Ερντογάν: Καμία διαφορά από τον Χίτλερ δεν έχει ο Iσραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είπε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. «Κακολογούσαν κάποτε τον Χίτλερ. Τι διαφορά έχει ο Νετανιάχου από τον Χίτλερ;
Θα μας κάνουν να επιθυμήσουμε τον Γερμανό δικτάτορα. Αυτά που κάνει ο Νετανιάχου είναι λιγότερα από αυτά που έκανε ο Χίτλερ; Οχι, δεν είναι. Είναι πλουσιότερος από τον Χίτλερ και δέχεται στήριξη από τη Δύση. Ολη η στήριξη αυτή προέρχεται από τις ΗΠΑ. Και τι κάνουν με τη στήριξη αυτή; Σκοτώνουν περισσότερους από 20.000 κατοίκους της Γάζας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε εκδήλωση στην Αγκυρα.
Στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν απάντησε χθες το απόγευμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι ο τελευταίος άνθρωπος που θα μπορούσε να νουθετεί το Ισραήλ. «Ο Ερντογάν, ο οποίος διαπράττει γενοκτονία εναντίον των Κούρδων και κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ φυλάκισης αντιφρονούντων δημοσιογράφων, είναι ο τελευταίος άνθρωπος που μπορεί να παραδίδει μαθήματα ηθικής σε εμάς», ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού. Παρά τις επικρίσεις της για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, η Αγκυρα συνεχίζει να διατηρεί εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ, παρά τις διαμαρτυρίες της τουρκικής αντιπολίτευσης.
Η δολοφονία υψηλόβαθμου στελέχους των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης σε πλήγμα της ισραηλινής αεροπορίας έξω από τη Δαμασκό εκτιμάται πως θα δυναμιτίσει περαιτέρω την κατάσταση.
Στο μεταξύ, σε σιιτικά προσκυνήματα του Ιράκ οδηγήθηκε χθες η σορός του ταξιάρχου Ράζι Μουσαβί, επικεφαλής των εκστρατευτικών δυνάμεων των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, που δολοφονήθηκε τη Δευτέρα σε πλήγμα της ισραηλινής αεροπορίας έξω από τη Δαμασκό της Συρίας. Το σώμα του Μουσαβί θα μεταφερθεί σήμερα στο Ιράν για την ταφή του. Σε χθεσινές δηλώσεις του εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης προειδοποίησε ότι τα αντίποινα για τον θάνατο του διοικητή του εκστρατευτικού σώματος θα προέλθουν από το σύνολο του «Αξονα της αντίστασης», όπως ονομάζει το Ιράν τις σύμμαχες χώρες του. «Κίνητρο των Ισραηλινών πίσω από την άνανδρη δολοφονία του Μουσαβί ήταν η πρόσφατη αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν την “Επιχείρηση Πλημμύρα του Αλ Ακτσα”», είπε ο εκπρόσωπος των Φρουρών, αναφερόμενος στην κωδική ονομασία της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Την ίδια στιγμή, αποφασισμένο να συνεχίσει τους φονικούς βομβαρδισμούς της Γάζας εμφανίζεται το Ισραήλ, παρά την ενισχυόμενη διεθνή πίεση για κατάπαυση του πυρός. Μιλώντας την Τρίτη σε δημοσιογράφους ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Χέρτσι Χαλεβί είπε ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα διαρκέσει ακόμη μήνες. «Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Η επιχείρηση απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή της». Οι από αέρος, εδάφους και θαλάσσης ισραηλινοί βομβαρδισμοί της Γάζας προκάλεσαν 250 νεκρούς σε μόλις ένα 24ωρο από τη Δευτέρα έως και την Τρίτη. Σε χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι 20.915 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στις 11 εβδομάδες βομβαρδισμών. Την ίδια περίοδο, 161 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, έξι από αυτούς το τελευταίο 24ωρο, αποδεικνύοντας ότι η κατάληψη στρατηγικών στόχων θα έχει σημαντικό ανθρώπινο και πολιτικό κόστος για το Ισραήλ.
Συνάντηση στην Ουάσιγκτον
Την επόμενη φάση του πολέμου στη Γάζα συζήτησαν την Τρίτη στην Ουάσιγκτον ο στενός σύμβουλος του Νετανιάχου και υπουργός Στρατηγικών Θεμάτων Ρον Ντέρνερ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν. Η συνάντηση είχε διάρκεια τεσσάρων ωρών, ενώ σύμφωνα με στέλεχος του Λευκού Οίκου ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν «η βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» και ο περιορισμός των «δεινών» που υφίστανται οι πολίτες της Γάζας. Ο Σάλιβαν φέρεται να ζήτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση τη «μετατόπιση» της σύρραξης σε άλλη κατεύθυνση, με το Ισραήλ να δίνει έμφαση στην εξόντωση στόχων «υψηλής αξίας» της Χαμάς.
Στο μεταξύ, την αυτόματη χορήγηση βίζας σε υπαλλήλους των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι καταργεί το Ισραήλ, ως αντίποινα στο μη δεσμευτικό ψήφισμα των αρχών του μήνα που καλούσε σε άμεση κατάπαυση του πυρός. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε την περασμένη εβδομάδα απόφαση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την άμεση απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς. Οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία, αλλά δεν άσκησαν βέτο στην απόφαση.
kathimerini.gr