Του Γιώργου Θεοχάρη-΄΄Κατήργησα την αδειοδότηση από τον Έπαρχο για τα ταξίδια του Πατριάρχη στο εξωτερικό΄΄
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέμπ Ερντογάν, στις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έδειξε να έχει άριστη γνώση των θεμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες που έχει κάνει παλαιότερα, ώστε να δοθεί η τουρκική υπηκοότητα σε 10 ακόμη Μητροπολίτες, για να μπορεί η Σύνοδος του Πατριαρχείου να εκλέξει Οικουμενικό Πατριάρχη. Μάλιστα είπε δημόσια ότι έστειλε προσωπικό μήνυμα στον Πατριάρχη να του υποδείξει τα κατάλληλα πρόσωπα.
Επίσης αναφέρθηκε στην κατάργηση από αυτόν της αδειοδότησης του Επάρχου Εγιούπ για τα ταξίδια του Οικουμενικού Πατριάρχη στο εξωτερικό. Ανέφερε ακόμη ότι την Ελλάδα επισκέπτονται κάθε χρόνο 800.00 Τούρκοι! Επίσης δήλωσε ότι αποκατέστησε και θα ανοίξει και πάλι την Μονή Σουμελά στον Πόντο και ότι στις 7 Ιανουαρίου θα γίνουν τα Εγκαίνια Ορθόδοξης εκκλησίας στο Μπαλάτ.
Οι δηλώσεις αυτές Ερντογάν είναι κατά βάση αληθινές. Είναι γεγονός ότι, όταν ο Ερντογάν ήταν Πρωθυπουργός, έγιναν σε σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο σημαντικές βοηθητικές κινήσεις από πλευράς Τουρκίας, όσες δεν είχαν γίνει μέσα σε δεκαετίες ολόκληρες.
Ειδικά στο θέμα της υπηκοότητας η συμβολή του Ερντογάν ήταν όντως σημαντική και πράγματι έλυσε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί και από το οποίο κινδύνευε το μέλλον του Πατριαρχείου. Τα πράγματα όμως άλλαξαν αρκετά από τότε που ο Ερντογάν έγινε Πρόεδρος και κυρίως μετά το πραξικόπημα. Ο Ερντογάν δεν δείχνει τις ίδιες φιλικές διαθέσεις απέναντι στο Πατριαρχείο, όπως όταν ήταν Πρωθυπουργός, ή ακόμη περισσότερο, Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, αλλά κρατά μία στάση, που δεν είναι μεν εχθρική, αλλά σαφώς επιφυλακτική.
Αναλυτικά τα πολύ ενδιαφέροντα αυτά αποσπάσματα από τις δηλώσεις Ερντογάν είναι τα εξής:
Ερντογάν: «Είμαι ευτυχέστατος για αυτήν την επίσκεψη…
Την Ελλάδα επισκέπτονται κάθε χρόνο 800.000 Τούρκοι επισκέπτες, ενώ την Τουρκία επισκέπτονται αντίστοιχα κάθε χρόνο 600.000 Έλληνες επισκέπτες…
Στην Τουρκία ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο και η Ιερά Σύνοδος πρέπει να έχει συγκεκριμένο αριθμό μελών για να μπορεί να εκλέξει τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Όταν υπήρξε μείωση του αριθμού των μελών της Ιεράς Συνόδου, έστειλα μήνυμα προς τον Πατριάρχη και του είπα: “υποδείξτε μου ονόματα ιερωμένων, στους οποίους θα δώσουμε την τουρκική ιθαγένεια, ούτως ώστε να αποτελέσουν μέλη της Ιεράς Συνόδου”. Από επτά που ήταν, μετά από τις υποδείξεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, η Ιερά Σύνοδος έχει τώρα δεκαεπτά μέλη, δηλαδή μπορεί να εκλέξει τώρα νέο Οικουμενικό Πατριάρχη.
Επίσης υπήρχε η πρόβλεψη ότι στα ταξίδια του εξωτερικού ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρέπει να έχει την έγκριση και την αδειοδότηση του Επάρχου της περιοχής του Εγιούπ, της ευρύτερης περιοχής του Φαναρίου. Εμείς καταργήσαμε αυτήν την πρόβλεψη της Συνθήκης της Λωζάνης.
Εγώ, εδώ και 15 χρόνια, σε όλους τους Έλληνες φίλους μου, στους πρωθυπουργούς, στους υπουργούς, λέω ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για να δούμε, να εκσυγχρονίσουμε αυτήν την Συνθήκη της Λωζάνης. Δεν πήρα καμία απάντηση. Υπάρχουν επίσης και άλλα ιδρύματα.
Και τίθενται θέματα ως προς την εδαφική ακεραιότητα. Εμείς δεν εποφθαλμιούμε…
Αντίστοιχα στην Κωνσταντινούπολη δεν υπήρξε κανένα θέμα ούτε με αποκατάσταση θρησκευτικών κτιρίων ούτε με τίποτε.
Αυτή την στιγμή διενεργούνται εργασίες αποκατάστασης του Μοναστηρίου του Σουμελά, και οι εργασίες αυτές θα ολοκληρωθούν, ούτως ώστε να μπορούν να προσευχηθούν όλοι όσοι επιθυμούν.
Όμως, ας πούμε, τον Ιανουάριο, στις 7 Ιανουαρίου, στην περιοχή Μπαλάτ, κοντά στο Πατριαρχείο υπήρχε μία εκκλησία, που ονομαζόταν η «Σιδερένια Εκκλησία».
Στις 7 Ιανουαρίου θα γίνουν τα θυρανοίξια αυτής της εκκλησίας.
Εμείς δεν έχουμε κανέναν φόβο, κανένα πρόβλημα με την ελευθερία της πίστης…
Να καταλήξω ευχαριστώντας για αυτήν την εξαιρετική φιλοξενία…»