ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Το όλο θέμα κατά την οπτική του Ντμίτρι Πεσκόφ, έγκειται στο κατά πόσον πλέον οι Ρώσοι τουρίστες δεν θα πληρώνουν εισιτήριο για να μπαίνουν σε μουσείο, αλλά θα μπορούν δωρεάν να εισέλθουν στο τζαμί!
Όπως μεταδίδουν το Andolu και το TRTWorld, o Πεσκόφ δήλωσε ότι η επίσημη θέση της Ρωσίας για την αλλαγή καθεστώτος της Αγίας Σοφίας είναι ότι πρόκειται για εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, αλλά η Μόσχα πιστεύει παράλληλα ότι η απόφαση αυτή θα είναι σε όφελος …. των Ρώσων τουριστών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Προέδρου Πούτιν.
Σε συνέντευξή του στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Avtoradio, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι τώρα ο κόσμος θα μπορεί να επισκεφτεί το ιστορικό μνημείο δωρεάν, σε αντίθεση με τα “αρκετά ακριβά εισιτήρια” που έπρεπε να αγοράζει όταν ήταν μουσείο!
“Οι Τούρκοι εταίροι μας μάς εξήγησαν ότι όλα θα διατηρηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ο καθένας θα μπορεί να επισκεφτεί την Αγία Σοφία. Επιπλέον, θα σας έλεγα, ότι υπήρχαν αρκετά ακριβά εισιτήρια για την Αγία Σοφία”, είπε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.
«Επιπλέον, ελπίζουμε ότι σε οποιαδήποτε απόφαση, οι Τούρκοι εταίροι μας θα λάβουν υπόψη το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και το γεγονός ότι ο καθεδρικός ναός είναι ιερός για πολλούς Χριστιανούς» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
“Και τώρα δεν θα υπάρχουν εισιτήρια, η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Απ’ αυτή την άποψη, θα επωφεληθούν οι τουρίστες μας”.
Επίσης, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου είπε ότι η Ρωσική κυβέρνηση σέβεται τη θέση του Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας, για το θέμα, η οποία είναι διαφορετική από την κρατική θέση.
Ακόμη, ο Πεσκόφ δήλωσε πως δεν αναμένει το θέμα της Αγίας Σοφίας να έχει επίπτωση στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας.
Εξήρε την σχέση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι οι δυο ηγέτες μοιράζονται παρόμοιο στυλ εργασίας…
“Συναντώνται, και οι δυο είναι υπεύθυνοι για τα όσα λένε, και οι δυο έχουν υπό έλεγχο την κατάσταση, και οι δυο είναι ικανοί να πάρουν υπεύθυνες και ταχύτατες αποφάσεις, κάτι που κάνουν” είπε ο Πεσκόφ.
Τέλος, ανέφερε ότι μια τέτοια προσέγγιση ήταν καθοριστική για την εξεύρεση λύσεων σε δύσκολα προβλήματα, “όπως ήταν τα θέμα της Συρίας”.