ΣΥΡΙΑ: Οι φρικαλεότητες στη Συρία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, εν μέσω εκτεταμένων διώξεων και σφαγών κατά των χριστιανικών και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων.
Του Γιάννη Παπανικολάου- ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Η συριακή κυβέρνηση υπό τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, σε συνεργασία με ισλαμιστικούς συμμάχους, συνεχίζει να εφαρμόζει μια πολιτική εκδίωξης και εξόντωσης των αθώων πολιτών. Παρά τις καταδίκες και τις διακηρύξεις που έρχονται από την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανισμούς, οι πρακτικές ενέργειες παραμένουν ανύπαρκτες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η αίσθηση ότι η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί απλώς ως θεατής.
Η Αδράνεια της Διεθνούς Κοινότητας
Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για δράση, τόσο από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όσο και από οργανώσεις όπως η Amnesty International, η κατάσταση στη Συρία παραμένει απογοητευτική. Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά την καταδίκη τους για τις φρικαλεότητες που διαπράττουν οι δυνάμεις του Άσαντ και οι σύμμαχοί του, δεν φαίνεται να αναλαμβάνει ουσιαστική δράση για να σταματήσει αυτή την ανθρωπιστική κρίση.
Η Ελλάδα: Δηλώσεις Χωρίς Αντίκρισμα
Η Ελλάδα, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την ανάγκη προστασίας των μειονοτήτων στη Συρία, φαίνεται να περιορίζεται σε λόγια και όχι σε πρακτικά μέτρα.
Στη διάρκεια της πολυμερούς συνάντησης στο Παρίσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες των σφαγών και τη συνεχιζόμενη καταπίεση των χριστιανικών πληθυσμών στη Συρία.
Παρά τις δηλώσεις του, η Ελλάδα δεν φαίνεται να υιοθετεί πολιτικές που να έχουν ουσιαστική επίδραση στην κατάσταση, καθώς οι επαναλαμβανόμενες καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν συνοδεύονται από καμία περαιτέρω δράση ή κυρώσεις προς το καθεστώς του Άσαντ.
Ευρωπαϊκή Ένωση: Παθητική Παρακολούθηση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του ύπατου εκπροσώπου για τις εξωτερικές υποθέσεις, είχε επανειλημμένα εκφράσει τη θέση της υπέρ μιας συμπεριληπτικής πολιτικής διαδικασίας για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στη Συρία. Ωστόσο, η Ε.Ε. παραμένει περιορισμένη σε δηλώσεις και καταδίκες, χωρίς να έχει προχωρήσει σε πρακτικά μέτρα για να ενισχύσει την ασφάλεια και την προστασία των μειονοτήτων στην περιοχή. Η καθυστέρηση στις κυρώσεις και η απροθυμία να καταβληθούν ουσιαστικές προσπάθειες για να εφαρμοστούν οι διεθνείς συμφωνίες δείχνει τη στασιμότητα της Ευρώπης μπροστά στην ανθρωπιστική κρίση.
Διεθνείς Οργανισμοί: Απουσία Αντίδρασης
Η στάση των διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ, η Διεθνής Αμνηστία, και η Οργάνωση για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων, αποτελεί μνημείο αποτυχίας στην περίπτωση της Συρίας. Παρά τις εκκλήσεις τους για ενίσχυση των ανθρωπιστικών προσπαθειών, η αδράνεια τους επιτρέπει στο καθεστώς Άσαντ να συνεχίζει τις εθνοκαθαρτικές και θρησκευτικές διώξεις. Η φτώχεια, η ακραία βία και η έλλειψη ασφαλούς καταφυγίου για τις μειονότητες στη Συρία παραμένουν ζητήματα που επηρεάζουν καθημερινά τη ζωή των πολιτών χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση από την διεθνή κοινότητα.
Η Συριακή Κρίση και οι Χριστιανικές Μειονότητες
Οι χριστιανικές κοινότητες της Συρίας, οι οποίες ζούσαν εκεί για αιώνες, είναι από τις κύριες ομάδες που πλήττονται από την πολιτική του Άσαντ και των ισλαμιστών συμμάχων του. Οι επιθέσεις και οι σφαγές εναντίον των χριστιανών, όπως και άλλων θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων, παραμένουν σε ημερήσια διάταξη, με την διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί αμέτοχη. Η εκδίωξη των χριστιανών από τις εστίες τους και οι συνεχείς βίαιες επιθέσεις κατά των κοινοτήτων τους ενισχύουν την αίσθηση ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει κανένα πραγματικό σχέδιο για να σταματήσει τη βία και να προστατεύσει τους αθώους πολίτες.
Απαιτείται Άμεση Δράση
Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναλάβει πιο δραστικά μέτρα για να σταματήσει την καταπίεση των μειονοτήτων και να εξασφαλίσει την προστασία των αθώων πολιτών. Η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διεθνείς οργανισμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν σοβαρές πρωτοβουλίες για να επιβάλουν κυρώσεις και να υποστηρίξουν την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας στη Συρία. Ο περιορισμός των καταδικών σε δηλώσεις για το θεαθήναι δεν αρκεί, καθώς οι θρησκευτικές και εθνοτικές κοινότητες στη Συρία κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, αν η διεθνής κοινότητα συνεχίσει να κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα.
Είναι καιρός για την Ελλάδα, την Ε.Ε. και τους διεθνείς οργανισμούς να αποδείξουν ότι η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία δεν είναι απλώς μια μακρινή τραγωδία, αλλά ένα ζήτημα που απαιτεί άμεση δράση και όχι απλώς λόγια. Η προστασία των αθώων πολιτών και η καταπολέμηση της θρησκευτικής βίας πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για την διεθνή κοινότητα.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου