ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΕΑ: H αυτοκρατορική πύλη, η πιο λαμπρή είσοδος της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, τέθηκε υπό αυξημένη προστασία μετά το περιστατικό βανδαλισμού της από αγνώστους.
Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», επικαλούμενη δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.
Στις 18 Απριλίου, η τουρκική Ενωση Ιστορικών Τέχνης (SATAD) είχε επιστήσει την προσοχή των Αρχών στο περιστατικό βανδαλισμού, ανεβάζοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες των ζημιών στο ξύλινο στρογγυλό ανάγλυφο στοιχείο στο κάτω μέρος της πύλης. Ο πιο πρόσφατος βανδαλισμός αφορούσε σοβάδες στον εσωτερικό νάρθηκα.
Αντιδράσεις
«Καθώς το περιστατικό προξένησε αντιδράσεις στην κοινή γνώμη, η προστασία της Αγίας Σοφίας αυξήθηκε», ανέφερε η τουρκική εφημερίδα. Μαύρο κορδόνι προστατεύει τώρα ολόκληρο τον νάρθηκα, που περιλαμβάνει τους τοίχους που έχουν ξυστεί και την αυτοκρατορική πύλη που έχει υποστεί ζημιά. Πέντε ή έξι άτομα προσωπικό ασφαλείας έχουν τοποθετηθεί ειδικά στην αίθουσα, κάποιοι για τη φύλαξη των τοίχων και άλλοι για τη φύλαξη της πύλης. Το σημείο αυτό ήταν ιδιαίτερα ευάλωτο λόγω του κονιάματος στους τοίχους. Στα περισσότερα άλλα σημεία του ναού οι τοίχοι είναι πέτρινοι ή μαρμάρινοι. «Γι’ αυτό επιλέχθηκε ως εύκολος στόχος», σημείωσε Τούρκος αξιωματούχος.
Αγία Σοφία: Πρόσθετα μέτρα εκ των υστέρων
Η τουρκική Ενωση Ιστορικών Τέχνης (SATAD) είχε επι- στήσει την προσοχή των Αρχών σε περιστατικά βανδαλισμού.
Η αυτοκρατορική πύλη είναι μία από τις εννέα πύλες που οδηγούν στον κυρίως χώρο του ναού. Χρωστάει το όνομά της στο γεγονός ότι από αυτήν επιτρεπόταν να διέρχονται μόνο Βυζαντινοί αυτοκράτορες. Είναι μία εξαιρετικής τέχνης ξύλινη δίφυλλη θύρα που οδηγεί στον κυρίως ισόγειο χώρο του μνημείου. Η πύλη από δρυ, έχει ύψος επτά μέτρων και περιβάλλεται από μπρούτζινο πλαίσιο. Χρονολογείται από τον 6ο αιώνα, ενώ τα φύλλα της καλύπτονται από μπρούν-τζινες στρογγυλές πλάκες. Σύμφωνα με την παράδοση, κατασκευάσθηκε από ξύλα της Κιβωτού του Νώε.
40.000 άτομα ημερησίως
Το 2020, η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν μετέτρεψε την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί. Αυτό οδήγησε σε αύξηση του αριθμού των επισκεπτών από περίπου 17.000 ημερησίως σε 40.000 ημερησίως και δημιούργησε νέες προκλήσεις για την προστασία του μνημείου.
Ο επικεφαλής της Ενωσης Ιστορικών Τέχνης, Σερίφ Γιασάρ, έγραψε προχθές: «Κάθε φορά που πάω, και ένα νέο σκάνδαλο. Κοιτάξτε τι έχουν γράψει πάνω στον πεσσό. Κανείς δεν είδε; Κανείς δεν ενημέρωσε;». Είχε προηγηθεί η δημοσίευση φωτογραφιών γυναικών που έξυναν τοίχο και έβαζαν το κονίαμα σε πλαστικές σακούλες, πιθανώς ως ενθύμιο.
kathimerini.gr