανός που διατηρεί κοσμηματοπωλείο στην πόλη.
Καθημερινές είναι οι διαδηλώσεις και στο Κάιρο. Στην πρωτεύουσα όμως ο Στρατός απειλεί ότι θα επέμβει στο όνομα της αποκατάστασης της τάξης. Από την άλλη πλευρά, η Μουσουλμανική Αδελφότητα εμφανίζεται ανυποχώρητη στο αίτημά της να επιστραφεί η εξουσία στον έκπτωτο πρόεδρο. Η παρουσία της συζύγου του Μοχάμεντ Μόρσι στη χθεσινή καθιστική διαμαρτυρία αποτυπώνει τη διάθεση των Αδελφών Μουσουλμάνων να επιμείνουν στον δρόμο της σύγκρουσης.
«Με τη βοήθεια του Θεού, ο Μοχάμεντ Μόρσι θα επιστρέψει» δήλωσε στο συγκεντρωμένο πλήθος η Ναγκλαά Μαχμούντ, καλώντας τους υποστηρικτές του συζύγου της να αγνοήσουν την απειλή της μεταβατικής κυβέρνησης ότι θα επέμβει δυναμικά για να διαλύσει τους διαδηλωτές.