Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε υπερκατανάλωση θερμίδων, άρα και σε αύξηση του σωματικού βάρους, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση European Journal of Clinical Nutrition.
Βρετανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν επισκόπηση (μετα-ανάλυση) βάσει 11 παλαιότερων μελετών, εξετάζοντας την επίδραση της έλλειψης ύπνου στην πρόσληψη θερμίδων. Η σύγκριση αφορούσε ανθρώπους που κοιμούνταν από 3,5 έως 5,5 ώρες και ανθρώπους που απολάμβαναν από 7 έως 12 ώρες ύπνου σε καθημερινή βάση. Παρά το γεγονός ότι οι πρώτοι δεν αφιέρωναν πολλές ώρες της ημέρας τους στον ύπνο, όχι μόνο δεν δαπανούσαν μεγαλύτερα ποσά ενέργειας αλλά μάλιστα έπαιρναν περισσότερη ενέργεια (δηλαδή θερμίδες) μέσω του φαγητού.
Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι λιγότερο υπναράδες λάμβαναν 385 επιπλέον θερμίδες την ημέρα. Ένα κιλό σωματικού βάρους αντιστοιχεί σε περίπου 7.000 θερμίδες, οπότε οι 385 θερμίδες την ημέρα σε διάστημα ενός μήνα αντιστοιχούν σε επιπλέον 1,5 κιλό, ενώ σε διάστημα ενός έτους σε 20 ολόκληρα κιλά!
«Η βασικότερη αιτία της παχυσαρκίας είναι η ανισορροπία μεταξύ πρόσληψης θερμίδων και δαπάνης ενέργειας» εξηγεί η ερευνήτρια Δρ Γκέρντα Ποτ από το Τμήμα Διαβήτη και Επιστημών Διατροφής του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, συμπληρώνοντας πως η νέα μελέτη έρχεται να ενισχύσει τη θεωρία ότι η έλλειψη ύπνου συμβάλλει σε αυτή την ανισορροπία.
[irp posts=”309047″ name=”Καρκίνος: Οι τροφές που τον καταπολεμούν”]
Η Ποτ και οι συνάδελφοί της διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λίγες ώρες υιοθετούν σε γενικές γραμμές μια διατροφή πιο φτωχή σε πρωτεΐνες αλλά πιο πλούσια σε λιπαρά (4 θερμίδες/γρ. και 9 θερμίδες/γρ. αντίστοιχα). Δεν παρατηρήθηκε, ωστόσο, κάποια σημαντική διαφορά ως προς την πρόσληψη υδατανθράκων ανάλογα με τις ώρες του ύπνου.
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τον ρόλο του ύπνου, συμπληρωματικά προς τη διατροφή και τη σωματική άσκηση, ως παράγοντα που επηρεάζει το σωματικό βάρος» αναφέρει η Δρ Χάγια Αλ Κατίμπ, επίσης από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου και μία εκ των συντακτών της νέας μελέτης.