Η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και μη επεξεργασμένα τρόφιμα, μειώνει τον κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά σε ανθρώπους που ήδη έχουν καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη, που διήρκεσε σχεδόν τέσσερα έτη και αφορούσε περίπου 15.500 ανθρώπους σε 39 χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα), δείχνει ότι για τους καρδιοπαθείς, είναι πιο σημαντικό να τρώνε περισσότερες υγιεινές τροφές, παρά να αποφεύγουν τις ανθυγιεινές, όπως τις επεξεργασμένες, τα γλυκά, τα τηγανητά, τα ποτά με ζάχαρη κ.α. – εν ολίγοις πολλά από αυτά που χαρακτηρίζουν τη «δυτική» διατροφή.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ραλφ Στιούαρτ του Πανεπιστημίου του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “European Heart Journal” της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, διαπίστωσαν ότι για κάθε 100 ανθρώπους που τρώνε περισσότερες ποσότητες «μεσογειακής» διατροφής, υπάρχουν τρία λιγότερα εμφράγματα, εγκεφαλικά και πρόωροι θάνατοι.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήσαν 67 ετών κατά μέσο όρο και είχαν όλοι σταθερή στεφανιαία νόσο. Στη διάρκεια της τετραετούς έρευνας, περίπου το 10% έπαθαν έμφραγμα, εγκεφαλικό ή πέθαναν. Όμως μεταξύ όσων ακολουθούσαν πιστά την μεσογειακή διατροφή, το ποσοστό ήταν μόνο 7%.
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα καρδιαγγειακά οφέλη της μεσογειακής διατροφής ήσαν διακριτά ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής. «Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στο να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους με καρδιοπάθεια να τρώνε πιο πολλά υγιεινά φαγητά», δήλωσε ο Στιούαρτ.
Σύμφωνα με την μελέτη, τα φρούτα και τα λαχανικά κατ’ εξοχήν μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ενώ από την άλλη, δεν διαπιστώθηκε αισθητά αυξημένος κίνδυνος από την μέτρια κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, γλυκών, τηγανητών κ.α.