Σηματοδοτούν μέρες νέας διαταραχής στις σχέσεις των δυο θεσμών οι αποκαλύψεις του Αρχιεπισκόπου για τις υποσχέσεις που πήρε-από Τσίπρα και Φίλη- και τις καυτές συνομιλίες με τον τότε υπουργό Νίκο Φίλη;
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αποκαλύψεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για την συνάντηση που είχε το βράδυ της 5ης Οκτωβρίου 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου που πυροδότησαν αντιδράσεις από τη πλευρά του κ. Φίλη και τάραξαν τα νερά στην Ιεραρχία για τις αλήθειες που ακούστηκαν.
Του Αλέξανδρου Ελευθεριάδη
Υπενθυμίζουμε ότι ο Μακαριώτατος είχε συνομιλήσει εκείνο το βράδυ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και τον τότε υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.
Ο κ. Ιερώνυμος πριν την έναρξη των εργασιών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στάθηκε στο μάθημα των θρησκευτικών και τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα.
Αρχικά, υπογράμμισε ότι: «Πολλή σύγχυση δημιούργησε στον χώρο της Παιδείας το θέμα της διδασκαλίας στα σχολεία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Κομβικό σημείο στην επίλυση του προβλήματος έδωσε και δίνει η συνάντηση παραγόντων που προκάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου στις 5 Οκτωβρίου 2016» ενώ στη συνέχεια στάθηκε στη δέσμευση του πρωθυπουργού για διάλογο από μηδενική βάση, αποκαλύπτοντας και μία ιδιαίτερη συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα.
«Ο διάλογος αρχίζει εκ του μηδενός, από μηδενική βάση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας με θέμα τον εμπλουτισμό του βιβλίου και από πλευράς Πολιτείας και από πλευράς Εκκλησίας, αυτά τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στο τέλος του διαλόγου, έως το τέλος του παρόντος χρόνου, θα ληφθούν υπ’ όψη οι θέσεις της Εκκλησίας και θα βγει το καινούριο βιβλίο. Ως τότε θα δοθεί η εντολή να χρησιμοποιείται το υπάρχον βιβλίο για να βοηθηθούν οι Καθηγητές».
Όταν τελείωσε η συνάντηση πήρε ο Μακαριώτατος τον Πρωθυπουργό κατά μέρος και του είπε: «Κύριε Πρόεδρε, το αδύνατο σημείο μας είναι μήπως φεύγοντας αύριο δούμε να γίνεται το αντίθετο». Ο Πρωθυπουργὸς απάντησε: «Ή έχουμε λόγο και τον τηρούμε ή δεν αξίζει η συζήτηση που κάνουμε!».
Τι κρύβεται πίσω από την συγκεκριμένη κίνηση
Ας είμαστε ξεκάθαροι. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι ένας άνθρωπος εξαιρετικά προσεκτικός στις τοποθετήσεις του και ιδιαιτέρως ευφυής. Σε καμία περίπτωση δεν ανήκει στην κατηγορία εκείνων που δεν μελετούν το τι θα πουν, πότε θα το πουν και τι αποτέλεσμα σκοπεύουν να πετύχουν.
Ο Mακαριώτατος, με την κίνησή του αυτή, προσπαθεί να δεσμεύσει την σημερινή εξουσία να τηρήσει τα λόγια και τις υποσχέσεις της. Άλλωστε, για την ώρα, τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί για το μάθημα των θρησκευτικών, ενώ η σημερινή εξουσία έχει δείξει ιδιαίτερο ταλέντο στους αιφνιδιασμούς.
Η επίκληση λοιπόν στον λόγο τιμής που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών αποτελεί μία υπενθύμιση της υποχρέωσης που έχει ο πρωθυπουργός να κρατήσει τον λόγο του και να βρεθεί μία τίμια και δίκαιη λύση σε ένα ζήτημα που απασχολεί όχι μόνο την Εκκλησία της Ελλάδος αλλά και τους πιστούς.
Επίσης, ιδιαίτερη αξία έχει η τοποθέτηση του κ. Ιερώνυμου για τον σημερινό υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.
«Θα ήταν, όμως, παράλειψις αν δεν απηύθυνα και ένα ευχαριστώ προς τον υπουργόν Παιδείας, Ερεύνης και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνον Γαβρόγλου, ο οποίος με τη σύνεση, τη φρόνηση και το πνεύμα συναινέσεως που τον διακρίνει, συνετέλεσε τα μέγιστα στην πρόοδο της απαραίτητης αυτής συνεργασίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μερικές φορές, τα πιο σαφή και ξεκάθαρα μηνύματα μπορούν να σταλούν με ευγενικό τρόπο. Η Εκκλησία της Ελλάδος σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ανοίξει πόλεμο με κανέναν. Από την άλλη, ποτέ δεν φοβήθηκε να υπερασπιστεί τα Ιερά και τα Όσια της πατρίδας μας.
”Αγκάθι” η έμφυλες ταυτότητες
Στην επικαιρότητα βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό το ζήτημα με τις θεματικές εβδομάδες στα σχολεία και τις έμφυλες ταυτότητες. Για την ώρα, η Πολιτεία αρνείται να ακούσει την Εκκλησία και ο υπουργός Παιδείας έχει ξεκαθαρίσει ότι συμμετοχή των μαθητών θα είναι υποχρεωτική.
Με τα καλά του λόγια ο Αρχιεπίσκοπος δείχνει ότι είναι έτοιμος να επικροτήσει κάθε θετική κίνηση από την πλευρά της Πολιτίας. Από την άλλη, ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Γαβρόγλου τοποθετήθηκε στη συγκεκριμένη θέση μόλις έναν μήνα μετά την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, που αποτέλεσε, ουσιαστικά και την αρχή της απομάκρυνσης του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας.
Μένει βέβαια να δούμε την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, έστω και μέσω κύκλων του…!