Σοβαρά ζητήματα πειθαρχίας στο Στράτευμα τόσο εν καιρώ ειρήνης, αλλά ακόμη περισσότερο εν καιρώ πολέμου, εγείρονται μετά και την απόφαση της Εισαγγελίας του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου πώς ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν μπορεί να ρίξει ούτε μερικές ημέρες φυλακή σε έναν στρατιωτικό που έκρινε ότι υπέπεσε σε παραπτώματα και πρέπει να του επιβληθούν πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις.
Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι πραγματικότητα. Ο αρχιστράτηγος, ο έχων την επιχειρησιακή διοίκηση ολόκληρων των Ένοπλων Δυνάμεων σε καιρώ πολέμου να μην μπορεί να επιβάλει μερικές ημέρες φυλακή σε έναν λοχία, ή έναν ανθυποσμηναγό ή έναν πλωτάρχη. Δικαίωμα που έχει ένας διοικητής σχηματισμού.
Το θέμα αυτό, που αναδείχθηκε από την κόντρα μεταξύ του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου και του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών αντισυνταγματάρχη Ανέστη Τσουκαράκη αποδεικνύει πώς ο νόμος (άκουσον άκουσον) δεν καλύπτει τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ σε απλά, αλλά κρίσιμης σημασίας ζητήματα, όπως η πειθαρχία στο Στράτευμα.
Και δεν μιλάμε για τον κ. Κωσταράκο ο οποίος σήμερα είναι αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αλλά για τον ύψιστο θεσμό του Στρατεύματος και αυτόν που αν χρειασθεί θα οδηγήσει τη χώρα σε πολεμικές επιχειρήσεις.
Η Εισαγγελία του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, μετά από προσφυγή του κ. Τσουκαράκη (άλλο πάλι και τούτο να προσφεύγει ένας συνδικαλιστής που δίνει συνεντεύξεις φορώντας το πουκάμισο με τα διακριτικά του αντισυνταγματάρχη και τζιν παντελόνι κατά του αρχηγού ΓΕΕΘΑ) έκρινε πώς ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν αναρμόδιος να επιβάλει ποινές. Και για τι ποινές μιλάμε; Για δέκα ημέρες φυλακή.
Η συγκεκριμένη απόφαση πάτησε πάνω στο νόμο Βενιζέλου του 2010, βάσει του οποίου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι… αρχιστράτηγος, αλλά μπορεί να ρίξει «καμπάνα» σε έναν στρατιωτικό, ακόμη και ΕΠ.ΟΠ. μόνο μέσω του οικείου Επιτελείου. Φοβερή πρόβλεψη του νομοθέτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν τότε αντιδράσεις από αρχηγούς των Επιτελείων να δοθεί αυτή η αρμοδιότητα στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, οι οποίες όμως φαίνεται να υπάρχουν ακόμη και σήμερα.
Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων, όπως ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, θεωρούν πώς οι ποινές πρέπει να επιβάλλονται μόνο μέσω των Επιτελείων. Κάτι τέτοιο όμως συνιστά υπονόμευση του θεσμού του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, τον οποίο κάποιοι από αυτούς, ίσως κληθούν να υπηρετήσουν.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι, τι θα γίνει αν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ διατάξει να γίνει μία στρατιωτική επιχείρηση, σε βάρος της Τουρκίας εν παραδείγματι και κάποιοι στρατιωτικοί αντιδράσουν; Θα έχουν την κάλυψη των Αρχηγών τους εμβολίζοντας τα σχέδια του αρχιστράτηγου;
Του αναγνωρίζεται δηλαδή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ο πλήρης επιχειρησιακός έλεγχος σε περίοδο πολεμικών επιχειρήσεων και δεν του αναγνωρίζεται το δικαίωμα να ρίξει φυλακή σε ένα στέλεχος;
Ο νόμος αυτός πρέπει να αλλάξει το συντομότερο και να παρασχεθούν στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ όλα τα δικαιώματα που πρέπει να έχει ο αρχιστράτηγος των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων.
Διαφορετικά τίθεται σε κίνδυνο η πειθαρχία του Στρατεύματος, άρα και η άμυνα της χώρας και η περίφημη διακλαδικότητα πάει στα… σκουπίδια.