«Ο διάλογος των θρησκευτικών και των πολιτικών ηγετών για την ειρήνη»
Στις 10-11 Ιουνίου στην Αστάνα πραγματοποιήθηκε το πέμπτο Συνέδριο των παγκοσμίων και παραδοσιακών θρησκευμάτων που είναι και πολύ επίκαιρο αυτήν την περίοδο. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφερει: Είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατανόηση της κρίσιμης σημασίας για την ειρήνη και την αρμονία μεταξύ των θρησκειών, των εθνών και των κρατών. Η θρησκεία είναι ένα προοδευτικό φαινόμενο. Ο άξονάς της είναι η ηθική. Ως εκ τούτου, η θρησκεία ως πολιτισμικό και ιστορικό φαινόμενο ήταν πάντα επίκαιρη.
Οι ερωτήσεις για την ανθρώπινη ύπαρξη απασχολούσαν τους ανθρώπους από την αρχαιότητα, ενώ τα θρησκευτικά θέματα διαταράσσουν και σήμερα την ιστορία. Εκτός από αυτό, είναι σχεδόν σίγουρο ότι και από τις μελλοντικές γενιές θα δοθεί πολλή προσοχή στη θρησκεία.
Αλλά στην σύγχρονη εποχή με τα έντονα φαινόμενα παγκοσμιοποίησης, όταν η πολιτική είναι συνυφασμένη με τη θρησκεία και στην οποία επιβάλλει τη δική της παγκόσμια τάξη, οι πολιτιστικές διαδικασίες ένταξης χάνουν το ρόλο τους, χωρίς την κοινωνική κατανόηση και τις πολιτικές πρωτοβουλίες.
Είναι φανερό ότι τις τελευταίες δεκαετίες η ανθρωπότητα χρειάζεται μια ουσιαστική επανεξέταση των γεγονότων. Ταυτόχρονα, σε αυτή τη σύνθετη διαδικασία αυξάνεται και ο ρόλος των παγκόσμιων ηγετών και των παραδοσιακών θρησκειών.
Οπότε, επιβάλλεται ο διάλογος μεταξύ των εθνοτήτων και των θρησκειών. Η θρησκεία τώρα βιώνει μια δύσκολη ιστορική περίοδο. Μιλώντας για τη σχέση μεταξύ της πολιτικής και της θρησκείας, στην ουσία κάνουμε συζήτηση για τα σημαντικά θέματα στις σχέσεις μεταξύ του ατόμου και της κοινωνίας. Αφενός, τα θέματα αυτά αφορούν κάθε άτομο με τις προσωπικές του πεποιθήσεις και τη συνείδησή του. Αφετέρου, θα αποκαλυφθούν αναπόφευκτα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος, καθώς και η ικανότητά του να εξασφαλίσει τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Τίθεται θέμα για την εξασφάλιση κάθε νομικής και πρακτικής ελευθερίας στις πεποιθήσεις των πολιτών, στα συμφέροντα του ατόμου και του πλήθους γενικότερα. Ταυτόχρονα όλα αυτά δεν πρέπει να επηρεάζουν αρνητικά την ίδια την κοινωνική πρόοδο. Πρόκειται για τις πραγματικές δημοκρατικές και ανθρωπιστικές αρχές της σύγχρονης κοινωνίας.
Μόνον ο διάλογος μεταξύ των πολιτισμών μπορεί να αποτρέψει παρανοήσεις και αντιφάσεις στη συνείδηση της κοινωνίας. Το πρώτο Συνέδριο των παγκοσμίων και παραδοσιακών θρησκευμάτων που έλαβε χώρα το 2003 στην Αστάνα, απέδειξε ότι η πρωτοβουλία του Προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ έγινε δεκτή με κατανόηση και υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα. Σε αυτό το Συνέδριο ήταν καθορισμένα τα πλαίσια μεταξύ της θρησκείας και των πολιτικών συμφερόντων. Σημειώθηκε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία δικαιολογία για τους τρομοκράτες, που κρύβονται πίσω από θρησκευτικές μάσκες. Έχουμε μάθει πια να διακρίνουμε τους αληθινούς πιστούς από τους φανατικούς, που είναι οι μαριονέτες στη μεγάλη πολιτική. Τώρα μπορούμε πια να προσανατολιζόμαστε στον τομέα της πληροφόρησης, όπου δυστυχώς, πολύ συχνά οι τρομοκρατικές ενέργειες ταυτίζονται με τις εξτρεμιστικές θρησκευτικές εκδηλώσεις.
Στις 10-11 Ιουνίου στην Αστάνα πραγματοποιήθηκε το πέμπτο Συνέδριο των παγκοσμίων και παραδοσιακών θρησκευμάτων που είναι και πολύ επίκαιρο αυτήν την περίοδο. Η παγκόσμια κοινότητα βρέθηκε αντιμέτωπη με νέες απειλές και προκλήσεις. Στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές και συνεχίζονται συχνές τοπικές συγκρούσεις για θρησκευτικούς και όχι μόνο λόγους. Για όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να βρεθεί μια βέλτιστη λύση.
Το κύριο θέμα του φόρουμ ήταν: «Ο διάλογος των θρησκευτικών ηγετών και των πολιτικών για την κυριαρχία της ειρήνης και της ανάπτυξης». Το φόρουμ συγκέντρωσε 500 συμμετέχοντες από 40 χώρες μεταξύ των οποίων ήταν και πολλοί εξέχοντες κληρικοί, αλλά και δημόσια πρόσωπα. Όλα αυτά αποδεικνύουν την αύξηση του κύρους της εκδήλωσης, ενώ η Αστάνα μετατρέπεται σε παγκόσμια πλατφόρμα, για την αντιμετώπιση επίκαιρων ζητημάτων. Δύο ημέρες του Συνεδρίου αυτού έχουν εμπλουτίσει τον κόσμο με την ελπίδα να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια, η πίστη στη σοφία και την ευθύνη της ανθρωπότητας. Συνεχίζεται ειλικρινής διάλογος σχετικά με την αλληλεπίδραση των θρησκειών και ο ρόλος τους στην παγκόσμια ανάπτυξη. Αποδεικνύεται βαθύ κοινό συμφέρον για συνεργασία στο όνομα της σταθερότητας και της ασφάλειας στην παγκόσμια κοινότητα.
Μιλώντας για το συνέδριο δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τη δήλωση του Προέδρου του Καζακστάν, ΝουρσουλτάνΝαζαρμπάγιεφ, ο οποίος είπε ότι «το μέλλον του πλανήτη μας πρέπει να είναι η συνεργασία των θρησκειών και όχι η σύγκρουση των πολιτισμών».
Στο Οικονομικό Φόρουμ του 2014 στην Αστανά, ο ηγέτης του Καζακστάν δήλωσε: «Τον τελευταίο καιρό, όλοι άρχισαν να μιλούν για τη σύγκρουση των πολιτισμών της Ανατολής και της Δύσης και ότι αυτά τα δύο δεν θα μπορέσουν ποτέ να έχουν κάτι κοινό. Αυτή η προσέγγιση είναι λάθος! Είμαστε όλοι άνθρωποι στον πλανήτη μας. Και είναι λάθος να συγκρούονται οι θρησκείες. Ήμουν παρών όταν οι παγκόσμιοι θρησκευτικοί ηγέτες ήρθαν εδώ στην Αστάνα και βρήκαν πολλά θέματα να συζητήσουν. Όπως έκαναν, για παράδειγμα, ο κορυφαίος μουλάς του Ιράν με τον ραβίνο από τον Ισραήλ που μίλησαν για αρκετή ώρα χωρίς κανένα πρόβλημα … ».
Συνοψίζοντας, μπορούμε να προσθέσουμε ότι και φέτος στην Αστάνα τέτοια εικόνα επαναλήφθηκε όπου είδαμε και πάλι την συνάντηση πολλών εκπροσώπων διαφορετικών θρησκειών με καινούργιους διαλόγους για την ειρήνη, ώστε να βρεθεί η λύση στα προβλήματα και να διατηρηθεί η ομόνοια και αρμονία στον πλανήτη Γη.