Έπειτα από 10 χρόνια επιθέσεων και διωγμών κατά των Χριστιανών του Ιράκ, ο Καθολικός Αρχιερέας Monsignor Pios Cacha αγωνιά εάν η αρχαία κοινότητα των πιστών μετράει τις τελευταίες τις ημέρες…
Η εισβολή των Η.Π.Α στο Ιράκ το 2003 μετέτρεψε την χώρα σε ένα απέραντο πεδίο μάχης μεταξύ ένοπλων ισλαμικών ομάδων και στρατευμάτων από χώρες του εξωτερικού, κατά τις οποίες οι Χριστιανοί όχι μόνο αποτέλεσαν “τυχαία” θύματα των βομβαρδισμών αλλά και άμεσο στόχο στην μανία των ανεξέλεγκτων ισλαμιστών..
Η πλέον αιματηρή επίθεση κατά της Χριστιανικής κοινότητας έλαβε χώρα στις 31 Οκτωβρίου του 2010, όταν ένοπλοι ισλαμιστές σκότωσαν 44 πιστούς και δύο ιερείς στην Εκκλησία της Παναγίας της Σωτήρας στην Βαγδάτη, στην συνοικία Καράντα. Ο Monsignor Cacha συνέλεξε ντοκουμέντα της επίθεσης και των τραγικών της αποτελεσμάτων σε ειδικό βιβλίο.
Ορισμένες φωτογραφίες που περιέχονται εντός του βιβλίου τραβήχτηκαν λίγο μόλις μετά από την επίθεση, απεικονίζοντας άψυχα σώματα παιδιών να κείτονται σε λίμνες αίματος… η απόλυτη ισλαμική θηριωδία..
Η επίθεση ήταν ουσιαστικά “μία καταστροφή για τους Χριστιανούς, και κατέστρεψε την βάση της παρουσίας μας στην χώρα,” αναφέρει ο Cacha. “Είναι η καταστροφή που οδήγησε στον αφανισμό των Χριστιανών από την χώρα.”
Ο φορέας προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι χιλιάδες Χριστιανοί έφυγαν από την χώρα έπειτα από τις επιθέσεις της 31ης Οκτωβρίου του 2010, επίθεση την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση Al-Qaeda.
Υπολογισμοί του πληθυσμού των Χριστιανών στο Ιράκ πριν από το 2003 ποικίλλουν από περισσότερους του ενός εκατομμυρίου σε περίπου 1.5 εκατομμύρια. Οι επαναλαμβανόμενοι διωγμοί, οι συνεχόμενες επιθέσεις και δολοφονίες από τους ισλαμιστές τρομοκράτες εξανάγκασαν μεγάλο μέρος των πιστών να φύγουν από την χώρα: οι Χριστιανοί στο Ιράκ υπολογίζεται πλέον ότι φθάνουν μετά βίας τα 500.000 άτομα..
Οι Εκκλησίες συνεχίζουν να παραμένουν στόχος των ισλαμιστών
Μεταξύ του 2003 και του Μαϊου του 2012, περίπου 900 Χριστιανοί δολοφονήθηκαν, ενώ 200 έπεσαν θύματα απαγωγής και βασανισμού ενώ εν τέλει απελευθερώθηκαν με υπέρογκα ποσά ως λύτρα, σύμφωνα με την Οργάνωση Hammurabi Υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράκ (Hammurabi Organisation for Human Rights (HOHR). Περίπου 325.000 Χριστιανοί έχουν φύγει από τις οικίες τους και εκτοπίσθηκαν σε έτερες περιοχές του Ιράκ, σύμφωνα με την οργάνωση.
“Στο παρελθόν υπήρχαν 300 Εκκλησίες στο Ιράκ, τώρα έχουν απομείνει μόλις 57… Όσες έχουν μείνει αποτελούν ακόμη στόχο,” λέει με αγωνία ο Louis Sako, νέος Πατριάρχης της Καθολικής Εκκλησίας των Χαλδαίων, που αποτελεί την μεγαλύτερη Χριστιανική Εκκλησία στη χώρα…