Του Γιάννη Παπανικολάου
Η εκκλησιαστική πτυχή του μακεδονικού προβλήματος βαίνει καλώς.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τόνισε στην εισηγητική του ομιλία στην πρόσφατη Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου στην Κωνσταντινούπολη, πως η λύση που θα δοθεί για την Εκκλησία των Σκοπίων δεν θα συμπεριλαμβάνει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγο αυτής.
Όπως δείχνουν τα πράγματα, μπροστά στην πίεση που θα ασκηθεί και από την Κυβέρνηση των Σκοπίων, η σχισματική Ιειραρχία θα αποδεχθεί ονομασία που δεν θα περιέχει το όνομα Μακεδονία. Το πιθανότερο είναι μία λύση, όπως Εκκλησία της Αχρίδος, δεδομένου ότι η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος είναι μία από τις ιστορικότερες Αρχιεπισκοπές στον Ορθόδοξο κόσμο.
Εκεί όμως που τα πράγματα μπερδεύονται είναι με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, τις αμετροέπειες και προχειρολογίες, που εκθέτουν συνεχώς την ίδια την Κυβέρνηση.
Έτσι σε μία νέα γκάφα προχώρησε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος ως προς το Μακεδονικό.
Ο κ. Νίκος Κοτζιάς έδωσε σήμερα συνέντευξη στον realfm 97,8 και την εκπομπή των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη, όπου χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της ΝΔ, λέγοντας ότι στο παρελθόν προέκρινε διπλή ονομασία ενώ η κυβέρνηση τώρα πέτυχε μια ονομασία erga omnes.
Παράλληλα, όμως ο κ. Κοτζιάς υπέπεσε σε απίστευτο επιστημονικό ατόπημα, υποστηρίζοντας τα εξής πρωτοφανή ως προς την μακεδονική γλώσσα:
«δεν διεκδικήσαμε ποτέ τη μακεδονική γλώσσα. Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν μιλούσε Μακεδονικά. Ο Αριστοτέλης του μίλαγε στα ελληνικά. Η Μακεδονική γλώσσα έχει αναγνωριστεί από το 1977 από τις ελληνικές κυβερνήσεις στον ΟΗΕ. Ακόμη και στη δεκαετία του ’50, οι ελληνικές κυβερνήσεις με τον τρόπο τους αναγνώριζαν τη γλώσσα εκείνων ως Μακεδονική».
Με λίγα λόγια ο κ. Κοτζιάς, εάν οι δηλώσεις του έχουν αποδοθεί σωστά, υποστηρίζει ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες μιλούσαν σλαβικά ή έστω ότι τα αρχαία μακεδονικά δεν είναι ελληνικά!
Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν πρωτοφανή και απίστευτη άγνοια στοιχειωδών γνώσεων ως προς την ελληνική γλώσσα από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, σε βαθμό επικινδυνότητας.
Ποια είναι η αλήθεια, που φαίνεται ότι αγνοεί ο κ. Κοτζιάς;
Οι αρχαίοι Μακεδόνες, και φυσικά ο Μέγας Αλέξανδρος, μιλούσαν αποκλειστικά και μόνο ελληνικά, και τίποτε άλλο.
Απλά, όπως όλοι οι Έλληνες, είχαν και την δική τους διάλεκτο, τη μακεδονική, όπως π.χ. στα χωριά της Πιερίας σήμερα ή του Ρουμλουκιού οι Έλληνες Μακεδόνες μιλούν το δικό τους ελληνικό ιδίωμα.
Ο Μέγας Αλέξανδρος όμως στην εκπαίδευσή του διδασκόταν στην Αττική Διάλεκτο, δηλαδή την διάλεκτο της αρχαίας Αθήνας, καθώς αυτήν χρησιμοποιούσε ο δάσκαλός του, ο Αριστοτέλης.
Η αττική διάλεκτος ήταν η γλώσσα της πνευματικής ελίτ της εποχής.
Δηλαδή, όταν ο κ. Κοτζιάς λέει ότι ο Αριστοτέλης του μίλαγε ελληνικά, προφανώς εννοεί την αττική διάλεκτο, που ήταν η γλώσσα των γραμμάτων της εποχής και η οποία επικράτησε σε σχέση με τις άλλες διαλέκτους. Προφανώς αγνοεί ποια είναι η αττική διάλεκτος.
Η αττική διάλεκτος όμως δεν διαφέρει ως προς την προέλευση από την μακεδονική διάλεκτο, καθώς και οι δύο είναι διάλεκτοι της ίδιας γλώσσας, της ελληνικής. Η αρχαία μακεδονική διάλεκτος είναι μία αρχαία ελληνική διάλεκτος, που βρίσκεται ανάμεσα στην δωρική και θεσσαλική ομάδα των αρχαίων ελληνικών διαλέκτων.
Η διάλεκτος των Αρχαίων Μακεδόνων παρέμεινε η καθομιλουμένη του λαού, ενώ η βασιλική οικογένεια του Φιλίππου και το κράτος των Μακεδόνων για να ενώσει και την υπόλοιπη Ελλάδα είχε αποδεχτεί και χρησιμοποιούσε ως επίσημη γλώσσα την Αττική Διάλεκτο, όπως αυτό αποδεικνύεται άλλωστε από τις χιλιάδες επιγραφές που ανασύρονται από τα σπλάχνα της ελληνικής αλλά και σλαβικής και βουλγαρικής γεωγραφικά πλέον γης.
Η αρχαία Μακεδονική διάλεκτος ομιλούνταν από τους ντόπιους, όπως με τις δικές τους διαλέκτους επικοινωνούσαν και οι κάτοικοι των πόλεων- κρατών της υπόλοιπης Ελλάδας (βλ. π.χ. https://www.newsit.gr/ellada/mpampiniotis-ti-glossa-miloysan-oi-arxaioi-makedones/1896879/).
Με λίγα λόγια ο Μέγας Αλέξανδρος δεν διέφερε από έναν Πόντιο του 20ού αιώνα, που μιλούσε στην οικογένειά του ποντιακά, τα οποία δύσκολα θα ήταν κατανοητά π.χ. από έναν Αθηναίο, αλλά στο σχολείο του μάθαινε και μιλούσε την κοινή ελληνική, όπως την μιλούν στην Αθήνα.
Εντελώς ανυπόστατος είναι και ο ισχυρισμός του Υπουργού ότι «δεν διεκδικήσαμε ποτέ τη μακεδονική γλώσσα!».
Αγνοεί ότι εδώ και δεκαετίες όλοι οι Έλληνες γλωσσολόγοι αγωνίστηκαν, απέδειξαν και πέτυχαν πλέον σήμερα να αναγνωριστεί επιστημονικά διεθνώς ότι η μακεδονική δεν είναι μία ξεχωριστή γλώσσα, διαφορετική από την ελληνική (φυσικά κανείς σοβαρός ξένος επιστήμονας ποτέ δεν υποστήριξε ότι η αρχαία μακεδονική είναι μία σλαβική γλώσσα), όπως προσπαθούσαν να επιβάλλουν οι Σκοπιανοί και άλλοι Βαλκάνιοι γλωσσολόγοι για πολιτικούς καθαρά λόγους, αλλά μία διάλεκτος της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.