Ρωσία: Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό μέσο Newsweek, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, παρουσίασε τους όρους που θέτει η Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα προειδοποίησε τις ΗΠΑ για «επικίνδυνες συνέπειες» αν δοθεί στο Κίεβο η άδεια να χρησιμοποιήσει δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον ρωσικών στόχων.
Του Γιάννη Παπανικολάου
Η συνέντευξη αυτή αντικατοπτρίζει τη στρατηγική και τις επιδιώξεις της Μόσχας για τον τερματισμό της σύγκρουσης και την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή, μέσα από την οπτική της Ρωσίας.
Ο Λαβρόφ, με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας ως κορυφαίος διπλωμάτης του Κρεμλίνου, ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία προτείνει ένα «βιώσιμο σχέδιο» για τον τερματισμό του πολέμου, το οποίο συμπεριλαμβάνει την ανανέωση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν είναι μια απλή τοπική διαμάχη, αλλά μέρος μιας ευρύτερης γεωπολιτικής αναμέτρησης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, όπου οι κινήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ αποτελούν καθοριστικό παράγοντα.
Οι βασικοί όροι της Ρωσίας
Το «βιώσιμο σχέδιο» που παρουσίασε ο Λαβρόφ βασίζεται σε μια σειρά από απαιτήσεις και προϋποθέσεις που το Κρεμλίνο θεωρεί απαραίτητες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Καταρχάς, η Ρωσία ζητά την αναγνώριση των εδαφών που έχει προσαρτήσει στην Ουκρανία ως ρωσική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ). Αυτή η απαίτηση αποτελεί βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία, καθώς η Μόσχα θεωρεί αυτές τις περιοχές αδιαπραγμάτευτες.
Επιπλέον, η Ρωσία απαιτεί την ουδετερότητα της Ουκρανίας, δηλαδή την απομάκρυνση της χώρας από την επιρροή του ΝΑΤΟ και την εγγύηση ότι δεν θα ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία. Αυτή η προϋπόθεση είναι καίριας σημασίας για τη ρωσική στρατηγική, καθώς η Μόσχα θεωρεί την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά ως άμεση απειλή για την ασφάλειά της.
Παράλληλα, ο Λαβρόφ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ ότι προκάλεσαν τον πόλεμο, σπέρνοντας «σπόρους της σύγκρουσης» στην Ουκρανία πριν από μια δεκαετία και συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη φωτιά με τις κινήσεις τους στην ανατολική Ευρώπη. Ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι δυτικές στρατιωτικές ενισχύσεις προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής όπλων και πυραύλων, επιδεινώνουν την κατάσταση και εμποδίζουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λαβρόφ εξέφρασε σαφείς προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ για την παροχή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία. Όπως τόνισε, η χρήση δυτικών πυραύλων εναντίον της ρωσικής επικράτειας θα προκαλούσε «επικίνδυνες συνέπειες» και θα οδηγούσε σε κλιμάκωση της σύγκρουσης. Αν και δεν διευκρίνισε τις ακριβείς συνέπειες, η ρωσική ηγεσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει σκληρά σε κάθε απειλή για την ασφάλειά της.
Η απειλή αυτή, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, αποτελεί μήνυμα τόσο προς την Ουκρανία όσο και προς τη Δύση ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να πληγεί η Ρωσία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις. Αυτές οι προειδοποιήσεις εντάσσονται στη στρατηγική της Μόσχας να αποτρέψει την περαιτέρω στρατιωτική εμπλοκή της Δύσης στη σύγκρουση και να περιορίσει τη δυτική υποστήριξη προς το Κίεβο.
Η στάση της Δύσης
Από την πλευρά της, η Δύση δεν φαίνεται διατεθειμένη να δεχτεί τους όρους της Ρωσίας, ειδικά σε ό,τι αφορά την αναγνώριση των προσαρτήσεων και την ουδετερότητα της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ συνεχίζουν να στηρίζουν την Ουκρανία στρατιωτικά και διπλωματικά, ενώ οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας παραμένουν σε ισχύ. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τις διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική λύση να φαντάζουν δύσκολες στο παρόν στάδιο.
Συνοψίζοντας, η Ρωσία παρουσιάζει ένα σχέδιο τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, βασισμένο σε γεωπολιτικές απαιτήσεις και όρους που η Δύση θεωρεί δύσκολο να αποδεχτεί. Οι προειδοποιήσεις του Λαβρόφ για τις επικίνδυνες συνέπειες μιας κλιμάκωσης υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης.