Άλλος ένας επίδοξος τιμωρός του Βλαντίμιρ Πούτιν και υποστηρικτής του ναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου δηλώνει «Απαιτείται δικαιοσύνη για τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και αυτή μπορεί να γίνει με δύο διεθνή δικαστήρια: Το Διεθνές Δικαστήριο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και το δεύτερο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».
Τη θέση αυτή εξέφρασε σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Σβόμποντα» ο Ουκρανός διπλωμάτης, ειδικός σε θέματα διεθνούς δικαίου, πρώην δικαστής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Βλαντίμιρ Βασιλένκο, όπως σημειώνει το ουκρανικό πρακτορείο Unn.
Ο διπλωμάτης είπε ότι αν αυτό το πράγμα δεν συμβεί, η Ουκρανία θα πρέπει να δεσμευθεί να προσαγάγει την υπόθεση αυτή στο δικαστήριο.Θα επισημάνει, ακόμη, ότι τα τρέχοντα γεγονότα στην Ουκρανία καλύπτονται πλήρως από τον ορισμό της επιθετικότητας.
«Όταν πρόκειται για μια πράξη επιθετικότητας, ως διεθνές έγκλημα, το ζήτημα της ευθύνης είναι σε δύο επίπεδα: η ευθύνη του κράτους, ως μέρους της ευθύνης για την επιστροφή των κατεχόμενων εδαφών στην Ουκρανία, βάσει του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Το δεύτερο επίπεδο ευθύνης- η ευθύνη των ατόμων επιτιθέμενου κράτους- που συμμετέχει στην προετοιμασία, οργάνωση και σχεδιασμό ενός επιθετικού πολέμου.
Σήμερα υπάρχει μια ευκαιρία για να ξεκινήσουν οι εργασίες της επιτροπής από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για το προσωπικό των στρατιωτικών δυνάμεων που ελέγχονται και χρηματοδοτούνται από τη Ρωσία, δήλωσε ο Βασιλένκο.
Πρόσθεσε ότι η δεύτερη δίκη, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τις διακρατικές διαφορές, είναι αρμόδια για την εκδίκαση υποθέσεων, στη πραγματοποίηση ποινικών πράξεων, από άτομα που ανήκουν στα ανώτερα στελέχη μιας χώρας, όπως εγκλήματα κατά της ειρήνης, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
« Η Ουκρανία μπορεί, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 12 του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να δεχθεί τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου σε σχέση με την κατάσταση στην ένοπλη επίθεση της Ρωσίας κατά την περίοδο από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα».
Θέτει μάλιστα, το ζήτημα της προσαγωγής στη δικαιοσύνη των υπευθύνων, δηλαδή του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, καθώς και άλλων αξιωματούχων που εμπλέκονται με ποινικές ευθύνες για τα εγκλήματα αυτά», ισχυρίσθηκε ο Ουκρανός διπλωμάτης.
Αυτά λέει ο “περίφημος” διπλωμάτης του Κιέβου. Να επέμβει το διεθνές δικαστήριο έναντι ενός δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη ανεξάρτητου κράτους. Ο “μεγάλος” αυτός διεθνολόγος όμως δεν έβαλε στο εδώλιο και τους επαναστάτες της Μαιντάν που ανέτρεψαν μια επίσης δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.
Δεν αναφέρει ότι η Κριμαία δεν καταλήφθηκε με τη στρατιωτική έννοια της κατοχής ξένου εδάφους αλλά ενσωματώθηκε μετά από την ελέυθερη βούληση του ρωσικού πληθυσμού του που ψήφισε υπέρ της Ρωσική ομοσπονίας.
Τέλος δεν μιλάει καθόλου για τους ναζιστές που αν και μειοψηφία έχουν καταλάβει την εξουσία σε όλη την Ουκρανία πλην των αγωνιζόμενων ρωσόφωνων της Νέας Ρωσίας και καταδυναστεύουν τον ουκρανικό λαό.