Αντίθετη εμφανίζεται η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στην εθνική πολιτική με αφορμή την επιβεβαίωση από την πλευρά της ηγεσίας της χώρας για την πλήρη συμφωνία και ενότητα στην εφαρμογή της πολιτικής στο ζήτημα του Κοσόβου.
Η Σερβική Εκκλησία μάλιστα ζήτησε από την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της χώρας να απορρίψουν την πρόταση για από κοινού διαχείριση των διοικητικών συνόρων με την Πρίστινα.
Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Ίβιτσα Ντάτσιτς τόνισε από την πλευρά του ότι υπάρχει πολιτική συμφωνία σε ανώτατο επίπεδο, μετά τη πρόσφατη συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας ενημέρωσε τους ανώτατους αξιωματούχους για το νέο γύρο διαπραγματεύσεων που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι υπό την αιγίδα της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον.
Σχολιάζοντας τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι δεν «υπήρξε κάτι καινούριο» καθώς η συμφωνία για την από κοινού διαχείριση των διαβάσεων στα διοικητικά σύνορα υπεγράφη τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους και ότι η νέα κυβέρνηση της Σερβίας δεσμεύθηκε να τηρήσει όσες συμφωνίες υπέγραψε η προηγούμενη.
Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες των Σέρβων στους δήμους του βορείου Κοσόβου και την κατάσταση στη γραμμή Σερβίας -Κοσόβου, ο κ. Ντάτσιτς δήλωσε ότι η υπάρχουσα κατάσταση στις διαβάσεις με το Κόσοβο δεν θα αλλάξει και εκτίμησε ότι οι Σέρβοι δεν έχουν λόγο να διαμαρτύρονται.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας εξήγησε ότι, αν οι εγγυήσεις για το καθεστώς στις διαβάσεις που έλαβε από τις Βρυξέλλες δεν γίνουν σεβαστές, τότε η Σερβία, την ίδια στιγμή, θα αναστείλει την εφαρμογή της συμφωνίας.
Ταυτόχρονα, τα ΜΜΕ στο Βελιγράδι αναφέρουν ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία αντιτάχθηκε σθεναρά στην πολιτική της κρατικής ηγεσίας στο ζήτημα του Κοσόβου και ζητά να μην εφαρμοστεί η από κοινού διαχείριση των διαβάσεων.
Ζήτησε δε από το κράτος «να σταματήσει να συμμετέχει στην αυτοκτονική πολιτική για τη Σερβία». «Από την κυβέρνηση και τη Βουλή αναμένουμε, αντί να αποδέχονται την από κοινού διαχείριση των διαβάσεων, να επανεξετάσει όλες τις συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν έχουν επικυρωθεί από τη Βουλή» αναφέρεται σε επιστολή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία επισημαίνει ότι οι κρατικοί θεσμοί πρέπει να ζητήσουν από τη διεθνή κοινότητα, ενόψει των μελλοντικών διαπραγματεύσεων, εγγυήσεις για την επιστροφή χιλιάδων εκδιωχθέντων από το Κόσοβο, την αποκατάσταση ζημιών σε κατοικίες και ορθόδοξους ναούς και την υιοθέτηση νόμου για την επιστροφή των περιουσιών στο Κόσοβο.
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς από την εκλογή του στην προεδρία της χώρας τον Ιούνιο έχει συναντηθεί τρεις φορές με τον Πατριάρχη Σερβίας, Ειρηναίο και ζήτησε τη στήριξη της Εκκλησίας στην εθνική πολιτική στοζήτημα του Κοσόβου.