Ενώ στην Ελλάδα οι πάντες ασχολούνται με το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, έχει υποβαθμιστεί το ενδιαφέρον για την κλιμάκωση του πολέμου και τις πολύ σοβαρές εξελίξεις στη Συρία, με την νέα τουρκική εισβολή στο Αφρίν, που ξεκίνησε το Σάββατο.
Το γενικό επιτελείο στρατού της Τουρκίας ανακοίνωσε και επισήμως την έναρξη της επιχείρησης “Κλάδος Ελαίας” εναντίον των Κούρδων ανταρτών στην περιοχή του Αφρίν, στη Συρία. Τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις των Κούρδων στη Συρία, σκοτώνοντας και 11 αντάρτες, ενώ αντάρτες του φιλοτουρκικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού μπήκαν στην περιοχή του Αφρίν και ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν 3 χωριά.
Το Τουρκικό Επιτελείο Στρατού ισχυρίστηκε ότι έχουν κτυπηθεί οι 108 από τους 113 προσδιορισμένους στόχους και ότι όλα τα θύματα που μεταφέρονται στα νοσοκομεία είναι από τις τάξεις των ανταρτών. Στην ελληνική παράδοση υπάρχει η προφητεία που μιλά για τον διαμελισμό της Τουρκίας, ότι δηλαδή το 1/3 των Τούρκων θα μεταστραφούν στον χριστιανισμό, το άλλο τρίτο θα μείνουν πιστοί στο Ισλάμ και θα φύγουν στα βάθη της Ανατολής και το άλλο τρίτο θα χαθεί σε έναν φονικό πόλεμο.
Οι εξελίξεις που έχουμε αυτήν την φορά είναι πολύ πιο σοβαρές από αυτές της κατάρριψης του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους. Η επιχείρηση στο Αφρίν και στο Μανμπίζ φέρνει τους Τούρκους σε ευθεία αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, που στηρίζουν τους Κούρδους αντάρτες. Αυτό που ξεκίνησε ως ένας πόλεμος λέξεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ έχει μετατραπεί τώρα σε μια στρατιωτική επιχείρηση στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν.
Το πλέον σημαντικό και πρωτοφανές στοιχείο είναι ότι για πρώτη φορά ένας ηγέτης μεγάλης χώρας τολμά να απειλεί ανοικτά τις ΗΠΑ και να έρχεται σε τόσο ευθεία σύγκρουση μαζί τους. Είναι αλήθεια ότι οι απειλές που έχει εκτοξεύσει εναντίον των Αμερικανών ο Ρετζέμπ Ερντογάν δεν έχουν εκτοξευτεί ούτε από τους Ρώσους ούτε από τους Ιρανούς. Λίγο πριν την εισβολή ο Ερντογάν είχε απειλήσει τους Αμερικανούς: «ή πάρτε τα μπαλώματά σας από τις στολές των YPG ή θα σας θάψουμε με τις στολές που φοράτε», δηλαδή «εάν δεν φύγετε από τον Κουρδικό θύλακα (όπου αμερικανοί εκπαιδεύουν τους Κούρδους με στολές των YPG), θα σας σκοτώσουμε μαζί με τους Κούρδους».
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ακόμη πιο πρόσφατα: “Δεν μας ενδιαφέρουν αυτά που λένε οι Η.Π.Α.” Όμως, όπως σημειώνει η Τουρκάλα αρθρογράφος της μετριοπαθούς αντιπολιτευόμενης Hürriyet, Νουράι Μέρτ, η Τουρκία μπορεί να βρεθεί σε άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Βόρεια Συρία. Ήδη σε έγκυρες στρατιωτικές ιστοσελίδες έχουν κυκλοφορήσει πληροφορίες για ανταλλαγές πυρών μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών στην Βόρεια Συρία.
[irp posts=”397885″ name=”Τουρκία: Οι ΗΠΑ ζητούν από τον Ερντογάν να μην εισβάλει στην Συρία”]
Από την άλλη πλευρά η συναίνεση και συμμαχία με τους Ρώσους, στην οποία ποντάρει ο Ερντογάν, δεν σημαίνει τίποτε, κατά την ίδια δημοσιογράφο. «Μπορεί να κάνει τους Ρώσους ευτυχισμένους το να δουν ένα τραγικό τέλος στην συμμαχία Τουρκίας – ΗΠΑ και μια σοβαρή ρωγμή στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν νομίζω ότι ακόμη και ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν θα ήθελε να συμπαραταχθεί με την Τουρκία σε μια τέτοια εκδήλωση», γράφει η ίδια.
«Αν θυμόμαστε πόσο προσεκτικός ήταν και ότι δεν αντιμετώπισε άμεσα τις ΗΠΑ στη Συρία και πώς συμφώνησε με τις ΗΠΑ για την ιεράρχηση του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, δεν μπορούμε να περιμένουμε από τη Ρωσία να συμμετάσχει στις τουρκικές υποθέσεις στη Συρία. Εάν η τουρκική Κυβέρνηση θεωρήσει τη συνεργασία της με τη Ρωσία και το Ιράν για τη Συρία ως μια συμπαγή συμμαχία, αυτό θα ήταν τραγικά παραπλανητικό. Δεν χρειάζεται να θυμόμαστε ότι οι ιρανικές πολιτικές έναντι της Συρίας και των Κούρδων διαφέρουν από τις πολιτικές της Τουρκίας. Γιατί θα τολμούσε η τουρκική κυβέρνηση να κάνει μια τόσο επικίνδυνη κίνηση τότε;», αναρωτιέται η ίδια.
Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σχέδια για επέκταση της επιχείρησης στην περιοχή του Μανμπίζ, που θα την φέρουν ακόμη πιο κοντά στην απευθείας σύγκρουση με τις ΗΠΑ, καθώς η περιοχή βρίσκεται υπό την προστασία των ΗΠΑ και οι ΗΠΑ έχουν ήδη προειδοποιήσει την Τουρκία να παραιτηθεί από την επιχείρηση.
Το βέβαιο είναι ότι αυτή την στιγμή ο Ερντογάν διακυβεύει στο Αφρίν πάρα πολλά:
Πρώτον: κλιμακώνει φοβερά την σύγκρουση με τις ΗΠΑ, ελπίζοντας στην ρωσική στήριξη ή έστω ανοχή.
Δεύτερον: εάν αποτύχει, πλέον οι Κούρδοι εδραιώνονται στα τουρκοσυριακά σύνορα, με πολύ απρόβλεπτες συνέπειες (de facto δημιουργία κουρδικού κράτους). Ταυτόχρονα απρόβλεπτα σοβαρές θα είναι οι συνέπειες και για τον ίδιο από μία τέτοια αποτυχία.
Οι εξελίξεις που ακολουθούν θα δώσουν μία άλλη, ίσως πολύ πιο σοβαρή διάσταση, στον πολυετή συριακό πόλεμο.