Ο Πρωθυπουργός τω Σκοπίων, Νικόλα Γκρουέφσκι και τα μέλη της αντιπροσωπείας του την Τετάρτη, παρευρέθηκαν και μίλησαν σε επιχειρηματικό φόρουμ στην Άγκυρα, που αφορούσε τις τουρκικές επενδύσεις στην ΠΓΔΜ. Κοινώς έκαναν έκκληση για ροή άφθονου τουρκικού χρήματος στην χώρα τους.
Το ζητούμενο όμως τι είδους ανταλλάγματα έδωσε στον Ρ.Ν. Ερντογάν, ο Νικόλας Γκρουέφσκι.
Ο ίδιος δήλωσε περιχαρής, προφανώς από τα θετικά μηνύματα που έλαβε, αλλά και από την στάση και την συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης δηλώνοντας ότι, «η χώρα μου προσελκύσει πολλές εταιρείες, και επενδύσεις διότι εφάρμοσε ειδικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο «κόπηκαν μαχαίρι», όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, είμαστε φθηνοί σε εργατικά χέρια, ή έναν συνδυασμό όλων αυτών των πραγμάτων. Το εμπορικό μας επιμελητήριο έχει εγγράψει περίπου 300 επιχειρήσεις από διαφορετικούς κλάδους και διαφορετικό μέγεθος.»
Ο Γκρουέφσκι ανέφερε ότι η πΓΔΜ κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, δεν αύξησε τους φόρους, «δείχνοντας» εμμέσως πλην σαφώς και την χώρα μας, όπου όλοι οι φόροι έχουν τριπλασιαστεί τελευταία χρόνια .
«Εμείς ενεργήσαμε σοφά σε αντίθεση με άλλες χώρες που αυξάνουν τους φόρους, και έχουν εξαντληθεί. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορέσαμε και καταφέραμε στη ΠΓΔΜ, είναι να έχουμε μια χώρα με το χαμηλότερο κόστος επιχειρηματικής δραστηριότητας. Έχουμε εισαγάγει μια επίπεδη και χαμηλή φορολογία. Ο φόρος εισοδήματος είναι μόλις 10 τοις εκατό. Ο φόρος προστιθέμενης αξίας είναι 18 τοις εκατό, και 5 τοις εκατό για ορισμένες δραστηριότητες. Δασμοί και άλλα έξοδα μειώθηκαν», δήλωσε ο Γκρουέφσκι.
Σύμφωνα με σκοπιανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους , πολλοί είναι ικανοποιημένοι με την παρουσία πολλών τουρκικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται όχι μόνο από στις πόλεις της ΠΓΔΜ , αλλά και σε αγροτικές περιοχές.
Ο διευθυντής της τουρκικής εταιρείας «Paris Match Group», η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της γεωργίας και της βιομηχανίας τροφίμων, ανακοίνωσε την απόφαση της εταιρείας να πραγματοποιήσει μεγάλη επένδυση στην ΠΓΔΜ , το αμέσως επόμενο διάστημα . Το ποσό της επένδυσης θα φθάνει τα € 3.000.000. στον δήμο του ίλιντεν .
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων της Τουρκίας (TABB) Dzhengis Gunay, εξέφρασε την ικανοποίηση του για αυτές τις επισκέψεις υψηλού επιπέδου, που συμβάλλουν αναμφισβήτητα στην εμβάθυνση των σχέσεων στον τομέα της οικονομίας.
«Η υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ δημιουργεί μεγάλες οικονομικές δυνατότητες και ευκαιρίες για το εμπόριο με χαμηλότερο κόστος. Η οικονομία της Τουρκίας είναι σε ανάπτυξη και πολλές τουρκικές εταιρείες επενδύουν στα Βαλκάνια.
Το εμπόριο Τουρκίας-πΓΔΜ ανήλθε συνολικά σε 390 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, από τα οποία η πΓΔΜ εισήγαγε Τουρκικά αγαθά αξίας 323 εκατ. ευρώ και ειδικοί ανέφεραν πως υπάρχει περιθώριο για αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων.
Η στρατηγική σύμπραξη των δυο χωρών βασίζεται επίσης στις πολιτιστικές ομοιότητές τους, και στο γεγονός ότι αρκετά εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες κατάγονται από την πΓΔΜ, πολλοί εξ” αυτών επιχειρηματίες», δήλωσε ο Λιούμπισα Νούρι, σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου του εμπορικού επιμελητηρίου της ΠΓΔΜ.
Ο Νούρι ανέφερε πως ένα σημαντικό στοιχείο στην ανάπτυξη της συνεργασίας είναι η γεωστρατηγική θέση των χωρών. «Η πΓΔΜ αποτελεί πύλη προς την Ευρώπη, ενώ η Τουρκία αποτελεί πύλη προς τη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο και την Ασία», δήλωσε.
Για έμμεση αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια υπό μία νέα ηπιότερη μορφή, καθώς και για διεύρυνση της ζώνης επιρροής της Τουρκίας στον ευρωπαϊκό χώρο κάνουν λόγο πολλοί διεθνείς γεωστρατηγικοί αναλυτές.
Η αυξανόμενη παρουσία της Τουρκίας στα Βαλκάνια ( Βοσνία, Κόσσοβο, ΠΓΔΜ) με πολλές μορφές, υπηρετεί έναν και μοναδικό σκοπό, την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας , επί εποχής του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή. Όλα τα άλλα είναι απλά λόγια και κουβέντες του αέρα.