Πούτιν – Τραμπ: Η εικόνα των διεθνών ηγετών στα μάτια των Ελλήνων πολιτών αποτυπώνεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη δημοσκόπηση της MRB Hellas, όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν καταλαμβάνει την πρώτη θέση ως ο πιο θετικά αξιολογούμενος ξένος ηγέτης με 31,8% θετικές κρίσεις.
Του Γιάννη Παπανικολάου – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, συγκεντρώνοντας 29,8% θετικών απόψεων, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν με 27,7%.
Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έθεσε στους συμμετέχοντες την ερώτηση για την αξιολόγηση συνολικά 11 διεθνών προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται, πέραν των τριών πρώτων, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Οι πρώτες θέσεις στις θετικές αξιολογήσεις
Η πρωτιά του Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαιώνει τη σταθερή δημοφιλία του μεταξύ ενός σημαντικού μέρους της ελληνικής κοινής γνώμης, παρά τις διεθνείς αντιπαραθέσεις και τις κυρώσεις που έχει δεχθεί η Ρωσία τα τελευταία χρόνια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η επιρροή του Πούτιν στη γεωπολιτική σκακιέρα φαίνεται να εκτιμάται ιδιαίτερα από ένα κομμάτι των Ελλήνων, που τον βλέπουν ως αντίβαρο στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και εκτός προεδρίας, συνεχίζει να έχει σημαντική αποδοχή λόγω του σκληρού του λόγου, της ανεξαρτησίας του από το πολιτικό κατεστημένο και των θέσεων του για εθνικά συμφέροντα, τα οποία φαίνεται να ταυτίζονται με τις απόψεις ορισμένων Ελλήνων.
Στην τρίτη θέση, ο Εμανουέλ Μακρόν διατηρεί την εικόνα ενός σταθερού Ευρωπαίου ηγέτη που προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ενώ παράλληλα προσπαθεί να διατηρήσει ισορροπίες με άλλες μεγάλες δυνάμεις.
Οι αρνητικές αξιολογήσεις και ο ρόλος του Ερντογάν
Στην αντίθετη πλευρά του φάσματος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο όγκο αρνητικών αξιολογήσεων, όπως ήταν αναμενόμενο, δεδομένων των συνεχιζόμενων εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες του Τούρκου προέδρου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο έχουν ενισχύσει τη δυσπιστία των Ελλήνων πολιτών απέναντί του.
Αρνητικά αξιολογούνται επίσης ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με 60,6% αρνητικές γνώμες, και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που συγκεντρώνει 60,4% αρνητικών κρίσεων. Παρά την έντονη υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία, φαίνεται πως στην Ελλάδα επικρατεί ένας διχασμός σχετικά με τον ρόλο και τη στάση του Ζελένσκι στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Εντύπωση προκαλεί και η αρνητική εικόνα του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος λαμβάνει 60,2% αρνητικών απόψεων. Οι χειρισμοί του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και η έλλειψη συγκεκριμένης υποστήριξης σε κρίσιμα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου φαίνεται να έχουν επηρεάσει τη δημοτικότητά του στην Ελλάδα.
Η θέση άλλων ηγετών
Στη μέση της κατάταξης βρίσκονται ο Σι Τζινπίνγκ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Κινέζος πρόεδρος αξιολογείται θετικά από ένα μικρό ποσοστό Ελλήνων, πιθανώς λόγω του οικονομικού βάρους της Κίνας, αλλά παραμένει σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν και έχει ισχυρή παρουσία στην ΕΕ, αντιμετωπίζει προκλήσεις στον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι Έλληνες την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως σε θέματα λιτότητας και διαχείρισης κρίσεων.
Ο Κιρ Στάρμερ, αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς λαμβάνουν σχετικά ουδέτερες αξιολογήσεις, καθώς φαίνεται να έχουν μικρή απήχηση στο ελληνικό κοινό.
Οι λόγοι πίσω από τις προτιμήσεις
Οι δημοσκοπήσεις, όπως αυτή της MRB, δεν καταγράφουν μόνο προτιμήσεις αλλά και τις αντιλήψεις των Ελλήνων για την παγκόσμια πολιτική σκηνή. Η θετική στάση προς ηγέτες όπως ο Πούτιν ή ο Τραμπ αντικατοπτρίζει την επιθυμία μέρους του πληθυσμού για ηγεσίες που προωθούν δυναμικές και ανεξάρτητες πολιτικές.
Αντίθετα, οι αρνητικές απόψεις για ηγέτες όπως ο Ερντογάν ή ο Μπάιντεν αναδεικνύουν τη σημασία που δίνουν οι Έλληνες στις γεωπολιτικές ισορροπίες και την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων.
Σε κάθε περίπτωση, οι απόψεις αυτές αντικατοπτρίζουν τη σύνθετη σχέση της Ελλάδας με τους διεθνείς εταίρους και αντιπάλους της, καθώς και τις προκλήσεις που θέτει η σημερινή παγκόσμια πολιτική πραγματικότητα.