Αποκάλυψη-βόμβα από την έγκυρη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» για τη συμφωνία που φέρεται να είχε συνάψει η γαλλική εταιρεία τσιμέντου «Lafarge» με τις ένοπλες ομάδες στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των τζιχαντιστών του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, για την προστασία των επιχειρηματικών της συμφερόντων.
Από τη Μαρία Λίλα
Στο ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε χθες και προκάλεσε σωρεία καταγγελιών και εύλογων ερωτημάτων η εταιρεία τσιμέντου απάντησε μόνο ότι «απόλυτη προτεραιότητα της Lafarge ήταν πάντα η διασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας του προσωπικού της».
Στο επίκεντρο της συμφωνίας που αποκάλυψε η «Le Monde» βρίσκεται το εργοστάσιο τσιμέντου που η «Lafarge» αγόρασε το 2007, 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Χαλεπίου και τέθηκε σε λειτουργία το 2011.
«Μέχρι το 2013, η παραγωγή προχωρούσε κανονικά, παρά την αυξανόμενη αστάθεια στην περιοχή, λόγω του εμφυλίου πολέμου που ξεκίνησε το 2011» έγραψε η γαλλική εφημερίδα ενώ το 2013, το Ισλαμικό Κράτος άρχισε να αναλαμβάνει τον έλεγχο των πόλεων και των δρόμων γύρω από το εργοστάσιο.
Η «Le Monde» γράφει ακόμη ότι έχει στα χέρια της επιστολές που εστάλησαν από τους διαχειριστές της εταιρίας «Lafarge» στη Συρία, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες της συναλλαγής της με τους τζιχαντιστές με σκοπό να συνεχίσει την παραγωγή τσιμέντου μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου του 2014.
Ήταν αυτή η ημερομηνία κατά την οποία η Lafarge σταμάτησε κάθε δραστηριότητα στη Συρία.
Σε μία από τις επιστολές η «Lafarge» ζητούσε πρόσβαση στο εργοστάσιό της για τους εργαζόμενους και τις προμήθειες και το Ισλαμικό Κράτος έστειλε έναν άνθρωπο που ονομάζεται Αχμάντ Τζαλούντι σε μια ειδική αποστολή «για να πάρει την άδεια και να περάσει τους υπαλλήλους από τα σημεία ελέγχου του αυτόκλητου Χαλιφάτου».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Monde», οι επιστολές δείχνουν επίσης ότι τα κεντρικά γραφεία της «Lafarge» στο Παρίσι γνώριζαν τη συμφωνία και τις συναλλαγές με το Ισλαμικό Κράτος.
Σε μια άλλη περίπτωση ένα «Pass» (πάσο) σφραγισμένο στην περιοχή του Χαλεπίου αποδεικνύει ότι η εταιρεία είχε συνάψει συμφωνία με το ISIS για να καταστεί δυνατή η ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων της.
Προκειμένου να διατηρηθεί η παραγωγή τσιμέντου η «Lafarge» αγόρασε άδειες και κατέβαλε φόρους για να δοθούν τελικά σημαντικά ποσά στο Ισλαμικό Κράτος, σε μεσάζοντες και εμπόρους πετρελαίου, όπως γράφει η εφημερίδα.
Η «Lafarge» – η οποία το 2015 συγχωνεύτηκε με την ελβετική τσιμεντοβιομηχανία «Holcim» – επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι κατείχε τις τσιμεντοβιομηχανίες «Τζαλαμπίγιε» στη Συρία μεταξύ του 2010 και του 2014, αλλά δεν απάντησε άμεσα στις καταγγελίες για συναλλαγή και συμφωνία με τους τζιχαντιστές.
«Όταν οι συγκρούσεις έφθασαν πιο κοντά στο εργοστάσιο, απόλυτη προτεραιότητα της Lafarge ήταν να περιφρουρήσει την ασφάλεια του προσωπικού της, ενώ εξέταζε και μελετούσε τον τρόπο κλεισίματος του εργοστασίου» ήταν η μόνη απάντηση που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η γαλλική εταιρεία τσιμέντου.