Του Γιώργου Θεοχάρη
Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Πρωθυπουργός χάρισε μία ελληνική σημαία στον Αμίρ από το Αφγανιστάν. Κατά τη γνώμη μας πολύ καλά έκανε.
Τις ίδιες ημέρες όμως συνέβη ένα περιστατικό στο Λύκειο Γαζίου, στο Ηράκλειο Κρήτης, ο πρωταγωνιστής του οποίου θα άξιζε να τιμηθεί από τον κ. Τσίπρα πολύ περισσότερο από τον Αμίρ.
Συγκεκριμένα, αφού μετά από επανειλημμένες επί χρόνια οχλήσεις του 15μελούς Κρήτης για την ανάρτηση της ελληνικής σημαίας στο Λύκειο (η σημαία απουσίαζε για 3 ολόκληρα χρόνια), ο Πρόεδρος του 15μελούς, το πρωί της 27ης Οκτωβρίου, ανέβηκε σε έναν στύλο της ΔΕΗ και ύψωσε εκεί την ελληνική σημαία.
Το αποτέλεσμα ήταν το Λύκειό του να τον αμείψει με μονοήμερη αποβολή!
Όπως κατήγγειλε μαθήτρια, μιλώντας στο neakriti.gr: «είπαν ότι ήταν μια επικίνδυνη ενέργεια του μαθητή καθώς ανέβηκε σε στύλο φωτισμού και τον απέβαλαν. Εμείς όμως σε ένδειξη συμπαράστασης στο μαθητή προχωρήσαμε σε αποχή. Οι καθηγητές μίλησαν για το θέμα με το 15μελές του σχολείου. Εμείς όμως εδώ και χρόνια ζητάμε από τη διευθύντρια να τοποθετηθεί σημαία στο σχολείο, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα».
Στο μεταξύ στα κανάλια εμφανίστηκε για πρώτη φορά και η Διευθύντρια του Σχολείου, προσπαθώντας να δικαιολογηθεί για την απαράδεκτη απόφαση να δώσει αποβολή στον μαθητή και δήλωσε τα εξής απίστευτα:
«Οι συνάδελφοι σύσσωμοι γύρω μου στην Υποδιεύθυνση (δεν καταλάβαμε, σύσσωμοι οι συνάδελφοι ή σύσσωμη η Υποδιεύθυνση, δηλαδή 2-3 Καθηγητές;) υποστήριζαν ότι έπρεπε να δώσουμε τριήμερη αποβολή.
Εγώ έδωσα μία ημέρα αποβολής.
Εάν είχε κτυπήσει, απλώς είχε γδαρθεί ή είχε κτυπήσει το πόδι του ή είχε σπάσει το κεφάλι του, πείτε μου εσείς που ξέρετε καλύτερα τί θα γινόταν;».
Η απάντηση στην κ. Διευθύντρια είναι πολύ απλή: ο μαθητής θα έπρεπε να επαινεθεί για την ηρωική πράξη του, ακριβώς όπως όλη η Ελλάδα και η Κύπρος υμνεί τον Κύπριο ήρωα Σωλομό Σωλομού, και εσείς θα έπρεπε να αναλάβετε τις ευθύνες σας, εάν έχετε, ή η προηγούμενη Διεύθυνση, εάν φταίει αυτή, για την καθυστέρηση τριών ετών στην ανάρτηση της ελληνικής σημαίας στο σχολείο!
Θα έπρεπε εσείς να παρακαλείτε τα παιδιά να υψώσουν την ελληνική σημαία και όχι τα παιδιά εσάς!
Μάλλον έχετε μπερδέψει τους ρόλους σας ως εκπαιδευτικών, που έχουν ευθύνη μεταξύ άλλων και για την καλλιέργεια της φιλοπατρίας στα παιδιά, με αυτούς των μαθητών.
Σημειωτέον ότι η κ. Διευθύντρια ομολόγησε την αμέλειά της για την ανάρτηση της σημαίας!
Όχι δεν ακούσατε λάθος, ακριβώς αυτήν την λέξη «αμέλεια» χρησιμοποίησε η Διευθύντρια:
«Το σχολείο αυτό έχει μετακομίσει εδώ και τρία χρόνια και από αμέλεια δεν είχαμε αναρτήσει αυτό που βλέπετε πίσω, το σίδερο μέσα στο οποίο θα μπει η σημαία».
Τί μπορεί να συμπεράνει κανείς μετά από αυτές τις δηλώσεις:
Ότι η κ. Διευθύντρια, την οποία δεν γνωρίζουμε ούτε και έχουμε τίποτε μαζί της, ομολογεί πλήρως, και μάλιστα δημόσια και μπροστά στις κάμερες, την αμέλεια της Διεύθυνσης για την ανάρτηση της σημαίας, αλλά αντί να τιμωρήσει εαυτήν, τιμωρεί τον μαθητή!
Ήμαρτον Κύριε!
Θυμήθηκα ένα περιστατικό με τον άγιο Νεκτάριο, όταν ήταν Διεθυντής στην Ριζάρειο.
Κάποτε έγινε μία μεγάλη φασαρία με φοιτητές, οι οποίοι πιάστηκαν στα χέρια.
Ο άγιος Νεκτάριος δεν τους έβαλε καμία τιμωρία, αλλά ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη για το περιστατικό, τιμωρώντας τον εαυτό του με τριήμερη νηστεία, δίνοντας εντολή στους υπευθύνους να μην του βάζουν φαγητό στην τράπεζα της Σχολής.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Οι φοιτητές έγιναν αρνάκια και από τότε δεν ξαναμάλωσαν ποτέ.
Εδώ η Διευθύντρια ομολογεί το σφάλμα (την αμέλειά) της, αλλά αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και στην θέση της τιμωρεί τον ηρωικό μαθητή (ο οποίος σημειωτέον είναι από τους καλύτερους μαθητές στην τάξη του)!
[irp posts=”383436″ name=”Κρήτη: Μαζική στήριξη στον μαθητή που αποβλήθηκε γιατί ύψωσε τη σημαία”]
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Οι μαθητές κήρυξαν αποχή και σήκωσαν σημαίες στα χέρια τους, σε ένδειξη συμπαράστασης για την μεγάλη αδικία που έγινε στον συμμαθητή τους.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί, εάν δεν αναλάβει καθένας την ευθύνη του για τα σφάλματά του.
Θα προτείναμε λοιπόν στην κ. Διευθύντρια και στους άλλους καθηγητές όχι μόνο να ομολογούν, αλλά και να αναλάβουν την ευθύνη τους για την αμέλειά τους στην ανάρτηση της ελληνικής σημαίας, που είχε σαν αποτέλεσμα το όλο περιστατικό, να ζητήσουν συγγνώμη από τον μαθητή και τα άλλα παιδιά, και να καταργήσουν την ποινή της αποβολής. Αυτό θα αποκαθιστούσε πλήρως το κύρος τους απέναντι στα παιδιά, που έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα με αυτήν την απίστευτη αδικία.
Επίσης στον κ. Πρωθυπουργό θα προτείναμε να καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου τον συγκεκριμένο μαθητή και να τον τιμήσει, γιατί απέδειξε ότι είναι έτοιμος να θυσιάσει και την ζωή του για την πατρίδα του, και από τέτοια παιδιά έχει μεγάλη ανάγκη ο τόπος μας.
Ή έστω, επειδή ο κ. Τσίπρας δεν διακρίνεται εξ ιδεολογίας για τις επιδόσεις του στον πατριωτισμό, ο συγκυβερνών Υπουργός Αμύνης κ. Καμμένος, που σίγουρα του αρέσουν τέτοιες πράξεις.
Ό,τι και να συμβεί πάντως, το περιστατικό με τον μαθητή, οι αντιδράσεις των παιδιών μας, όπως και ένα άλλο περιστατικό, ο εθνικός ύμνος που έψαλλαν οι φίλαθλοι στο Καραϊσκάκη, λίγο πριν τελειώσει ο αγώνας με την Κροατία και ενώ η Εθνική Ελλάδος αποχαιρετούσε το Μουντιάλ 2018, απέδειξαν ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα σε αυτόν τον τόπο!
Όσο και να προσπαθούν οι πολιτικοί, οι εκπαιδευτικοί μας, οι…οι… να την καταστρέψουν, δεν μπορούν να το πετύχουν!