Τα μπαχαρικά και τα καρυκεύματα είχαν πάντα μια ιδιαίτερη μαγεία. Κάποτε η χρήση τους θεωρούνταν πολυτέλεια και μπορούσαν να τα απολαύσουν λίγοι και πλούσιοι. Βασική τους ιδιότητα είναι να προσδίδουν ιδιαίτερη γεύση σε κάθε τροφή, αλλά παράλληλα έχουν και θρεπτική αξία. Όλα τα μπαχαρικά προέρχονται από φυτά, όπως λουλούδια – γαρύφαλλο, καρπούς – πιπερίτσες τσίλι, σπόρους – κολίανδρο, ρίζες – πιπερόριζα (τζίντζερ), φύλλα – φύλλο κάρρυ, φλοιούς – κανέλα και άλλα πολλά. Κάθε ένα από αυτά, ξεχωρίζει για το μοναδικό του άρωμα και την χαρακτηριστική του γεύση. Τόσο τα μπαχαρικά, όσο και τα καρυκεύματα, χρησιμοποιούνται κυρίως για την ενίσχυση της γεύσης των φαγητών… όμως η προσφορά τους δεν είναι μόνον η ωραία γεύση, αλλά λειτουργούν ως φυσικά συντηρητικά τροφίμων, για μεγάλες περιόδους.
Αυτό οφείλεται στις αντιβακτηριακές ιδιότητες που διαθέτουν τα μπαχαρικά. Το άρωμά τους διεγείρει τους σιελογόνους αδένες και τις εκκρίσεις γαστρικού οξέως, βοηθώντας έτσι την πέψη. Τα περισσότερα βότανα και μπαχαρικά περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο σε αισθητές ποσότητες. Όμως οι αναλογία ποσοτήτων μπαχαρικών που καταναλώνουμε με τα γεύματά μας είναι πολύ μικρές για να είναι σημαντικές. Η ενέργεια και οι πρωτεΐνες που περιέχονται είναι αμελητέες, καθώς τα φαγητά γίνονται νοστιμότερα, οι άνθρωποι καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες τροφής κι έτσι απορροφώνται και μεγαλύτερες ποσότητες θρεπτικών ουσιών. Κάποια από τα μπαχαρικά, όπως η πράσινη καυτερή πιπεριά, είναι πλούσια σε βιταμίνη C κι έτσι εμπλουτίζεται η διατροφή των φτωχών οικογενειών. 30 γραμμάρια πράσινων καυτερών πιπιεριών είναι αρκετά για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη C, ενός ενήλικα. Τα μπαχαρικά γενικώς διαλύουν τα αέρια του στομάχου, βοηθούν άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα.
Για να διαβάσετε τις θεραπευτικές ιδιότητες των μπαχαρικών κάντε κλικ ΕΔΩ…