Όλο και περισσότερα επιστημονικά ευρήματα ενισχύουν τη θεωρία ότι η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη, την ανάπτυξη αλλά και την εξέλιξη του καρκίνου.
Στο πλαίσιο αυτό, μια νέα μελέτη στην επιθεώρηση Nature έρχεται να υπογραμμίσει ότι συγκεκριμένα συστατικά που βρίσκονται στις τροφές διευκολύνουν την εξάπλωση του καρκίνου στο σώμα.
Η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και στον Καναδά, αναφέρει ότι ένα αμινοξύ που ονομάζεται ασπαραγίνη παίζει ρόλο-κλειδί στην εξάπλωση των όγκων του μαστού και χωρίς αυτό ο καρκίνος δεν μπορεί να εξαπλωθεί.
Η ασπαραγίνη παράγεται φυσικά στον οργανισμό, αλλά τη λαμβάνουμε και από τροφές όπως τα σπαράγγια, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, η σόγια, οι ξηροί καρποί και ορισμένα γαλακτοκομικά. Το αμινοξύ –δομικό στοιχείο των πρωτεϊνών–πήρε το όνομά του από τα σπαράγγια.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν πως στο μέλλον θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τέτοιου είδους «γαστρονομικούς εθισμούς» του καρκίνου ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τη νόσο, σύμφωνα με το BBC.
Η ασπαραγίνη στην εξάπλωση του καρκίνου
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια που είχαν εκδηλώσει μια επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού. Τα πειραματόζωα αναμενόταν να πεθάνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, καθώς ο καρκίνος θα εξαπλωνόταν στο σώμα τους.
Όταν όμως οι ερευνητές τούς χορήγησαν είτε μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ασπαραγίνη είτε φάρμακα που μπλόκαραν τη δράση του αμινοξέος παρατήρησαν ότι τα καρκινικά κύτταρα αδυνατούσαν να εξαπλωθούν και να δημιουργήσουν μεταστάσεις.
«Ήταν μια τεράστια αλλαγή, δυσκολευτήκαμε πολύ να εντοπίσουμε τους καρκίνους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γκρεγκ Χάννον του ιδρύματος ερευνών Cancer Research UK Cambridge Institute.
Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης αρχεία που αφορούσαν περιστατικά καρκίνου σε ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι οι καρκινικοί όγκοι του μαστού που απελευθέρωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες ασπαραγίνης ήταν πιθανότερο να δημιουργήσουν στη συνέχεια μεταστάσεις και να οδηγήσουν τους ασθενείς στον θάνατο. Παρόμοιες διαπιστώσεις προέκυψαν και για περιστατικά καρκίνου της κεφαλής, του τραχήλου και των νεφρών, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian.
[irp posts=”547924″ name=”Άγιος Παρθένιος Επίσκοπος Λαμψάκου: Η Θαυματουργή Ευχή για τον καρκίνο”]
Τα αμινοξέα πιθανοί στόχοι της αντικαρκινικής θεραπείας
Πριν από έναν χρόνο περίπου, ερευνητές Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης διαπίστωσαν ότι δύο άλλα αμινοξέα, η σερίνη και η γλυκίνη, επιταχύνουν την εξάπλωση του λεμφώματος και των καρκίνων του γαστρεντερικού.
«Βλέπουμε όλο και συχνότερα ότι συγκεκριμένες μορφές καρκίνου παρουσιάζουν έναν ‘εθισμό’ σε συγκεκριμένα συστατικά της διατροφής» δήλωσε ο Χάννον στο BBC. «Μελλοντικά, μεταβάλλοντας τη διατροφή του ασθενούς ή χορηγώντας φάρμακα που μπλοκάρουν την πρόσβαση των καρκινικών κυττάρων σε αυτά τα συστατικά ευελπιστούμε πως θα βελτιώσουμε την έκβαση των αντικαρκινικών θεραπειών».
Η θανατηφόρα εξάπλωση του καρκίνου
Ένας αρχικός (πρωτοπαθής) καρκινικός όγκος σπανίως αποδεικνύεται θανατηφόρος. Επικίνδυνη θεωρείται κατ’ εξοχήν η εξάπλωση του καρκίνου στο σώμα, διαδικασία ευρύτερα γνωστή ως μετάσταση.
Για να καταστεί δυνατή η μετάσταση, ένα καρκινικό κύτταρο πρέπει να υποστεί ευρύ φάσμα αλλαγών: πρέπει να αποσπαστεί από τον αρχικό όγκο, να επιβιώσει στο αίμα και μετά να καταφέρει να πολλαπλασιαστεί σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος. Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, η ασπαραγίνη εμπλέκεται σε όλα τα στάδια αυτής της διαδικασίας.
Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους στον άνθρωπο αλλά και να διευκρινίσουν κατά πόσο μια διατροφή πλούσια σε ασπαραγίνη και άλλα παρόμοια αμινοξέα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μεταστάσεων. Στο μεταξύ, δεν συνιστούν τον αποκλεισμό τροφών όπως τα σπαράγγια ή οι ξηροί καρποί, καθώς έχουν οφέλη για την υγεία, αλλά συζήτηση με τον γιατρό ώστε να σχεδιαστεί ένα διατροφικό πλάνο ισορροπημένο που να ταιριάζει στις ανάγκες του οργανισμού.