“Βάλτε περισσότερα λεφτά” είναι το μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στους ομολόγους του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την ώρα που οι ηγέτες θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις αναφορικά με τη ρωσική “απειλή” αλλά και την προοπτική αποχώρησης απ’ το Αφγανιστάν.
Ωστόσο ήδη οι Γερμανοί μαζί με την πλειοψηφία των Ευρωπαίων και όχι μόνο συμμάχων διαμηνύουν “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”. Κάτι φυσικά που δημιουργεί ήδη γκρίνια στο εσωτερικό των ΗΠΑ για το ποιος θα κληθεί να πληρώσει πάλι το “μάρμαρο” για τις παρεμβάσεις της Συμμαχίας ή τις νέες δομές που συζητούνται να αναπτυχθούν (πχ η ομάδα ταχείας αντίδρασης που θα τεθεί επί τάπητος στη Σύνοδο λόγω της ρωσοουκρανικής διένεξης).
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΝΑΤΟ οι χώρες μέλη θα πρέπει να δαπανούν ετησίως τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους στην Άμυνα, στρατό και εξοπλισμούς. Ωστόσο μόλις τέσσερις χώρες τηρούν τον “Κανονισμό” με βάση τα στοιχεία του 2013: Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ελλάδα και η Εσθονία!