Αύγουστος: Το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ παρουσιάζει ένα μίνι αφιέρωμα στον ευλογημένο μήνα του Αυγούστου.
Ο Αύγουστος είναι γνωστός ως ο μήνας της Παναγιάς, κυρίως λόγω της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, μια από τις σημαντικότερες γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Αυτή η ημέρα, επίσης γνωστή ως “Δεκαπενταύγουστος”, εορτάζεται με μεγαλοπρέπεια σε όλη την Ελλάδα και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού.
Παράδοση και Εορτασμοί
1. Θρησκευτικές Τελετές: Από την 1η έως τη 14η Αυγούστου, οι πιστοί συμμετέχουν στις παρακλήσεις και τις λιτανείες προς την Παναγία. Οι εκκλησίες γεμίζουν από κόσμο, και ιδιαίτερα την παραμονή και την ημέρα της εορτής, όπου πραγματοποιούνται πανηγυρικές λειτουργίες και λιτανείες με την εικόνα της Παναγίας.
2. Προσκυνήματα: Πολλά χωριά και νησιά της Ελλάδας, όπως η Τήνος, η Πάρος και η Ικαρία, φιλοξενούν γνωστά προσκυνήματα και πανηγύρια. Χιλιάδες πιστοί ταξιδεύουν σε αυτά τα μέρη για να τιμήσουν την Παναγία και να ζητήσουν την ευλογία της.
3. Πανηγύρια: Μετά τη θρησκευτική τελετή, οι εορτασμοί συνεχίζονται με παραδοσιακά πανηγύρια που περιλαμβάνουν χορούς, τραγούδια, φαγητό και ποτό. Οι κοινότητες μαζεύονται για να γιορτάσουν μαζί, να ανταλλάξουν ευχές και να διασκεδάσουν.
4. Νηστεία: Πριν από την εορτή, από την 1η έως τη 14η Αυγούστου, οι πιστοί τηρούν μια περίοδο νηστείας αφιερωμένη στην Παναγία, όπου αποφεύγουν τα κρεατικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, σε ένδειξη ευλάβειας και πνευματικής προετοιμασίας για τη μεγάλη γιορτή.
Ο Αύγουστος ως “Μήνας της Παναγιάς” είναι βαθιά ριζωμένος στην ελληνική παράδοση, συνδυάζοντας την πνευματική ευλάβεια με την κοινωνική και πολιτιστική κληρονομιά, προσφέροντας στους ανθρώπους μια ευκαιρία να ενωθούν, να προσευχηθούν και να γιορτάσουν.
Στον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, πολλές εικόνες της Παναγίας τιμούνται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Αυτές οι εικόνες είναι συχνά συνδεδεμένες με θαύματα και τοπικές παραδόσεις.
Οι ξακουστοί εορτασμοί
Το μεγαλύτερο προσκύνημα θεωρείται αυτό της Μεγαλόχαρης στην Τήνο. Στο κυκλαδίτικο νησί, που στη συνείδηση των Ελλήνων είναι απόλυτα ταυτισμένο με την Παναγιά του, ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου αποτελεί τη λαμπρότερη γιορτή. Κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές συρρέουν εδώ, ανηφορίζοντας με κατάνυξη προς την εκκλησία για να εκπληρώσουν το τάμα τους στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Οι πιστοί, που διανύουν την απόσταση από το λιμάνι μέχρι την είσοδο της εκκλησίας γονατιστοί, η περιφορά του επιταφίου και η μεγαλοπρεπής λιτάνευση της εικόνας σ’ ολόκληρη τη πόλη δημιουργούν κατανυκτική ατμόσφαιρα γεμάτη θρησκευτικό δέος και συγκίνηση.
Πόλος έλξης την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου είναι και η Πάρος, χάρη σε μια από τις εντυπωσιακότερες εκκλησίες του Αιγαίου, τον παλαιοχριστιανικό ναό της Εκατονταπυλιανής.Στην Παροικιά, την πρωτεύουσα του νησιού, η θρησκευτική τελετή χαρακτηρίζεται από την περιφορά του επιταφίου της Παναγίας. Ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι με νησιώτικους χορούς και με το παριανό κρασί να ρέει άφθονο… Στο κοντινό λιμανάκι της Νάουσας, η νύχτα γίνεται μέρα, όταν δεκάδες καΐκια με αναμμένες δάδες προσεγγίζουν την προβλήτα δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη της γιορτής .
Θρησκευτικό έμβλημα του Ποντιακού Ελληνισμού, η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, σύμβολο των «χαμένων πατρίδων» και της ποντιακής πίστης, εορτάζεται με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια. Η ιστορική εκκλησία, που είναι θεμελιωμένη στις πλαγιές του Βερμίου όρους, συγκεντρώνει χιλιάδες πιστών απ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Η Θεία Λειτουργία και ο Μεγάλος Εσπερινός της Κοίμησης της Θεοτόκου τελούνται με μεγάλη ευλάβεια. Στο αποκορύφωμα της μεγάλης γιορτής, ποντιακά συγκροτήματα προσφέρουν μοναδικές στιγμές με παραδοσιακούς σκοπούς και πολύωρο γλέντι.
Το «Πάσχα του καλοκαιριού» σε κάθε γωνιά της Ελλάδας
Πάσχα του καλοκαιριού ονομάζει ο λαός μας τον Δεκαπενταύγουστο. Όπου κι αν σας βγάλει ο δρόμος σας ετούτη τη μέρα, σίγουρα θα βρείτε και μια εκκλησιά που θα γιορτάζει την Παναγιά της.
Στην Πάτμο, το νησί της Ορθοδοξίας, όπου τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το ιστορικό μοναστήρι της Αποκάλυψης, ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος περιφέρεται από τους μοναχούς στα σοκάκια του νησιού, ενώ οι καμπάνες ηχούν ασταμάτητα.
Στα Ζαγοροχώρια, ξακουστά σε όλη την Ελλάδα για τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου, οι εκδηλώσεις στη μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι τριήμερες και δίνουν την ευκαιρία για τρικούβερτο γλέντι με παραδοσιακούς ηπειρώτικους σκοπούς.
Στη Θάσο, στο χωριό Παναγιά που πήρε το όνομά του από τη Θεοτόκο, μετά τη λιτάνευση της εικόνας, που συνοδεύεται από πολυμελή μπάντα, οι πιστοί μαζεύονται στο προαύλιο της εκκλησίας όπου παρακάθονται στο γιορτινό τραπέζι που περιλαμβάνει πατάτες, ρύζι και μοσχάρι στιφάδο.
Στη Λέσβο, η Παναγιά η Αγιασώτισσα προσφέρει ένα από τα ωραιότερα πανηγύρια του ανατολικού Αιγαίου. Πολλοί προσκυνητές με αφετηρία την πόλη της Μυτιλήνης περπατούν 25 ολόκληρα χιλιόμετρα για να φτάσουν στον αυλόγυρο της εκκλησίας, όπου και διανυκτερεύουν. Στη γραφική κωμόπολη της Αγιάσου βιώνει κανείς όλη την ατμόσφαιρα ενός γνήσιου νησιώτικου πανηγυριού.
Στη Κεφαλονιά, κοντά στο χωριό Μαρκόπουλο, τα φιδάκια της Παναγιάς προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές, που βεβαιώνουν με τα μάτια τους ένα μοναδικό φαινόμενο. Κάθε 15 Αυγούστου μικρά άκακα φιδάκια εμφανίζονται στον τρούλο της εκκλησίας. Σύμφωνα με τον μύθο, πρόκειται για τις καλόγριες ενός παλιού μοναστηριού που υπήρχε στη περιοχή, που προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των πειρατών παρακάλεσαν την Παναγιά να τις μεταμορφώσει σε φίδια.