Στις 26 Μαρτίου η Ορθόδοξη εκκλησία τιμά την σύναξη του αρχαγγέλου Γαβριήλ. Ανώτερος στην γνώση, σε σχέση με τους ανθρώπους, και απαλλαγμένος από τα πάθη, όπως όλοι οι άγγελοι, ο αρχάγγελος Γαβριήλ συγκαταλέγεται στην χορεία των πνευματοϋλικών υπάρξεων που επιτελούν το έργο της δόξας και του ύμνου του Θεού.
Ο αρχάγγελος Γαβριήλ σύμφωνα με τους κανόνες της βυζαντινής αγιογραφίας, εικονίζεται με φτερά για να γίνει κατανοητό ότι είναι άυλο και πνευματικό ων και κρατά σκήπτρο, σύμβολο της εξουσίας και της δύναμης που του χάρισε ο Θεός. Στο αριστερό χέρι του κρατά σφαίρα που συμβολίζει τον κόσμο.
Η αγιορείτικη αγιογραφία του αρχαγγέλου που βρίσκουμε στην «Έκθεση προϊόντων Αγίου Όρους» είναι φιλοτεχνημένη από παλιό μαθητή της Αθωνιάδας Σχολής, τον πατέρα Πεύκη, έναν από τους πιο ονομαστούς αγιογράφους σήμερα. Στο έργο εικονίζεται ο Αρχάγγελος Γαβριήλ φιλοτεχνημένος σε καμβά με χειροποίητο φινίρισμα, πάνω σε φυσικό ξύλο.
Η παρουσία όμως των αγγέλων στην ζωή του χριστιανού δεν περιορίζεται μόνο στην θέαση των όμορφων βυζαντινών εικόνων. Σύμφωνα με το τυπικό της εκκλησίας, η Δευτέρα, είναι αφιερωμένη στην τιμή των Αρχαγγέλων. Ενώ το καθημερινό πρόγραμμα προσευχής των μοναχών στο Άγιο Όρος περιλαμβάνει την προσευχή του αποδείπνου (προσευχή που τελείται μετά το δείπνο) που απευθύνεται στον άγγελο:

Άγιε Άγγελε, ο εφεστώς της αθλίας μου ψυχής και ταλαιπώρου μου ζωής, μή εγκαταλίπης με τον αμαρτωλόν, μηδέ αποστής απ’ εμού διά την ακρασίαν μου. Μή δώης χώραν τω πονηρώ δαιμόνι κατακυριεύσαι μου τη καταδυναστεία του θνητού τούτου σώματος. Κράτησον της αθλίας και παρειμένης χειρός μου, και οδήγησόν με εις οδόν σωτηρίας. Ναι, Άγιε Άγγελε του Θεού, ο φύλαξ και σκεπαστής της αθλίας μου ψυχής και του σώματος, πάντα μοι συγχώρησον, όσα σοι έθλιψα πάσας τα ημέρας της ζωής μου, και εί τι ήμαρτον την σήμερον ημέραν…
Το αγιορείτικο τυπικό της νηστείας ορίζει για την σημερινή ημέρα κατάλυση οίνου και ελαίου και έτσι όσοι τηρούν την νηστεία αυτών των ημερών προ του Πάσχα, μπορούν σήμερα να προσθέσουν στην διατροφή τους τα εξαιρετικά ωφέλιμα και θρεπτικά χαρακτηριστικά του αγνού παρθένου ελαιολάδου και να ευφρανθούν με το κρασί.

Μιλώντας γι αυτά τα δύο, και σύμφωνα με την ημέρα, οι υπεύθυνοι της «Έκθεσης προϊόντων Αγίου Όρους» στην Θεσσαλονίκη, μας ενημέρωσαν για το νέο αγιορείτικο ελαιόλαδο που έφτασε από την Καλύβη Αγίου Νικολάου της Ιεράς Μονή Ιβήρων στην Κεραμοπούλου 7, στο παλιό ΝΑΚ, απ’ όπου και διατίθεται στο κοινό. Επίσης, εκεί θα βρείτε τις συσκευασίες με αρωματισμένο αγνό παρθένο ελαιόλαδο το οποίο παράγεται στο Κουτλουμουσιανό κελί της Μεγάλης Παναγιάς.
Όσον αφορά τα αγιορείτικα κρασιά, από την «Έκθεση προϊόντων Αγίου Όρους» πληροφορούμεθα ότι διατίθενται εξαιρετικές ποικιλίες μοναστηριακών οίνων. Ερυθρό κρασί από την Ιερά Μονή Καρακάλλου, λευκός, ερυθρός και οινόμελι από τον Μυλοπόταμο, ερυθρός ξηρός και ημίγλυκος από την Σκήτη Τιμίου Προδρόμου της Ιεράς Μονής Ιβήρων, Αθωνικός Ερυθρός από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος και πολλές ακόμη ονομαστές ποικιλίες κρασιών από άλλα μοναστήρια της Ελλάδος.

Για τα προϊόντα της Έκθεσης Προϊόντων Αγίου Όρους (Κεραμοπούλου 7, στο παλιό ΝΑΚ, δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη) μπορείτε να ενημερωθείτε στο τηλ: 2310456020 και να τα προμηθευτείτε είτε από την ηλεκτρονική σελίδα: ΕΔΩ