Ο διακεκριμένος διανοούμενος, Ορθόδοξος Αλβανός, Μπρανισλάβ Σιναντινόφσκι, λέει ότι τα Σκόπια δεν έχουν αλβανικές Ορθόδοξες εκκλησίες και ότι δεν θα υποχωρήσει στις θέσεις του μέσω απειλών και επιθέσεων για να δηλώνει δημόσια ότι είναι Αλβανός Ορθόδοξος.
«Το μήνυμά μου είναι να γιορτάσουμε για τα χίλια χρόνια της ορθοδοξίας μας παρότι δεν έχουμε μια δικιά μας εκκλησία και πρέπει οι Ορθόδοξοι Αλβανοί (στα Σκόπια) να οικοδομήσουν και δεν βλέπω το λόγο να μην μας επιτρέπουν, αφού δεν ζητάμε κρατική ενίσχυση για το σκοπό αυτό, για τον οποίο θα στηρίξει ο λαός μας», λέει ο Συναδινόφκσι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των Ορθόδοξων Αλβανών υπολογίζεται σε πάνω από 100 χιλιάδες, οι οποίοι εξυπηρετούνται σε διάφορες (σλαβικές) εκκλησίες.
«Το ζήτημα των Αλβανών Ορθόδοξων δεν είχε ανοίξει ποτέ στο παρελθόν και δεν μελετήθηκε με επιστημονικό τρόπο. Το θέμα απαιτεί μια θεσμική μέριμνα, ώστε να αντικατοπτρίζει αντάξια τους αυτόχθονες Αλβανούς της περιοχής, ιδιαίτερα κατά τη μεσαιωνική περίοδο, η οποία μέχρι σήμερα, συχνά, γίνεται κατάχρηση και εξακολουθεί να γίνεται αντικείμενο πολιτικών υποθέσεων από διάφορους κύκλους της Σερβίας, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και φυσικά των Σκοπίων», σημειώνει το δημοσίευμα.
Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα, οι Ορθόδοξοι Αλβανοί των ανατολικών περιοχών της Αλβανίας βρίσκονταν υπό συνεχή πίεση από το Βούλγαρο Έξαρχο που προσπαθούσε να τους αφομοιώσει.
Στην πραγματικότητα, είχε τη δικαιοδοσία στην Εκκλησία και όλοι οι Ορθόδοξοι πιστοί που ήθελαν να εκκλησιαστούν αναγκάζονταν να δηλώνουν ότι είναι Βούλγαροι.
Εδώ έγκειται και η παγίδα της στατιστικής χειραγώγησης των Βούλγαρων ιστορικών, οι οποίοι στις μελέτες τους, η συμπαγής πλειοψηφία των Ορθόδοξων Αλβανών από τις ανατολικές αλβανικές περιοχές, εμφανίζονταν ως Βούλγαροι, όπως εκτιμά ο Σκεντέρ Ασάνι.
Ο μελετητής Ασάνι, λέει ότι ο Γολγοθάς των Ορθόδοξων Αλβανών στις ανατολικές περιοχές, συνεχίστηκε και μετά τη δημιουργία της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας και τη δημιουργία κατόπιν της γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας που χρησιμοποίησε τη θρησκεία ως στοιχείο εκσλαβισμού, προκειμένου να αφομοιώσει σχεδόν ολόκληρο τον αλβανικό ορθόδοξο πληθυσμό.