– Γέροντα, να µας λέγατε κάτι από το προσκυνηµα σας στην Παναγία της Τήνου.
– Τι να πω; Μιά τόσο µικρή εικόνα κι έχει τόση Χάρη! Δεν μπορούσα να ξεκολλήσω από κοντά της. Παραµέρισα λίγο, για να µην εµποδίζω τους άλλους που ήθελαν να προσκυνήσουν.
***
– Μερικοί, Γέροντα, σκανδαλίζονται από τα πολλά αφιερώµατα που έχουν οι θαυµατουργές εικόνες της Παναγίας.
– Να σας πω τι έπαθε µια φορά ένας πολύ απλός και ευλαβής προσκυνητής. Πήγε στην Μονή Ιβήρων και προσκύνησε την Παναγία την Πορταίτισσα. Εκεί η εικόνα είναι γεµάτη φλουριά.Στον γυρισµο, πηγαίνοντας για την Μονή Σταυρονικήτα, µπήκε σε λογισµούς. «Παναγία µου, είπε, εγώ ήθελα να Σε δω αλλιώς απλή, όχι µε φλουριά».
Τι παθαίνει εν τω µεταξύ; Τον έπιασε ένας πόνος δυνατός, ζαλίστηκε και εµεινε εκεί, στην µέση του δροµου. Άρχισε λοιπόν να ζητάη βοήθεια από την Παναγία: «Παναγία µου, έλεγε, κάνε µε καλά και θα σού φέρω δύο φλουριά!».
Τότε του παρουσιάσθηκε η Παναγία και του είπε: «Έτσι µου τα έφεραν τα φλουριά. Μήπως εγώ τα ζήτησα; Μήπως τα ήθελα εγώ;». Καί αµέσως ο πόνος σταµάτησε. Βλέπετε, επειδή είχε καλή διάθεση, πολλή πίστη, τον βοήθησε η Παναγία.
***
Εγώ µερικές φορές εκεί στο Καλύβι, όταν θέλω να προσευχηθώ στην Παναγία, σκέφτοµαι: «πως να πάω µε άδεια χέρια να την παρακαλέσω;». Κόβω λίγα αγριολούλουδα, τα πηγαίνω στην εικόνα Της και λέω: «Παναγία µου, πάρε αυτά τα λουλούδια από το Περιβόλι Σου».
Πριν πάω στο Άγιον Όρος, άκουγα να λένε ότι είναι «το Περιβόλι της Παναγίας» και περίµενα να δω λουλούδια, δένδρα οπωροφόρα κ.λπ. Όταν πήγα και είδα άγριες καστανιές, κουµαριές, κατάλαβα ότι είναι πνευµατικό το Περιβόλι της Παναγίας. Αργότερα ένιωσα µέσα σε αυτό και την παρουσία Της.
– Πως θα αισθανθώ, Γέροντα, την παρουσία της Παναγίας, για να µου θερµάνη την καρδιά;
– Μιά που φέρεις το όνοµα της Μεγάλης Μητέρας του Χριστού και κατά χάριν Μητέρας όλων των ανθρώπων, να την επικαλήσαι συνέχεια: «Παναγία µου, να λες, Εσύ που καταδέχτηκες να έχω το όνομά Σου, βοήθησέ µε να ζήσω, όπως είναι ευάρεστο σ᾽ Εσένα. Άλλοι µόνον το όνοµα Σου ακούνε και συγκινούνται, κι εγώ τι κάνω;». Εύχοµαι η Παναγία να µένη συνέχεια κοντά σου και να σε σκεπάζη σαν το κλωσσοπούλι κάτω από τα Αγγελικά φτερά Της.
*Γέροντος Παισίου Αγιορείτου, «ΛΟΓΟΙ, τομ. Ϛ´, Περί Προσευχής»
εκδ. Ι. Ησυχαστηρίου «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος»,
Σουρωτή Θεσσαλονίκης, 2012, σελ. 83-85.
christianvivliografia.wordpress.