Ως μία διαδικασία που έχουν εκκινήσει οι δυτικοί και βρίσκεται σε εξέλιξη σε πλήρη εξέλιξη περιγράφουν την υπόθεση της «μεγάλης Αλβανίας» οι Σέρβοι.
Ο χάρτης της Μεγάλης Αλβανίας που παρουσιάσθηκε στην καλά ενορχηστρωμένη προβοκάτσια του σταδίου του Βελιγραδίου, είναι μια επικίνδυνη πρόκληση με μήνυμα, προς τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής επισημαίνουν οι ιστορικοί.
Ο ιστορικός του Μαυροβουνίου, ο Τζόργκε Μποροζάν (Ѓорге Борозан), που θεωρείται ένας από τους άριστες γνώστες του ιδεολογήματος του μεγαλοϊδεατισμού και των διάφορων πρακτικών του τόνισε:
«Το περιστατικό στο Βελιγράδι είναι μια δύσκολη και τραγική υπόδειξη του οδυνηρού παρελθόντος. Το μόνο που μας λέει είναι ότι στην περιοχή των Βαλκανίων υπάρχει εν ζωή ο «Μεγαλοεθνικισμός», το χειρότερο για τα Βαλκάνια και το μεγαλύτερο κακό», επισημαίνει ο Μποροζάν.
Ο ίδιος τονίζει ακόμη ότι τα γεγονότα στο στάδιο του Βελιγραδίου επηρέασαν και τους Αλβανούς του Μαυροβουνίου, «δημιουργώντας προκλήσεις μετά το περιστατικό του Βελιγραδίου». Ο Μποροζάν θα πει: «Οι Αλβανοί λένε ότι είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που περιβάλλεται αποκλειστικά από τον ίδιο το λαό τους-τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων».
«Το θέμα κατευθύνεται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, στηρίχθηκε από την Αυστροουγγαρία και αργότερα από τη φασιστική Ιταλία και το Γ΄ Ράιχ» τόνισε ο Μαυροβούνιος ιστορικός.
Από την πλευρά του ο Σέρβος ιστορικός της Μίλε Μπιέλαγιατς- Миле Бјелајац σημειώνει:
«Υπάρχουν έγγραφα στην Ουάσιγκτον, που επιβεβαιώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν το 1940 ότι η ιταλική προπαγάνδα χρησιμοποίησε τη ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας κατά της Γιουγκοσλαβίας»,
Οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι το περιφερειακό σχέδιο «Μεγάλη Αλβανία» είναι σε εξέλιξη.
«Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, εδώ και πολύ καιρό, όχι από χθες. Και αυτή στηρίζεται, κυρίως, από τις μεγάλες δυνάμεις. Η Αλβανία, η σημερινή, έχει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ορισμένων ευρωπαϊκών και μουσουλμανικών χωρών. Η Σερβία βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση. Ωστόσο, σε πιο ευάλωτη στάση είναι η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας», θα συνοψίσει ο Σέρβος ακαδημαϊκός Ντράγκολιουμπ Ζιβοϊνόβιτς σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Ρεπούμπλικα’ των Σκοπίων.
Στη σερβική εφημερίδα μίλησε και ο Σπυρίδων Στέφας ιστορικός, αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
«Τέτοιες προκλήσεις είναι αναμενόμενες στον ποδοσφαιρικό ανταγωνισμό. Και εδώ στην Ελλάδα έγινε ένα τέτοιο περιστατικό πέρυσι. Ένας Αλβανός παίκτης φορούσε ένα μπλουζάκι που είχε τη σημαία με το χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας και έγραφε το σήμα UCK. Ο παίκτης αργότερα όταν ρωτήθηκε, είπε ότι δεν γνώριζε τι σήμαιναν αυτά που έγραφε το μπλουζάκι που φορούσε,
Η ιδέα της ενοποίησης όλων των διάσπαρτων Αλβανών σε ένα κράτος προέκυψε με τη Λίγκα του Πρίζρεν τον 19ο αιώνα, σε αντίθεση με άλλες ιδέες της εποχής, των Μεγάλων Εθνών, που παρήκμασαν ( Μεγάλη Ελλάδα, Μεγάλη Σερβία, Μεγάλη Βουλγαρία), αυτή η ιδέα, στους Αλβανούς, παρέμεινε μέχρι τις μέρες μας και παρουσιάζεται εκ νέου.
Πριν από μερικά χρόνια εμφανίζεται πάλι η ιδέα αυτή της Μεγάλης Αλβανίας, ιδιαίτερα με το διαχωρισμό του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, τότε τέθηκε και τίθεται το ζήτημα της ένωσης του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία.
«Δεν υπάρχουν, στην ουσία σύνορα μεταξύ της Αλβανίας , του Κοσσυφοπεδίου και των δυτικών περιοχών του νοτιοσλαβικού κράτους. Δημιουργείται, ήδη, ένας ενιαίος οικονομικός χώρος», θα συμπληρώσει.