Καθώς το Βατικανό προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα και την εκλογή νέου Πάπα, η συζήτηση για το ποια είναι η παρακαταθήκη του Βενέδικτου 16ου αλλά και ποιος θα είναι ο ρόλος της Εκκλησίας στο μέλλον έχει ήδη ανοίξει.
Ο Πάπας υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Εκκλησίας στο πλευρό των αδυνάτων είχε επισκεφθεί την καθολική κοινότητα Σεντ Ετζίντιο που εδώ και 4 δεκαετίες έχει σημαντική κοινωνική δράση.
Εκεί τον είχε υποδεχθεί ο δρ Αντρέα Ρικάρντι, καθηγητής ιστορίας του χριστιανιασμού και των θρησκειών, εκ των ιδρυτών της Κοινότητας Σεντ Ετζίντιο, και υπουργός στην κυβέρνηση Μόντι.
Ο δρ Ρικάρντι μίλησε στο Euronews για το τι σηματοδοτεί για την επόμενη μέρα στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία μετά την παραίτηση Βενέδικτου αλλά και για μεγάλα διακυβεύματα και τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο διάδοχός του.
Euronews: Κύριε υπουργέ καλημέρα σας. Κύριε Ρικάρντι απευθύνομαι σε σας και με την ιδιότητά σας του ιστορικού του Βατικανού. Με ποιον τρόπο θα αλλάξει η Εκκλησία, αν αλλάξει, μετά την παραίτηση Ράτζινγκερ;
«Υπό μία έννοια, η 11η Φεβρουαρίου θα παραμείνει ως μία ιστορική ημερομηνία, καθώς πρόκειται για την παραίτηση ενός Πάπα η οποία ελήφθη με μεγάλη διαύγεια και συνείδηση. Πολλοί έχουν θέσει ερωτήματα μη αποδεχόμενοι τις εξηγήσεις που έδωσε ο Τζόζεφ Ράτζινγκερ, δηλαδή, την επιδείνωση των φυσικών του δυνάμεων, διανοητικών και πνευματικών, λόγω της ηλικίας του. Αναζητούν μία αιτία: την κρίση της διακυβέρνησης στο εσωτερικό της Εκκλησίας ή τέτοιου είδους θέματα.Πιστεύω πως είναι πολύ δύσκολο να είναι κανείς Πάπας, να διοικεί την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, όμως δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι, κρυφοί λόγοι που κάποια στιγμή θα αποκαλύφθούν σχετικά με το θέμα. Οφείλεται αποκλειστικά στην φυσική φθορά ενός ανθρώπου.»
Euronews: Πίσω από αυτή την παραίτηση, πιστεύετε εσείς πως δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι;
«Όχι, αντιθέτως, πιστεύω πως ο Πάπας περίμενε να τελειώσει και η δικαστική υπόθεση του ιδιαίτερού του Πάολο Γκαμπριέλε.»
Euronews: Η παραίτηση ανακοινώνεται την παραμονή των ιταλικών εκλογών. Ένας Πάπας, διακριτικός, καταλαμβάνει με αυτή την θεατρική κίνηση την μηντιακή σκηνή. Πιστεύετε πως το γεγονός αυτό θα επηρεάσει την έκβαση των ιταλικών εκλογών;
«Η παραίτηση του Πάπα δεν έχει καμία σχέση με τις ιταλικές εκλογές. Όμως ο κόσμος στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν είναι πιστοί, είναι δεμένος με την εμβληματική φυσιογνωμία του Πάπα. Άκουσα πολλούς ανθρώπους να θέτουν ερωτήματα. Υπάρχει ένα αίσθημα ανησυχίας. Το πώς αυτό θα μεταφραστεί με εκλογικούς όρους είναι πολύ δύσκολο να το πει κανείς.»
Euronews: Πώς θα είναι ο Πάπας του αύριο, η καλύτερα τι είδους Πάπα χρειάζεται η Εκκλησία του αύριο;
«Είναι δύσκολο να πει κανείς. Σήμερα η Εκκλησία έχει ανάγκη από έναν Πάπα που να είναι σε θέση να βοηθήσει στην διεύρυνση της και την ισχυροποίησή της στον κόσμο. Έχει ανάγκη από έναν Πάπα από τη μία πλευρά χαρισματικό, ο οποίος να ηγείται του θρησκευτικού έργου, αλλά επίσης και από έναν άνθρωπο που να διοικεί, μια που η Εκκλησία είναι μία μεγάλη διεθνής.»
Euronews: Έχουν περάσει 50 χρόνια απο τότε που το Συμβούλιο του Βατικανού ΙΙ έθεσε τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό της Εκκλησίας. Κατά τη γνώμη σας έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για ένα νέο Συμβούλιο;
«Τον τελευταίο καιρό συζητάμε αρκετά για το θέμα αυτό και ο ίδιος ο Ράτζινγκερ καθώς και άλλοί όπως και εκείνος, πιστεύουν πως θα πρέπει ακόμη να πορευτούμε με το Συμβούλιο του Βατικανού ΙΙ. Πιστεύω πως, σε κάθε περίπτωση, έχουμε ανάγκη από στιγμές περισυλλογής, ίσως όχι ένα Συμβούλιο αλλά συγκεντρώσεις, συναντήσεις οι οποίες θα μπορέσουν να βοηθήσουν την Εκκλησία να βρει τις πραγματικές της διαστάσεις, καθώς η Εκκλησία είναι πολύ μεγάλη και ιδιαίτερα σύνθετη.»
Euronews: Από την παράδοση στον μοντερνισμό, με ποιο τρόπο πιστεύτε πως θα περάσει στην Ιστορία ο Βενέδικτος 16ος;
«Ο Τζόζεφ Ράτζινγκερ τον οποίο έχουν περιγράψει ακόμη και ως ιεροεξεταστή Τορκεμάδα, ο περιβόητος κέρβερος του Θεού, είναι ένας πολύ ταπεινός άνθρωπος. Ήταν ένας παραδοσιακός Πάπας, έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία για τις σπουδές τους, για τις απόψεις του για την Εκκλησία. Ήταν πολύ παραδοσιακός. Ταυτόχρονα, η παραίτησή του παραμένει μία εξαιρετικά πρωτοποριακή κίνηση: ο Πάπας Ιωάννης – Παύλος 2ος πέθανε ως Πάπας από μία τρομερή ασθένεια. Ο Παύλος ο 6ος ήταν άρρωστος αλλά δεν παραιτήθηκε αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο είχε τεθεί. Το ίδιο και για τον Πάπα Πίο 12ο και τον Ιωάννη 23ο, που είχε έναν όγκο και εντούτοις άνοιξε την συζήτηση στο Συμβούλιο του Βατικανού ΙΙ. Αυτή του η ενέργεια θα μείνει στην ιστορία ως πρωτοποριακή.»