Αρνητικά βλέπει τις προσπάθειες των ουκρανικών δυνάμεων να δικαιολογήσουν την ήττα τους στις μάχες στα ανατολικά της Ουκρανίας και να μετατρέψουν τη σύγκρουση σε ρώσο-ουκρανική, ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
“Σε γενικές γραμμές όλα αυτά είναι πολύ άσχημα, και οι προσπάθειες να δικαιολογήσουν την ήττα, και προσπάθειες να τα φορτώσουν στη Ρωσία. Το χειρότερο από όλα είναι όμως οι προσπάθειες ανάφλεξης αυτής της σύγκρουσης “, είπε ο Πούτιν στη συνέντευξη στη ρωσική τηλεόραση.
Ταυτόχρονα ο Πούτιν επέστησε την προσοχή τη δήλωση των ανώτατων αξιωματούχων της Ουκρανίας, καθώς και του ουκρανικού στρατού.
“Όπως είπε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, δεν πολεμούν με το ρωσικό στρατό. Μα τι άλλο χρειάζεται; ” έκανε τη ρητορική ερώτηση ο πρόεδρος.
Κατά τη γνώμη του Ρώσου προέδρου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προτιμούν να μην βλέπουν φασιστικές νότες στη σύγκρουση στην Ουκρανία, ταυτόχρονα όμως τους συμφέρει στ’ αλήθεια η επίλυση του θέματος και το γεγονός αυτό μας εμπνέει αισιοδοξία, θεωρεί ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Πούτιν.
“Προσπαθούν να το παραβλέψουν “, είπε ο Πούτιν στη συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό “Russia 1”, απαντώντας στην ερώτηση, αν κατάφερε να επιστήσει την προσοχή των Ευρωπαίων ηγετών στην ιδεολογία των ναζί η οποία άρχισε να κυριαρχεί στο Κίεβο.
“Όμως θα υπογράμμιζα, όπως μου φάνηκε, την αληθινή θέληση να βρεθούν κάποιες συμβιβαστικές λύσεις οι οποίες θα οδηγούσαν στην τελική ρύθμιση“, είπε ο πρόεδρος.
Σχετικά με το θέμα αυτό επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι μετά το εδάφιο της συμφωνίας του Μινσκ για την αναγκαιότητα της αποκέντρωσης της εξουσίας υπάρχει παρατήρηση που εξηγεί τι εννοείται.
“Οι συντάκτες αυτής της παρατήρησης είναι οι Γερμανοί και οι Γάλλοι εταίροι μας, και το σχόλιο αυτό λέει για την αληθινή θέλησή τους να βρουν αυτούς τους συμβιβασμούς για τους οποίους μόλις μίλησα “, θεωρεί ο Πούτιν.
“Εάν οι συμφωνίες του Μινσκ εφαρμόζονται, είμαι σίγουρος ότι η κατάσταση σταδιακά θα ομαλοποιηθεί “, είπε ο Πούτιν.