Εκκλησία: Μεγάλος θόρυβος έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό με το κόμμα «Νίκη», το οποίο στις εκλογές κτύπησε την πόρτα του Ελληνικού Κοινοβουλίου φτάνοντας στο 2,9 %, μερικές μόνο χιλιάδες ψήφους από την είσοδο σε αυτό.
Του Γιάννη Παπανικολάου – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Η αντίδραση της «Νέας Δημοκρατίας», η οποία είδε στο κόμμα αυτό μία διαρροή ψήφων από αυτήν προς τα άκρα δεξιά, υπήρξε άμεση, με συνεχή δημοσιεύματα εναντίον του κόμματος στον φιλικό προς αυτήν τύπο. Φυσικά εναντίον της «Νίκης» τάσσονται και τα αριστερίζοντα ΜΜΕ για τις θέσεις του σε θέματα όπως οι αμβλώσεις, το δημογραφικό, η ομοφυλοφιλία, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
Κοντολογίς προέκυψε και μία σκληρή δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεν πρόκειται να ανεχθώ ούτε την χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε και της οικειοποίησής Της από τους οιουσδήποτε παραχαράκτες της πίστης μας, που, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς».
Με άλλα λόγια ο Αρχιεπίσκοπος τάχθηκε εναντίον της «πολιτικοποίησης» της Εκκλησίας. Ποια είναι όμως η αλήθεια;
Η αλήθεια είναι ότι και η κίνηση αυτή του Αρχιεπισκόπου, όσο και εάν εμφανίστηκε με τον μανδύα μιας αποστασιοποίησης της Εκκλησίας από την πολιτική, είχε σαφώς πολιτικό χαρακτήρα, πολιτικές προεκτάσεις. Ακόμη και εάν δεν αμφισβητήσουμε ότι τα κίνητρα του Αρχιεπισκόπου ήταν εντελώς αγνά και πνευματικά, τα αποτελέσματα της δήλωσης αυτής απέδειξαν ότι επρόκειτο για σαφώς πολιτικοποιημένη κίνηση. Εάν ρίξουμε μία ματιά στα ΜΜΕ, θα διαπιστώσουμε ότι τα περισσότερα ερμήνευσαν την δήλωση αυτή του Αρχιεπισκόπου ως κίνηση κατά της «Νίκης», με τίτλους όπως «Αιχμές Αρχιεπισκόπου κατά κόμματος ΝΙΚΗ», «Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος «γκρεμίζει» την… ακροδεξιά πολυκατοικία» κ.λπ. Με άλλα λόγια οι πάντες ερμήνευσαν ότι ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτηρίζει τους επικεφαλής της «Νίκης» ως «παραχαράκτες της πίστης μας, που, εκμεταλλεύονται το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων».
Δηλαδή, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος ξεκίνησε να μιλά εναντίον της πολιτικοποίησης της Εκκλησίας, στην πραγματικότητα πολιτικοποιήθηκε και ο ίδιος, στρεφόμενος εναντίον ενός συγκεκριμένου κόμματος, με αποτέλεσμα δικαιολογημένα να θεωρηθεί ότι συμμετέχει και αυτός στην «Γαλάζια «επιχείρηση-κλάδεμα» για τη «Νίκη»», όπως εύστοχα επισήμανε κάποιο από τα κοσμικά ΜΜΕ. Δηλαδή ερμηνεύτηκε από όλα τα κοσμικά sites ως κίνηση στήριξης της «Νέας Δημοκρατίας».
Δηλαδή κίνηση εναντίον ενός κόμματος που κατηγορείται από τα περισσότερα ΜΜΕ κυρίως για την στήριξη που έχει από τα μοναστήρια, για την στάση του εναντίον των αμβλώσεων, της εισόδου της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, της προαγωγής της ομοφυλοφιλίας από την σχολική ηλικία κ.λπ.
Λίγες ημέρες πριν αποκαλύφθηκε ότι μία δασκάλα προέβαλε σε τάξη της Στ´ Δημοτικού μία ταινία που από τον τίτλο της («Αγόρια στο ντους») φανέρωνε ότι προάγει στις άπλαστες παιδικές ψυχές την ομοφυλοφιλία ως πρότυπο ζωής και η Εκκλησία, παρά τον μεγάλο θόρυβο που προκλήθηκε σε όλα τα ΜΜΕ, παρέμεινε σιωπηλή.
Η αλήθεια είναι ότι η Εκκλησία είναι έξω από αυτόν τον κόσμο, αλλά και μέσα στον κόσμο. Δεν κομματίζεται, αλλά ταυτόχρονα εμποτίζει την ζωή της κοινωνίας. Ο σύγχρονος εκκοσμικευμένος δυτικός κόσμος και πολιτισμός, διατηρεί στα σπλάγχνα του, στην διάρθωση, στην δομή, στην διοίκηση, στην νομοθεσία του το ήθος και το πνεύμα της Εκκλησίας, του Ευαγγελίου. Παρά την απομάκρυνσή του από πολλές χριστιανικές αξίες, ό,τι καλό υπάρχει σήμερα σε αυτές τις όλο και περισσότερο εκκοσμικευόμενες δυτικές πολιτείες καὶ κοινωνίες προέρχεται από το Ευαγγέλιο και τον χριστιανισμό.
Πού θα βρισκόταν σήμερα ο κόσμος μας εάν δεν βασίλευε ο πολυσυκοφαντημένος Μέγας Κωνσταντίνος, που άλλαξε τον ρου της ανθρώπινης ιστορίας και προσανατόλισε την παγκόσμια κοινωνία προς τις χριστιανικές αξίες;
Οι χριστιανοί «κατέχονται ὡς ἐν φρουρᾷ τῷ κόσμῳ, αὐτοί δέ συνέχουσι τόν κόσμον».
Το Άγιο Πνεύμα δεν εγκαταλείπει την κοινωνία, ενεργεί μυστικά, βαθιά, αγιαστικά, μεταμορφωτικά.
Συνεπώς, ενώ η Εκκλησία δεν πολιτικοποιείται, γιατί δεν μπορεί να χωρίζει τον κόσμο, δεν είναι εκτός του κόσμου και εκτός της πολιτικής. Το λογικό είναι να υποστηρίζει αυτούς που θεωρεί ως καλύτερους για την κυβέρνηση της πατρίδος μας και αυτούς που βρίσκονται πιο κοντά στις αξίες της.
Όσο για την «Νέα Δημοκρατία», που παλεύει να κερδίσει τον κόσμο της Εκκλησίας, την προτρέπουμε να κάνει ένα απλό πράγμα: να πει ξεκάθαρα στον κόσμο της Εκκλησίας ποιες είναι οι θέσεις της στα θέματα αυτά για τα οποία κατηγορείται σήμερα κυρίως η «Νίκη»: αναγνώριση γάμου ομοφυλοφίλων και υιοθεσίας παιδιών από αυτούς, σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή που κατακρεουργείται με τις αμβλώσεις, μέτρα για το δημογραφικό, σεβασμός στην ανηλικότητα.