Του Γιώργου Θεοχάρη – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Ένα αξιομίμητο παράδειγμα για την Ορθόδοξη Εκκλησία
ΗΠΑ ΝΕΑ: Σε τροχιά σύγκρουσης με τον Τζο Μπάιντεν βρίσκονται καθολικοί επίσκοποι στις ΗΠΑ, που ψήφισαν υπέρ της δημιουργίας κατευθυντήριων γραμμών για τη χορήγηση της Θείας Κοινωνίας, ανοίγοντας το δρόμο για ενδεχόμενη επιβολή επιτιμίου ακοινωνησίας σε Αμερικανούς πολιτικούς, που υποστηρίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση.
Ο 78χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ, πιστός καθολικός, που εκκλησιάζεται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, υποστηρίζει την απόφαση που είχε λάβει το 1973 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των γυναικών στον να διαπράττουν φόνους με τις αμβλώσεις.
Ο Μπάιντεν, πάντως, είπε ότι δεν πιστεύει πώς στο τέλος οι καθολικοί επίσκοποι θα υιοθετήσουν πολιτική που θα του απαγορεύει να κοινωνεί. «Είναι προσωπικό θέμα και δεν νομίζω ότι θα συμβεί», δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
Η σύνοδος των καθολικών επισκόπων των ΗΠΑ στην ετήσια εαρινή συνάντησή τους χθες ψήφισαν (168 ψήφοι υπέρ, 55 κατά και 6 αποχές) υπέρ της σύνταξης επίσης δήλωσης σχετικά με το «νόημα της Ευχαριστίας στη ζωή της Εκκλησίας», που θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίασή τους τον Νοέμβριο.
Αντίθετη στάση κρατάει όμως το Βατικανό, που έχει προειδοποιήσει τους Αμερικανούς επισκόπους να μην προχωρήσουν στην κίνηση αυτή, σύμφωνα με τους New York Times.
Ο πάπας Φραγκίσκος είχε επισημάνει πρόσφατα σε κήρυγμά του ότι η Θεία Κοινωνία «δεν είναι ανταμοιβή για αγίους, αλλά ο άρτος των αμαρτωλών», θέση βέβαια καθαρά αντιχριστιανική και αντιευαγγελική, αφού προϋπόθεση για την Θεία Κοινωνία είναι αυτός που προσέρχεται στο Μυστήριο να μην έχει ανεξομολόγητες θανάσιμες αμαρτίες, διότι τότε η Θεία Κοινωνία γίνεται εις κατάκριμα, όπως μας διαβεβαιώνει και ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος.
Το θέμα, όπως αναφέρει η Washington Post, διχάζει τους Αμερικανούς καθολικούς επισκόπους. Έξι καθολικοί Δημοκράτες βουλευτές κυκλοφόρησαν χθες Παρασκευή μια «δήλωση αρχών», που δηλώνει ότι «κανένα πολιτικό κόμμα δεν είναι απόλυτα σύμφωνο με όλες τις πτυχές του δόγματος της Εκκλησίας», ενώ περιγράφουν μερικές από τις δικές τους θέσεις που ευθυγραμμίζονται με την εκκλησία, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της φτώχειας και της στήριξης των επεκτάσεων της εκπαίδευσης και της κάλυψης της υγειονομικής περίθαλψης.
«Το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας είναι κεντρικό στη ζωή των πιστών καθολικών και η αξιοποίησή του ως όπλου κατά Δημοκρατικών βουλευτών για την υποστήριξή τους στην ασφαλή και νόμιμη πρόσβαση μιας γυναίκας στην άμβλωση είναι αντιφατική», δήλωσαν, προτρέποντας τους επισκόπους να συμμορφωθούν με τις οδηγίες του Πάπα Φραγκίσκου. «Ουδείς εκλεγμένος αξιωματούχος δεν έχει απειληθεί με άρνηση της Θείας Κοινωνίας επειδή υποστηρίζει και έχει υποστηρίξει πολιτικές αντίθετες με τις διδαχές της Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της θανατικής ποινής, του διαχωρισμού παιδιών μεταναστών από τους γονείς τους, της άρνησης χορήγησης ασύλου σε όσους ζητούν ασφάλεια τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον περιορισμό της βοήθειας σε πεινασμένους και της άρνησης δικαιωμάτων σε μετανάστες», προσθέτουν.
Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο δεύτερος καθολικός πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά τον Τζον Φ. Κένεντι και μπορεί να είναι ο πρώτος που η εκκλησία του θα του αρνηθεί το δικαίωμα να κοινωνεί, μια εξέλιξη που υπογραμμίζει πόσο διχάζει το θέμα των αμβλώσεων τον αμερικανικό πολιτικό και θρησκευτικό βίο.
Το ψήφισμα που εξετάζουν οι καθολικοί επίσκοποι στις ΗΠΑ, πάντως, δεν θα ήταν δεσμευτικό και είναι απίθανο να το εφαρμόσει η εκκλησία της Αγίας Τριάδος στην Ουάσιγκτον, όπου εκκλησιάζεται ο Μπάιντεν.
Σε κάθε περίπτωση, η ακοινωνησία είναι το μοναδικό ειρηνικό όπλο που έχει και η Εκκλησία μας για να αντισταθεί στους αντιχριστιανικούς νόμους και θα πρέπει και η Ορθόδοξη Εκκλησία να σκεφθεί την εφαρμογή του, όταν πολιτικοί θεσπίζουν νόμους που αντίκεινται στην βασική διδασκαλία της.