Του Γιώργου Θεοχάρη
Για τεράστιο πνευματικό ανάστημα με ένα έργο ζωής και παρακαταθήκης για την Ορθοδοξία και τον μοναχισμό απανταχού και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, μία χώρα που δεν είχε γνωρίσει ποτέ τον ορθόδοξο μοναχισμό, έκανε λόγο ο Μητροπολίτης του Οικουμενικού Θρόνου Μιλήτου και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής της Αναστασίας της Φαρμακολύτριας στη Θεσσαλονίκη, κ. Απόστολος, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο «ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ».
«Ο μακαριστός Αδελφός γεροντας Εφραίμ είναι συμπατριώτης μου , καταγόμαστε από το Βόλο στον οποίο παρέμεινε έως τα 19 χρόνια του καθώς στη συνέχεια πήγε στο Αγιον Ορος όπου η Πρόνοια του Θεού τον κατεύθυνε στον γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή . Ήθελε από μικρότερη ηλικία να πάει στον Αθωνα αλλά δεν τον άφηνε ο πνευματικός του . Η οικογένεια του, Μοραΐτης στο επίθετο, στο Βόλο ήταν πάμφτωχη, αναγκάζονταν και δούλευε από μικρός».
Ο Ιεράρχης στη συνέχεια αναφέρεται στο επίπονο και θεάρεστο έργο που έκανε στις ΗΠΑ όπου διέδωσε τον μοναχισμό ως Απόστολος .
Ο «Απόστολος» του μοναχισμού στην Αμερική
«Εμείς που ήμαστε Καθηγούμενοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες για την συντήρηση ενός μοναστηριού, ποσό μάλλον εκ βάθρων να δημιουργήσεις σε ξένη χώρα 20 μοναστήρια και να τα επανδρώσεις με ντόπιους μοναχούς», τονίζει με νόημα για τον μακαριστό ο κ. Απόστολος .
[irp posts=”536563″ name=”Η Ορθοδοξία αύριο αποχαιρετά τον «Αγιο» της Αριζόνας”]
«Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Ιωάννης Ρωμανίδης είχε προβλέψει τότε ότι ο ελληνισμός στις ΗΠΑ θα χαθεί χωρίς μοναχισμό.
Από την πρόνοια του Θεού πήγε για ιατρικές εξετάσεις στην Αμερική και έχτισε 20 μοναστήρια . Δημιούργησε αυτή την μεγάλη ομάδα στην Αμερική με κέντρο την Αριζόνα »
Η συμβολή του σε Αγιορείτικα μοναστήρια
«Δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε όμως την επάνδρωση της μονής Φιλοθέου και την πνευματική καθοδήγηση στις Μονές ΚΑΡΑΚΑΛΟΥ, Κωνσταμονίτου, και Ξηροποτάμου.
Σημαντική ήταν η συμβολή στην πνευματική καθοδήγηση και γυναικείων μονών εκτός Αγίου Όρους όπως αυτό της Πορταριάς στο Βόλο . Από εκεί πήρε ο Σερρών και επάνδρωση το γυναικείο του Τιμίου Προδρόμου ».