ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ-Η σημερινή κατάσταση στις σχέσεις ελλαδικής εκκλησίας- πολιτείας είναι στο κόκκινο, τονίζει στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ πρωτοκλασάτος Ιεράρχης ο οποίος διευκρινίζει ότι « θα εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια μας με τον δικό μας τρόπο την ώρα που πρέπει και όπως πρέπει»!
Του Γιάννη Σγουρίδη – Για το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Μητροπολίτες και Αγιορείτες εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με το πρόσφατο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ηχηρής αντίδρασης απέναντι σε όλους τους βουλευτές που ψήφισαν το επίμαχο νομοσχέδιο χωρίς όμως να τους εκθέτουν, όπως χαρακτηριστικά είπε Επίσκοπος της Αττικής στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Την Κυριακή της Ορθοδοξίας θα δούμε αν όντως αυτές οι προθέσεις ορισμένων Ιεραρχών γίνουν πράξη ή μείνουμε μόνο στα λόγια.
Εν τω μεταξύ, οι σχέσεις Μητσοτάκη – Ιερωνύμου προκαλούν σημάδια ρήξης, με πολιτικές, ιδεολογικές και θεσμικές προεκτάσεις. Η εξέλιξη των σχέσεων παραμένει αβέβαιη, με ανοιχτά ερωτήματα για το μέλλον.
Εξάλλου, συνέρχεται από την Τρίτη 5 έως και την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 167ης Συνοδικής Περιόδου, προκειμένου να ασχοληθεί με τα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.
Η συνεδρίαση της ΔΙΣ για τον μήνα Μάρτιο αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς θα είναι η πρώτη μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον “γάμο ομοφυλοφίλων”, ο οποίος πέρασε στις 15 Φεβρουαρίου με 175 ΝΑΙ από την Βουλή.
Ένα νομοσχέδιο το οποίο βρήκε κάθετα αντίθετη την Εκκλησία ενώ φαίνεται ότι δοκιμάζει και τη σχέση της Εκκλησίας με την Πολιτεία καθώς αρκετοί Μητροπολίτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους μετά την ψήφιση του νόμου.
Που βρισκόμαστε σήμερα:
- Η σχέση μεταξύ Εκκλησίας και Κυβέρνησης στην Ελλάδα παρουσιάζει σημάδια ρήξης, με τους ιεράρχες να εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια.
- Η κριτική εστιάζει σε κυβερνητικές αποφάσεις που θεωρούνται αντίθετες στις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τις θέσεις της Εκκλησίας και του Ευαγγελίου.
Σημαντικά ζητήματα που τροφοδοτούν την ένταση περιλαμβάνουν:
- Νομιμοποίηση του γάμου ομοφύλων: Η Εκκλησία αντιτίθεται σθεναρά, θεωρώντας τον γάμο ιερή ένωση άνδρα και γυναίκας.
- Εκκλησιαστική περιουσία: Η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές στο καθεστώς της, θέτοντας ζήτημα αξιοποίησης και φορολογίας.
- Θρησκευτική εκπαίδευση: Η Εκκλησία ασκεί κριτική στα νέα προγράμματα σπουδών, θεωρώντας ότι υποβαθμίζουν το θρησκευτικό μάθημα.
Δηλώσεις Ιεραρχών:
- Μητροπολίτες και ιερείς έχουν εκφράσει δημόσια την δυσαρέσκειά τους, με ομιλίες και κείμενα που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.
- Ορισμένοι ιεράρχες έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση για “ανεκδίκητο πόλεμο” κατά της Εκκλησίας και για “θεομηνία”.
- Η ένταση κορυφώθηκε με την πρόσφατη δήλωση μητροπολίτη, ο οποίος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό “άθεο”.
Επιπτώσεις:
- Η ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας – Κυβέρνησης δημιουργεί κλίμα πόλωσης και διχασμού στην κοινωνία.
- Η Εκκλησία καλεί τους πιστούς σε “αντίσταση” κατά των κυβερνητικών αποφάσεων.
- Δημιουργείται εύφορο έδαφος για άκρα φαινόμενα θρησκευτικού φανατισμού και μισαλλοδοξίας.
Προοπτικές:
- Απαιτείται άμεση αποκλιμάκωση της έντασης και ειλικρινής διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών χωρίς όμως η ΕΚΚΛΗΣΙΑ να κάνει πίσω από τις θέσεις που εκφράζει το Ευαγγέλιο.
- Η εύρεση κοινής συνισταμένης είναι απαραίτητη για την διατήρηση της θρησκευτικής ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής.
- Η Κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί το θρησκευτικό συναίσθημα και να λάβει υπόψη τις ανησυχίες της Εκκλησίας