Του Γιάννη Παπανικολάου- Σε θέση μάχης και πάλι Ιεράρχες και κυβέρνηση-Το ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους θα επανέλθει τις επόμενες ημέρες στο προσκήνιο, μετά το πέρας των λατρευτικών εκδηλώσεων του Δωδεκαημέρου. Εκκλησία της Ελλάδος και κυβέρνηση θα ανοίξουν νέο κύκλο επαφών που ουδείς γνωρίζει το φινάλε τους. Αν και όλα αυτά περιορίζονται μόνο στο τυπικό μέρος..
Οι Ιερείς αναμένουν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, καθώς αγωνιούν για το μέλλον των δικών τους και των οικογενειών τους.
Σύμφωνα πάντως με έγκυρες πληροφορίες του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει αλλάξει θέση ως προς την μισθοδοσία του κλήρου και βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η έξοδος των κληρικών από το δημόσιο, μας εξηγεί ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας. ΄΄Στις θέσεις των κληρικών έχουμε ανακοινώσει 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο και επεξεργαζόμαστε το σχετικό ΦΕΚ΄΄, συμπληρώνει με νόημα.
Το μισθολογικό είναι ένα κορυφαίο θέμα με το Φανάρι, την Εκκλησία της Ελλάδος και την Εκκλησία της Κρήτης να έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. ΄΄Η Κυβέρνηση όμως μοιάζει να διατηρεί σθεναρή θέση για το ζήτημα αναζητώντας τρόπο να βγάλει τους Κληρικούς από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων΄΄, τονίζει στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ Ιεράρχης της Αττικής που εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός εμπαίζει τον Αρχιεπίσκοπο και εκείνος δεν φαίνεται να το κατανοεί.
Προ ημερών ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, κατά την έξοδό του από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου παρέστη στην κοπή της βασιλόπιτας τόνισε: “Το 2019 θα είναι μια σημαδιακή χρονιά για την καλύτερη συνεργασία, για τη διασφάλιση της μισθοδοσίας των ιερέων, για το νοικοκύρεμα των οικονομικών και βεβαίως για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η συμφωνία αυτή είναι ένα πλαίσιο, επεξεργαζόμαστε τις λεπτομέρειες και είμαστε απολύτως σίγουροι ότι το ’19 θα είναι μια χρονιά που θα εξορθολογίσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας με την Εκκλησία”.
Το Μαξίμου, λένε κάποιοι πληροφοριοδότες μας ότι δίνει ιδιαίτερο βάρος στην θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου που επίσης έχει αντιδράσει με έντονο τρόπο. Η διασφάλιση της μισθοδοσίας του Κλήρου είναι ένα δύσκολο κομμάτι αφού και νομικά εγείρονται ζητήματα. Η κυβέρνηση όμως έχει αποφασίσει να πετάξει τον κλήρο από το κρατικό ταμείο ( ενιαία αρχή πληρωμών ) και πλέον αυτό που προσπαθεί να καταλαγιάσει είναι να μην υπάρξουν εκ νέου αντιδράσεις από το Φανάρι.
Όσο για την Ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας, προφανώς την προσπερνάει με τη μέθοδο της διπλωματικής οδού.
Ο Αρχιεπίσκοπος και ο 81 Ιεράρχες καλούνται να μη γίνουν συμμέτοχοι εν αγνοία, για τους περισσότερους, αυτής της προδοσίας.
Όπως επίσης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρέπει να σταθεί εκ νέου στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων ως προς το ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου.