Πολλές συζητήσεις γίνονται όλο το τελευταίο διάστημα για την τρομοκρατία και τις επιπτώσεις που έχει στη ζωή του καθενός μας.
Αν και οι λόγοι για την τρομοκρατία είναι πολλοί στο προσκήνιο έχει έρθει η για θρησκευτικούς λόγους έκρηξη βίας. Όμως ποτέ δεν είναι τα πράγματα όπως φαίνονται κι ως εκ τούτου το να κατηγορήσει κάποιος μια θρησκεία ως τη γενεσιουργό αιτία και τους πιστούς της συλλήβδην ως τρομοκράτες δεν μπορεί παρά να είναι λάθος!
Γι’ αυτό το λόγο στο Καζακστάν και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα Αστανά με πρωτοβουλία του Προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ διεξήχθη διεθνές συνέδριο με θέμα “Θρησκείες ενάντια στην τρομοκρατία”. Σε αυτό το συνέδριο παραβρεθήκαμε και σας μεταφέρουμε παρακάτω την κοινή δήλωση των συμμετεχόντων.
Η κοινή δήλωση έχει ως εξής:
(Μάιος 31 με 1 Ιουν 2016, Αστανά, Καζακστάν)
Το Διεθνές Συνέδριο «Θρησκείες ενάντια στην Τρομοκρατία” συγκέντρωσε θρησκευτικούς εκπροσώπους και βουλευτές από όλο τον κόσμο. Εμείς, οι συμμετέχοντες, λαμβάνοντας υπόψιν την αυξανόμενη σημασία και το ρόλο του δια-θρησκευτικού διαλόγου, τη διεθνή συνεργασία, την πολιτική και διακοινοβουλευτική διπλωματία για την εξασφάλιση των πνευματικών και νομικών θεμελίων της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, ενισχύοντας την ενότητα και αποτελεσματικότητα των πανανθρώπινων αρχών, καθώς και των κοινών θρησκευτικών αξιών και δικαιωμάτων, δηλώνουμε τα εξής:
Καταδικάζουμε έντονα την τρομοκρατία και την εξτρεμιστική βία σε όλες τις μορφές και τις εκδηλώσεις τους και θεωρούμε ότι είναι μια από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές απειλές για την κοινή θρησκευτική μας πνευματικότητα, τη διεθνή ασφάλεια και την ευημερία της ανθρωπότητας.
Είμαστε συγκλονισμένοι από τις σκληρές τρομοκρατικές ενέργειες σε διάφορα μέρη του κόσμου, οι οποίες έχουν στοιχίσει τις ζωές πολλών αθώων ανθρώπων, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, και αποτελούν μια τραγωδία για ολόκληρα έθνη και κράτη.
Με βαθιά θλίψη, γινόμαστε μάρτυρες της ταλαιπωρίας των θρησκευτικών κοινοτήτων σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι τρομοκράτες επιτίθενται σε ευυπόληπτους θρησκευτικούς ηγέτες. Τεράστια ζημιά έχει προκληθεί σε αρχαία θρησκευτικά μνημεία και ιερά.
Τονίζουμε τη σημασία της υιοθέτησης ενός ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύει τη δυσφήμηση των θρησκειών και των συμβόλων τους ενώ θα δίνει έμφαση στις αρχές της ανεκτικότητας, της ειρηνικής συνύπαρξης και του δια-θρησκευτικού διαλόγου.
Ανησυχούμε βαθύτατα ότι η διεθνής τρομοκρατία, με το πρόσχημα των θρησκευτικών μηνυμάτων, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, βλάπτει σοβαρά την πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά της ανθρωπότητας, υπονομεύει το κύρος και απειλεί τη δια-θρησκευτική αρμονία.
Πιστεύουμε ότι οι εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές ιδεολογίες έρχονται σε αντίθεση με τις ανθρώπινες αξίες των θρησκειών. Ως εκ τούτου, καταδικάζουμε έντονα τις απόπειρες τρομοκρατών να ριζοσπαστικοποιήσουν τις θρησκευτικές και δογματικές πεποιθήσεις προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες στην πνευματική ενότητα και την αμοιβαία πνευματική ανύψωση των ανθρώπων απειλώντας τη διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια.
Αναγνωρίζουμε ότι τα κράτη πρέπει να λάβουν μέτρα για την προστασία όλων των πολιτών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους από τρομοκρατικές ενέργειες, τονίζουμε τη σημασία της προώθησης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και για την αντιμετώπιση της εξτρεμιστικής βίας.
Εκφράζουμε ιδιαίτερη ανησυχία για το ότι η νεολαία γίνεται όλο και πιο ευάλωτη σε εξτρεμιστική ιδεολογία και καλούμε τα κράτη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη συνεργασία με τη νέα γενιά και την ενδυνάμωσή της ώστε να αποτρέψουν την ριζοσπαστικοποίησή της.
Τονίζουμε τον ρόλο των γυναικών και των οικογενειών στην εκπαίδευση της νεολαίας στη μάχη κατά των εξτρεμιστικών ιδεολογιών.
Τονίζουμε τη σημασία της καλής θρησκευτικής εκπαίδευσης και την ανάγκη για εξειδικευμένη εκπαίδευση των θρησκευτικών ηγετών για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την εξάπλωση της τρομοκρατίας και των εξτρεμιστικών ιδεολογιών.
Χαιρετίζουμε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 2250 και 1325, τα οποία τονίζουν τη σημασία της συμμετοχής των γυναικών και των νέων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε διάφορα πολιτικά επίπεδα.
Πιστεύουμε ότι καμία φυλή, εθνότητα, εθνικότητα ή θρησκεία μπορεί ή πρέπει να συνδέονται με την τρομοκρατία και τον βίαιο εξτρεμισμό.
Ενθαρρύνουμε όλους να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την παράδοση του αληθινού μηνύματος και τις αξίες των θρησκειών σε θρησκευτικές κοινότητες και σε όλους τους ανθρώπους ώστε να αποφεύγονται παρεξηγήσεις και παρερμηνείες.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ανθρωπότητα μπορεί να αντιδράσει απέναντι σε αυτή την παγκόσμια απειλή μέσα από την ενίσχυση του διαλόγου και την εμβάθυνση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών και των θρησκειών, καθώς και μέσω της δημιουργίας κοινών οργανώσεων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Εκφράζουμε την υποστήριξή μας σε όλες τις θρησκείες, τους ηγέτες τους και άλλα εξέχοντα άτομα στην ευγενή αποστολή τους για την καταπολέμηση της βίας και την επίλυση των συγκρούσεων, την προώθηση των οικουμενικών αξιών, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό και την κατανόηση μεταξύ των κοινοτήτων.
Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζουμε τη συνάντηση μεταξύ του Πάπα Φραγκίσκου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και του Πατριάρχη Κύριλλου της Μόσχας και πάσης Ρωσίας, η οποία κατέδειξε την προθυμία των θρησκευτικών ηγετών να αναιρέσει όλες τις διαφορές και να ξεκινήσουν έναν διάλογο στο όνομα της ειρήνης. Υποστηρίζουμε την έκκληση για την κοινή παγκόσμια μάχη κατά της τρομοκρατίας από τους ηγέτες των δύο μεγάλων Εκκλησιών. Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε τη σημασία της συνάντησης του Πάπα Φραγκίσκου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και του Ανώτατου ιμάμη του Al-Azhar Ισλαμικού Πανεπιστημίου Ahmed El-Tayeb, με σκοπό την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων.
Αναγνωρίζουμε τη σημασία της συμμετοχής των ηγετών της κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, και πιστεύουμε ότι, με τη συμμετοχή τους, οι κυβερνήσεις μπορούν να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία.
Λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικό ρόλο των βουλευτών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού, πιστεύουμε ότι το διεθνές δίκαιο και η εθνική νομοθεσία πρέπει να γίνουν τα αποτελεσματικά μέσα για την αντιμετώπιση και πρόληψη της τρομοκρατίας. Σημειώνουμε τη σημασία των βουλευτών και τη συνεργασία τους με τους θρησκευτικούς ηγέτες για τη νομοθέτηση με σκοπό την προώθηση της ανοχής.
Εκφράζουμε την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε ασταμάτητα εναντίον εκείνων που δημιουργούν, χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις για τα δικά τους συμφέροντα.
Τονίζουμε την ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες για την εξάλειψη των γενεσιουργών αιτίων της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της φτώχειας, της πείνας, της ανεργίας, της αστάθειας και των συγκρούσεων.
Είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια χρησιμοποίησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης για την υποστήριξη της βίας και την υποκίνηση συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών λόγων. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη του τρόπου και του περιεχομένου των θεμάτων που δημοσιεύουν.
Εκφράζουμε την υποστήριξη για την περαιτέρω προώθηση της Παγκόσμιας αντι-Τρομοκρατικής Στρατηγικής των Ηνωμένων Εθνών και να καλούμε τα κράτη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να την εφαρμόσουν και να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με το διεθνή ορισμό της τρομοκρατίας.
Χαιρετίζουμε την έκβαση του Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου “Θρησκείες για την Ειρήνη” των Ηνωμένων Εθνών, που ξεκίνησε από το Καζακστάν και πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαΐου 2016 στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του Προέδρου της 70ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία είχε ως στόχο να η εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού.
Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, να καθιερώσει μια παγκόσμια αντιτρομοκρατική συμμαχία (δίκτυο), υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και να υιοθετήσει ένα περιεκτικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σύμφωνα με οι διατάξεις της Παγκόσμιας Αντιτρομοκρατικής Στρατηγικής και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει το Μανιφέστο “The World. The 21st Century” του Πρόεδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, το οποίο προτείνει μια παγκόσμια στρατηγική συντονισμένων και υπεύθυνων ενεργειών από τις χώρες ώστε να εξαλειφθεί ο ιός των πολέμων και των συγκρούσεων.
Εκφράζουμε την ιδιαίτερη ανησυχία μας σχετικά με την απειλή της πυρηνικής τρομοκρατίας. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ακολουθήσει το παράδειγμα του Καζακστάν, το οποίο παραιτήθηκε από το τέταρτο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο και έκλεισε το Σεμιπαλατίνσκ -πεδίο Πυρηνικών Δοκιμών- πριν από 25 χρόνια. Αυτό, ας αποτελέσει παράδειγμα για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς μέλλοντος για ολόκληρο τον πλανήτη.
Σημειώνουμε τον ιδιαίτερο ρόλο του Κογκρέσου των Ηγετών του Κόσμου και των Παραδοσιακών Θρησκειών, το οποίο πλέον αποτελεί μια αποτελεσματική πλατφόρμα για τον παγκόσμιο δια-θρησκευτικό διάλογο.
Καλούμε ολόκληρη την διεθνή κοινότητα να ενώσει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και υπογραμμίζουμε την ανάγκη να συνεχιστεί ο εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των βουλευτών και των θρησκευτικών ηγετών.