Του Γιάννη Παπανικολάου –ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Εγκαταλελειμμένοι οι χριστιανοί της Συρίας!!!
Γεωπολιτικά παιχνίδια εις βάρος αθώων ανθρώπων που διώκονται αγρίως για την πίστη τους. Η διεθνής Κοινότητα παραμένει θεατής των ραγδαίων εξελίξεων που μαστίζουν τον χριστιανικό κόσμο της συριακής γης. Την ίδια ώρα η Τουρκία και με τον Σουλτάνο Ερντογάν έχουν σε εφαρμογή εξοντωντικό σχέδιο για τους δίσμοιρους πιστούς μίας χώρας που έχει γίνει μήλος της έριδος για την υπερδύναμη των ΗΠΑ και των συμμάχων της.
Καμία τολμηρή παρέμβαση δεν έχει γίνει εως τώρα για την προστασία.
Οι Χριστιανοί της Συρίας που κατάφεραν να επιβιώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο και τις επιθέσεις των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Στρατού (ISIS), αντιμετωπίζουν τώρα μία ακόμα μεγάλη απειλή.
Τι πρέπει να γίνει
Σύμφωνα με τον γεωστρατηγικό αναλυτή Νίκο Παπαδήμα που μίλησε στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ πρέπει άμεσα να υπάρξει μία πρωτοβουλία με περιοχόμενο και σχέδιο από τον ΟΗΕ. Η ενέργεια όμως πρέπει να είναι αποφασιστική και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμα ώστε να υπάρξει σχέδιο για την έμπρακτη μέριμνα του αμάχου πληθυσμού των χριστιανών της Συρίας που καταδιώκονται από τις δυνάμεις που έχουν συμφέροντα να παραμείνουν εκεί.
Ο Διωγμός των Χριστιανών της Συρίας, απαγωγές, δολοφονίες, εκτοπίσεις, κτλ, συνέβησαν κατά τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας που άρχισε το 2011 και σε περιοχές που βρέθηκαν υπό τον έλεγχο ακραίων ισλαμιστών, όπως το Χαλέπι.
Κατάσταση πριν τον εμφύλιο
Περισσότεροι από 700.000 Χριστιανοί έχουν εγκαταλείψει τη Συρία από το 2011. Και ενώ κάποιοι προειδοποιούν για περαιτέρω εκτοπισμό, άλλοι φοβούνται μεγαλύτερη απειλή.
Εκτιμάται ότι έως τη δεκαετία του 1920 οι χριστιανοί αποτελούσαν περίπου το 30% του πληθυσμού της Συρίας. Το 2015 εκτιμάται ότι αυτό το ποσοστό είναι 10% του πληθυσμού των 22 εκατομμυρίων. Οι σουνίτες μουσουλμάνοι αποτελούν περίπου το 70%, ενώ το υπόλοιπο είναι Αλαουίτες, άλλα ισλαμικά δόγματα και άλλες θρησκείες.
Η μεγάλη πλειοψηφία των χριστιανών ανήκει σε Ανατολικές Εκκλησίες, εκ των οποίων μεγαλύτερη είναι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία με περίπου 500.000 μέλη. Υπάρχουν επίσης η Αρμενική Αποστολική Εκκλησία με 110-160 χιλ. μέλη και η Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία με περίπου 90 χιλιάδες. Κατά την εκτίμηση ορθόδοξου ιερωμένου της Συρίας που αναπλήρωνε τον απαχθέντα Σύρο επίσκοπο Ιωάννη Ιμπραχήμ, οι χριστιανοί που έφυγαν από τη Συρία κατά τον εμφύλιο ανέρχονται σε περίπου 600.000 άτομα.
«Η Τουρκία σκοπεύει να μας σκοτώσει και να μας καταστρέψει και να τελειώσει με γενοκτονία εναντίον του λαού μας», δήλωσε χριστιανός στέλεχος του Συριακού Στρατιωτικού Συμβουλίου των Συριακών Αμυντικών Δυνάμεων (SDF), όπως αναφέρθηκε από το Christian Broadcasting Network.
«Ελπίζουμε και προσευχόμαστε ότι καθώς υπερασπιζόμασταν τον κόσμο εναντίον του ISIS, ο κόσμος δεν θα μας εγκαταλείψει τώρα. Είναι πολύ πιθανό η αμερικανική απόσυρση από την περιοχή να οδηγήσει στην εξαφάνιση του χριστιανισμού από την περιοχή» αναφέρουν εκπρόσωποι των Χριστιανών και διερωτώνται: «Πώς μπορεί μια χώρα (Τουρκία) να εισβάλει σε μία άλλη με το πρόσχημα της πάταξης της τρομοκρατίας; Ο στόχος θα είναι μόνο η τρομοκρατία ή οι «ανεπιθύμητοι άνθρωποι”.
«Το τουρκικό καθεστώς βασίζεται σε ένοπλες εξτρεμιστικές και ριζοσπαστικές ομάδες που διαπράττουν εγκλήματα κατά των αμάχων και της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Sanharib Barsoum, αντιπρόεδρος του κόμματος της Συριακής Ένωσης. «Τέτοιες απειλές θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των Σύριων στην περιοχή».
Στην πόλη Kobani, στα τουρκικά σύνορα, φιλοξενείτε μια εκκλησία που αποτελείται από πρώην Μουσουλμάνους χριστιανούς. Περίπου 20 οικογένειες ζουν εκεί και ο πάστορας της εκκλησίας, Ζάνι Μπακρ, έφτασε πέρυσι από την Αφρική, εκτοπισμένος από μια παλαιότερη τουρκική εισβολή.
Οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) έχουν αυξηθεί σε μια περιοχή της Συρίας που ελέγχεται από την Τουρκία, ανέφεραν την Τετάρτη οι Washington Times επικαλούμενοι ερευνητές που μίλησαν σε συζήτηση για τις θρησκευτικές ελευθερίες.
Η Επιτροπή των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία συγκάλεσε τη στρογγυλή τράπεζα για να συζητήσει τις παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας μετά την παραχώρηση της βόρειας Συρίας από τον στρατό των ΗΠΑ, στις τουρκικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, Σύρους αντικαθεστωτικούς, πρώην τζιχαντιστές και μουσουλμάνους Ουιγούρους, τον Οκτώβριο του 2019. Και τι έγινε; Απολύτως τίποτα!
Ολα για τις εντυπώσεις….!
“Αυτά τα γεγονότα τερμάτισαν μεγάλο μέρος της καλής δουλειάς, που έγινε τα τελευταία 5-6 χρόνια για να νικηθεί το ISIS”, δήλωσε ο Χασάν Χασάν, στέλεχος στο Center for Global Policy.
Οι Washington Times δεν παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό επιθέσεων του ISIS ή συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες είχαν επιτευχθεί επιθέσεις ISIS.
Η Τουρκία κατά των χριστιανών
Η Τουρκία ξεκίνησε την εισβολή στη Συρία, την οποία “βάπτισε” επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης”, στις 9 Οκτωβρίου, αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει δυνάμεις των ΗΠΑ από περιοχές στη βορειοανατολική Συρία.
Η πρόοδος των τουρκικών δυνάμεων και των συμμάχων τους προκάλεσαν διεθνή οργή, καθώς οι κουρδικές ομάδες, υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ που είχαν πολεμήσει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους βομβαρδίστηκαν και αποσύρθηκαν από διάφορες περιοχές υπό τον έλεγχό τους.
Τον Φεβρουάριο, μια έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας (DIA) ανέφερε ότι ο αριθμός των επιθέσεων από το ISIS είχε αυξηθεί κατά σχεδόν 20% μετά την επίθεση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία – από μηνιαίο μέσο όρο 55 σε 66.
Οι Washington Times ανέφεραν ότι οι συμμετέχοντες στο πάνελ της στρογγυλής τραπέζης για τις θρησκευτικές ελευθερίες μίλησαν επίσης για την αύξηση του σεχταρισμού, με τις εκεί αρχές να αρνούνται σε χριστιανές και Κούρδες γυναίκες τις ταυτότητες επειδή δεν φορούν μαντίλα στο κεφάλι, ενώ έκαναν και επιδρομές σε νεκροταφεία σε περιοχές υπό τουρκικό έλεγχο.
“Αντί να σέβεται την ποικιλομορφία της περιοχής, η Τουρκία έχει εμπλακεί σε εθνοκάθαρση”, δήλωσε ο Μάικλ Ρούμπιν, μελετητής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Επιχειρήσεων.
Η Έιμι Οστιν Χολμς, μέλος στο Κέντρο Woodrow Wilson και επισκέπτης μελετητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι η βία αυξάνεται κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων μετά την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία πέρυσι, συμπεριλαμβανομένου του εκτοπισμού 137 χριστιανικών οικογενειών.
“Αν η Τουρκία δεν αποσυρθεί από τις περιοχές που κατέλαβε, είναι απίθανο οι αρχικοί κάτοικοι… να επιστρέψουν ποτέ στα σπίτια τους”, δήλωσε η Χολμς.