του Γιώργου Θεοχάρη- ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Για «ασφυκτικούς περιορισμούς στο διάλογο» με την Πολιτεία έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην εισήγηση του στην έκτακτη συνεδρίαση του Σώματος της Ιεραρχίας.
Η εισήγηση του Μακαριωτάτου στην Ιεραρχία κινήθηκε σχεδόν στο πλαίσιο που όλοι ανέμεναν, δηλαδή να αναφερθεί σε όσα έχουν γίνει από τις αρχές Νοεμβρίου έως και σήμερα αναφορικά με το διάλογο, αλλά και να σταθεί στην απόφαση για τη μισθοδοσία του Κλήρου της προηγούμενης Ιεραρχίας. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι άφησε αιχμές για Ιεράρχες που με το λόγο τους έβαλαν όρια σε αυτό το διάλογο με την Πολιτεία.
“Δυστυχώς όμως ο περιορισμός του θεματολογίου και κυρίως ο λίγος χρόνος που ετέθη στη διάθεση της Επιτροπής, μας φέρνει σήμερα σε αδιέξοδο.
Προσωπικά θα περίμενα πρόταση σχετικά με την σημερινή εκκλησιαστική περιουσία και την τύχη της.
Νομίζω ότι ήλθε η ώρα και δόθηκε επιτέλους η ευκαιρία, να βάλουμε το δάκτυλό μας στον τύπο των ήλων, να δούμε την αλήθεια και να δημιουργήσουμε καινούργιες, τίμιες σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας.
Τι θα περίμενα και τι περιμένω από μια τέτοια συζήτηση τέτοιου επιπέδου. Να διορθώσουμε τα λάθη μας και πάνω στην ειλικρίνεια να οικοδομήσουμε το αύριο ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ και ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ”, επισήμανε χαρακτηριστικά.
Πάντως, η Ιεραρχία έδειξε ιδιαίτερο θάρρος κι επέμεινε στη θέση της. Εκλεισε την πόρτα διαλόγου με την κυβέρνηση για το μισθολογικόκαι πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων το προσύμφωνο Ιερώνυμου- Τσίπρα.
Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Παιδείας και του Κώστα Γαβρόγλου, που λίγες αργότερα εξέδωσε ανακοίνωση και μεταξύ άλλων ανέφερε: “Η σημερινή απόφαση της Ιεραρχίας είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, εκπροσώπους της Πολιτείας, διανοούμενους και κληρικούς που πιστεύουν στην αναγκαιότητα μιας νέας οριοθέτησης των ρόλων Εκκλησίας – Πολιτείας προς όφελος της ίδιας της Εκκλησίας, της κοινωνίας και του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους. Σε μια Δημοκρατία ο διάλογος μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας δεν μπορεί να διεξάγεται με κόκκινες γραμμές και στείρες αρνήσεις”.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σε πλήρη αμηχανία μετά από αυτήν την εξέλιξη και προς το παρόν παγώνουν τα σχέδια για τη μισθοδοσία του κλήρου, εξηγεί κυβερνητικός παράγοντας στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.