Του Γιώργου Θεοχάρη
Το ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ σας μεταφέρει το ρεπορτάζ-Ο μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ μιλά αποκλειστικά στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ για τη σημασία του Διεθνούς Συνεδρίου αλλά και για την Πανορδόθοξη Σύνοδο το 2016
Η καρδιά της παγκόσμιας χριστιανοσύνης με τη συμμετοχή ηγετών και προσωπικοτήτων του μουσουλμανικού και εβραϊκού κόσμου, καθώς και υπουργούς Εξωτερικών τεσσάρων χωρών ….χτυπά στην Αθήνα! Στόχος η επίτευξη της ειρήνης στη Μεση Ανατολή μέσα από μία κοινή δέσμευση για την απόρριψη των θρησκευτικών διώξεων, αλλά και η υιοθέτηση ενός διεθνούς σχεδίου για τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης στις πληγείσες περιοχές.
Η παγκόσμια Εκκλησία επιστρατεύεται για να δώσει τη λύση.
Η μάζωξη έχει και έντονο παρασκήνιο. Ευκαιρία για να τα πούνε ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη είχαν οι Πατριάρχες Ιεροσολύμων και Αντιοχείας κάτι το οποίο όμως δεν έγινε.Αντιθέτως, σε καλύτερο κλίμα οι επαφές του Οικουμενικού Πατριάρχη κι ο Αρχιεπισκόπου Αθηνών, και του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και άλλους Προκαθημένους και Ιεράρχες που τον βλέπουν σαν κόκκινο πανί….
Η Διεθνής Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών στο ξενοδοχείο Intercontinental , με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά ευελπιστούμε να αποδώσει καρπούς και να μην αποτελέσει μία ευκαιριακή συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων χωρίς την εξ ολοκλήρου εφαρμογή τους.
Η βία κατά των χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή ήταν το έναυσμα για την οργάνωση του Συνεδρίου αυτού. Θα περιμένουμε τα συμπεράσμα του και με μεγαλύτερη καρτερία θα αναμένουμε την πραγματοποίηση όσων θα αποφασιστούν.
Ο μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανούηλ στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ
:
Τα σημαντικότερα σημεία των ομιλιών:
Οικουμενικός Πατριάρχης
Η αρμονική και μακρά συνύπαρξη των μονοθεϊστικών θρησκειών στη Μέση Ανατολή μέσα στους αιώνες αποδεικνύει ότι μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα”
Ακολούθως, μίλησε για την άμεση σχέση της θρησκείας με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος και εξέφρασε την επιθυμία η θρησκεία να συμβάλλει στην ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών.
Αναφορικά με το προσφυγικό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε ότι οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν τις 400.000. “Η Ελλάδα είναι βασική χώρα υποδοχής προσφύγων και κάνει ό,τι μπορεί για να ικανοποιεί τις ανάγκες τους”, σημείωσε και έκανε λόγο για την ανάγκη να αλλάξει το πρόγραμμα της Ε.Ε. για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.
Νίκος Κοτζιάς-Υπουργός Εξωτερικών
”Στο τρίγωνο Ουκρανία, Λιβύη, Συρία και Ιράκ, η Ελλάδα παράγει σταθερότητα και ασφάλεια και διαθέτει τη γνώση, τα μέσα και τις μεθόδους να βοηθήσει ως έντιμος διαμεσολαβητής, μακριά από τη δημοσιότητα όποιον έχει ανάγκη ή θέλει να έχει έναν έντιμο φιλο χωρίς δεύτερες σκέψεις στην Ε.Ε.”
Αρχιεπισκοπος Αλβανίας Αναστάσιος
“Στον αιώνα μας η Ειρήνη και η Δικαιοσύνη έχουν λάβει ένα ακόμα συνώνυμο… “Ανάπτυξη”. Η φτώχεια είναι η σκληρότερη μορφή βίας. Υπάρχει ευθύνη στις μεγάλες δυνάμεις, για το εμπόριο όπλων. Φροντίδα για κοινωνική δικαιοσύνη πρέπει να υπάρξει. Τελικά το αντίθετο της ειρήνης δεν είναι ο πόλεμος αλλά ο “εγωκεντρισμός”, που είναι εμπνευστής και τροφοδότης του μίσους. Λύση δεν είναι η καταστολή αλλά η ενδυνάμωση της αγάπης μέσα στην κοινωνία χωρίς προκαταλήψεις και διακρίσεις. Η δύναμη της αγάπης νικάει την αγάπη της δύναμης…”
Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων
“Η Κατάσταση στη Μέση Αντολή είναι τραγική. Γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά κι όλοι υποφέρουμε από τις δραστηριοτητες αυτές. Οι χριστιανοί είναι ανυπεράσπιστοι στη Μέση Ανατολή όπου γίνονται μαζικές δολοφονίες.
Στη Συρία όπου μπήκαν οι εξτρεμιστές έφεραν αιματοχυσίες και οι Χριστιανοί φεύγουν από τα δεινά του Πολέμου. Δυστυχώς υπάρχει αλλείωση ισορροπίας στην περιοχή ενώ η εκκλησία προσπαθεί να προσέξει τους Χριστιανούς, προσπαθεί να τους προστατεύσει από τους εξτρεμιστές. Καλούμε όλους τους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν τους Χριστιανούς.
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος
“Η Μέση Ανατολή βιώνει μια άνευ προηγουμένου βία. Υπήρξε λίκνο πολιτισμών και τώρα εξολοθρεύτηκαν ολόκληρες κοινωνίες που τόσα χρόνια συνυπήρχαν ειρηνικά. Οι πολίτες πλέον διδάσκονται πως να βλέπουν τουλάχιστον με δυσπιστία τον διπλανό τους! Πολίτες εξαναγκάζονται να μεταναστεύσουν. Πολιτιστικά μνημεία καταστρέφονται. Μιλάμε για τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Γενοκτονία που δεν κάνει διακρίσεις εις βάρος μιας συγκεκριμένης θρησκευτικής ομάδας αλλά πρόκειται για φόνο της μνήμης και της ιστορίας των θρησκευτικών και κοινωνικών ομάδων της περιοχής. Δεν πρόκειται να ξεπεραστεί αυτή η κρίση με βόμβες αλλά με διπλωματία και ανθρωπιστική βοήθεια. Η Μέση Ανατολή είναι ο τόπος πολυφωνίας και πλουραλισμού που πρέπει να μείνει μαζί μας για πάντα.”
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος
“Στο μέτρο που μου αναλογεί, ως θρησκευτικός ηγέτης, αναλαμβάνω την ευθύνη και ζητώ συγγνώμη προσωπικά για κάθε άνθρωπο που έφυγε, παιδί ή μεγαλύτερο.Δεν έπραξα περισσότερα, ως θρησκευτικός ποιμένας, ως μέλος της “πολιτισμένης” Ευρώπης, για να σταματήσω αυτό το ταξίδι που αντί για το εισιτήριο της ελπίδας, μοίρασε στις παλάμες των ανθρώπων την απέραντη θλίψη” ανέφερε κατά την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi







